Artikel
1
In dit besluit wordt verstaan onder ‘farmaceutisch produkt’: farmaceutische specialité of farmaceutisch preparaat.
Besluit:
In dit besluit wordt verstaan onder ‘farmaceutisch produkt’: farmaceutische specialité of farmaceutisch preparaat.
Farmaceutische produkten mogen geen andere kleurstoffen bevatten dan die, vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.
Dit besluit kan worden aangehaald als ‘Besluit kleurstoffen farmaceutische produkten’.
Dit besluit, dat in de Nederlandse Staatscourant wordt geplaatst, treedt in werking met ingang van 1 januari 1978.
De vermelde chemische benaming is in het algemeen die van de verbinding met natrium. Het gebruik van het zuur zelf of van de verbindingen met natrium, calcium, kalium en aluminium is, zelfs indien die verbindingen niet zijn genoemd, toegestaan en eveneens het gebruik van andere verbindingen, ingeval deze zijn aangegeven.
Door synthese verkregen chemische produkten die gelijk zijn aan de hieronder gespecificeerde kleurstoffen van natuurlijke oorsprong zijn eveneens toegestaan.
|
Geel |
E 100 |
Curcumine |
1.374 |
( 1.238) 75,300 |
139 |
1,7-Di-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl) 1,6-heptadieen-3,5-dion |
|
E 101 |
Lactoflavine (Riboflavine) |
– |
– |
111 |
6,7-Dimethyl-9-(D'-1'-ribityl)-isoaloxazine of 7,8-dimethyl-10-(2,3,4,5-tetrahydroxypentyl)-isoalloxazine |
|
|
E 102 |
Tartrazine |
737 |
( 640) 19.140 |
64 |
Trinatriumzout van 4-(4'-sulfo-1'-fenylazo-[1-(4'-sulfofenyl)-5-hydroxypyrazol-3-carbonzuur] |
|
|
E 104 |
Chinolinegeel |
918 |
( 801) 3Hier wordt slechts bedoeld de kleurstof ‘carly dye’, welke gelijk is aan die vermeld onder nr. 198 Schultz en 97 D.F.G. 47.005 |
97 |
Dinatriumzout van chinoftalondisulfonzuur dat een bepaald percentage van het derivaat monosulfonzuur bevat |
|
|
E 110 |
Oranje-geel S |
– |
15.985 |
29 |
Dinatriumzout van 1-(4'-sulfo-1'-fenylazo)-2-naftol-6-sulfonzuur |
|
|
Rood |
E 120 |
Cochenille, Karmijnzuur |
1.381 |
( 1.239) 75.470 |
107 |
Extract uit cocus cacti, eveneens in de vorm van ammoniumzouten |
|
E 122 |
Azorubine |
208 |
( 179) 14.720 |
38 |
Dinatriumzout van 2-(4'-sulfo-1'-naftylazo)-naftol-4-sulfonzuur |
|
|
E 124 |
Cochenille-rood A |
213 |
( 185) 16.255 |
41 |
Trinatriumzout van 1-(4'-sulfo-1'-naftyl-azo-)2-hydroxy-naftaleen-6,8-disolfonzuur |
|
|
E 131 |
Patenblauw V |
826 |
( 712) 42.051 |
85 |
Calciumzout van 2,4-disulfo-5-hydroxy-4',4'-bis-diethylaminofuchsonimonium |
|
|
E 132 |
Indigotine (indigokarmijn) |
1.309 |
( 1.180) 73.015 |
105 |
Dinatriumzout van indigotine-5,5'-disulfonzuur |
|
|
Groen |
E 140 |
Chlorofyllen |
1.403 |
( 1.249a) 75.810 |
110 |
Chlorofyl a:
Magnesiumcomplex met 1,3,5,8-tetramethyl-4-ethyl-2-vinyl-9-oxo-10-carbomethoxy-forbine-7-fytylpropionaat Chlorofyl b:
Magnesiumcomplex met 1,5,8-trimethyl-3-formyl-4-ethyl-2-vinyl-9-oxo-10-carbomethoxy-forbine-7-fytylpropionaat |
|
E 141 |
Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinen |
– |
– |
110 |
Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinen |
|
|
E 142 |
Briljant-zuurgroen BS (samine-groen) |
836 |
( 773) 44.090 |
86 |
Natriumzout van di-(p-dimethyl)-amino-fenyl)-2-hydroxy-3,6-disulfonafto-fuchsiomonium |
|
|
Bruin |
E 150 |
Karamel |
– |
– |
– |
|
|
Zwart |
E 151 |
Briljantzwart BN |
– |
28.440 |
58 |
Tetranatriumzout van 1-hydroxy-2-[4'-(4-sulfo-1-fenyl-azo)-7'-sulfo-1'-naftylazo-]8-acetyl-amino-naftaleen-3,5-disulfonzuur |
|
E 153 |
Carbo medicinalis vegetalis |
– |
– |
– |
Kool van plantaardige herkomst met de eigenschappen van medicinale kool |
|
|
Diverse schakeringen |
E 160 |
Carotenoïden: |
1.403 |
( 1.249a) |
108 |
Produkten waarin transvormen overwegen |
|
a. Alfa-beta, gammacaroteen |
||||||
|
b. Bixine, norbixine (Orleaan, annatto) |
1.387 |
( 1.241) 75.120 |
109 |
De voornaamste kleurstof van de annattoextracten in olie is het carotenoidebixine, kleurstof behorende tot de groep der carotenoïden. Bixine is de monomethylester van norbixine. Norbixine is een symmetrisch dicarbonzuur. De voornaamste kleurstof van de waterige annattoextracten is het alkalisch zout van norbixine |
||
|
c. Capsanthine, Capsonibine |
– |
– |
– |
Extract verkregen uit paprika |
||
|
d. Lycopeen |
– |
– 75.125 |
– |
Produkten waarin transvormen overwegen |
||
|
e. Beta-apo-8' carotenaal (C 30) |
– |
– |
– |
Produkten waarin transvormen overwegen |
||
|
f. Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur (C 30) |
– |
– |
– |
Produkten waarin transvormen overwegen |
||
|
E 161 |
Xanthofyllen: |
1.403 |
– |
144 |
Xanthophyllen zijn keton en/of hydroxyl-derivaten van carotenen |
|
|
a. Flavoxanthine |
||||||
|
b. Luteïne |
||||||
|
c. Kryptoxanthine |
||||||
|
d. Rubixanthine |
75.135 |
|||||
|
e. Violoxanthine |
||||||
|
f. Rhodoxanthine |
||||||
|
g. Cantaxanthine |
||||||
|
E 162 |
Bietenrood betanine |
– |
– |
– |
Waterig extract uit de rode biet |
|
|
E 163 |
Anthocyanen |
1.394 1.400 |
112 |
Anthocyanen zijn glucosiden van 2-fenyl-benzopyrilliumzouten, voor het merendeel hydroxylderivaten. Zij bevatten als aglucenen met name de volgende anthocyanidinen: Pelargonidine, Cyanidine, Peonidine, Delfinidine, Petunidine. Alvidine. De anthocyanen kunnen worden verkregen uit aardbeien, moerbeien, kersen, pruimen, frambozen, bramen, zwarte en rode aalbessen, rode kolen, rode uien, veenbessen, bosbessen, aubergines, druiven en vlier. |
||
|
E 170 |
Calciumcarbonaat |
1.405 |
( 1.261) 77.220 |
– |
||
|
E 171 |
Titaandioxyde |
1.418 |
( 1.264) 77.891 77.489 |
– |
||
|
E 172 |
IJzeroxyden en-hydroxyden |
( 1.267) |
||||
|
1.418 |
( 1.305) 77.492 |
|||||
|
1.429 |
( 1.276) ( 1.305) 77.491 |
|||||
|
1.470 |
( 1.311) |
– |
||||
|
77.499 |
– |
|||||
|
E 173 |
Aluminium |
– |
77.000 |
– |
||
|
E 174 |
Zilver |
– |
– |
– |
– |
|
|
E 175 |
Goud |
– |
– |
– |
||
|
Blauw |
Briljantblauw |
770 |
42.090 |
– |
Dinatriumzout van 4-{[4-(n-ethyl-p-sulfobenzylamino)fenyl] (2-sulfoniumfenyl)methy-leen }[1-(n-ethyl-n-p-sulfobenzyl) Δ 2,5-cyclohexadieenimine] |