Besluit van 21 november 1989, houdende vaststelling van het Warenwetbesluit Zoetstoffen

Warenwetbesluit Zoetstoffen

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Op de voordracht van de Staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur van 6 februari 1989, DGVgz/VVP/L, nr.684128, gedaan in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken, A. J.Evenhuis, en Onze Minister van Landbouw en Visserij;
Overwegende, dat de keuze in stoffen welke eet- en drinkwaren een zoete smaak kunnen geven, dan wel suiker kunnen vervangen, aanzienlijk is toegenomen en ook nog verder zal toenemen;
Overwegende, dat is gebleken dat de eindverbruiker naast de traditioneel gezoete eet- en drinkwaren een keuze wil kunnen maken uit eet- en drinkwaren welke met zoetstoffen zijn gezoet;
Overwegende, dat het belang van de volksgezondheid en de goede voorlichting omtrent waren vereist dat er regels worden gesteld omtrent het gebruik van zoetstoffen en de aanduiding van met zoetstoffen gezoete eet- en drinkwaren;
Gelet op de artikelen 1, vierde lid, 4, eerste lid, onderdeel a, 6, onderdeel a, 8, onderdelen a, b en c, 12 en 14 van de Warenwet (Stb. 1988, 360) en op artikel II, eerste lid, van de Wijzigingswet 1988 Warenwet (Stb. 358), jo. de artikelen 14 en 16 van de Warenwet (Stb. 1935, 793);
De Adviescommissie Warenwet gehoord (adviezen van 9 oktober 1986, nr. 13 622/115, en van 14 juni 1989, nr. 14 088/(15)15);
De Raad van State gehoord (advies van 20 juni 1989, No.W13.89 0079);
Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur van 13 november 1989, VVP/L-685467, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van Economische Zaken en van Landbouw en Visserij;

Hebben goedgevonden en verstaan:

§

1

Algemene bepalingen

Artikel

1

Artikel

2

§

2

Toelating en gebruik

Artikel

3

Artikel

4

§

3

Levensmiddelenadditieven

Artikel

5

Vervallen

§

4

Aanduidingen en vermeldingen

Artikel

6

Artikel

7

Vervallen

Artikel

8

De in artikel 4, eerste lid, van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen bedoelde aanduiding, onderscheidenlijk de in de desbetreffende wettelijke regeling voorgeschreven aanduiding voor een eet- of drinkwaar waarvan suikers doorgaans ingrediënt zijn, onderscheidenlijk moeten zijn, mag, tevens worden gebezigd voor bedoelde eet- of drinkwaar waarin die suikers geheel of gedeeltelijk zijn vervangen door zoetstoffen, tenzij ten aanzien van de uit een zodanige vervanging voortvloeiende aanduiding uitdrukkelijk anders is bepaald in de desbetreffende wettelijke regeling.

Artikel

9

Artikel

10

§

5

Slotbepalingen

Artikel

11

Artikel

12

Bevat wijzigingen in andere regelgeving.

Artikel

13

Bevat wijzigingen in andere regelgeving.

Artikel

14

Bevat wijzigingen in andere regelgeving.

Artikel

15

Bevat wijzigingen in andere regelgeving.

Artikel

16

Bevat wijzigingen in andere regelgeving.

Artikel

17

Artikel

18

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de datum van uitgifte van het Staatsblad, waarin het wordt geplaatst.

Artikel

19

Dit besluit kan worden aangehaald als "Warenwetbesluit Zoetstoffen".

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat daarvan afschrift zal worden gezonden aan de Raad van State.

's-Gravenhage
Beatrix
De Staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, H. J. Simons
De Minister van Justitie, E. M. H. Hirsch Ballin

Bijlage

De in artikel 3, eerste lid, bedoelde als zoetstof toegelaten stoffen zijn de stoffen welke hieronder zijn vermeld.

In Onderdeel A zijn opgenomen de intensieve zoetstoffen, terwijl in Onderdeel B de overige zoetstoffen zijn vermeld.

A

Intensieve zoetstoffen

1. saccharine, E954

Naam van de stof: Saccharine.

Chemische benaming: orthobenzoëzuursulfimide (saccharine), alsmede de Na-, K-, en Ca-zouten hiervan.

2. cyclaamzuur, E952

Naam van de stof: Cyclamaat.

Chemische benaming: N-cyclohexylsulfaminezuur (cyclaamzuur), alsmede de Na-en Ca-zouten daarvan:

3. aspartaam, E951

Naam van de stof: Aspartaam.

Chemische benaming: N-LÓ-aspartyl-L-phenylalanine-1-methylester.

4. acesulfaam-K, E950

Naam van de stof: Acesulfaam.

Chemische benaming: kaliumzout van 3.4-dihydro-6-methyl-1.2.3-oxathiazin-4-on-2.2.-dioxyde.

5. neohesperidine dc, E959

Naam van de stof: neohesperidine di-hydrochalcon

Chemische benaming: 2-0-L-rhamnopyranosyl-1 -4'-b-D-glucopyranosylhesperetine dihydrochalcon.

6. Thaumatine, E957

Naam van de stof: Thaumatine.

Omschrijving: thaumatine wordt verkregen door waterige extractie (pH 2,5 - 4,0) van de zaadrok van de vrucht van Thaumatococcus danielli (Benth), en bestaat voornamelijk uit de eiwitten Thaumatine 1 en Thaumatine 2 tezamen met geringe hoeveelheden plantenbestanddelen afkomstig uit het bronnenmateriaal.

7. Zout van aspartaam-acesulfaam, E 962

Naam van de stof: Zout van aspartaam-acesulfaam.

Chemische benaming: 6-methyl-1,2,3-oxathiazine-4(3H)-on-dioxidezout van L-fenylalanyl-2-methyl-L-α-asparaginezuur.

8. Sucralose, E 955

Naam van de stof: Sucralose.

Chemische benaming: 1,6-dichloor-1,6-dideoxy-β-D-fructofuranosyl-4-chloor-4-deoxy-β-D-galacto

B

Overige zoetstoffen

1. POLYOLEN

In het kader van het Warenwetbesluit Zoetstoffen wordt onder polyolen verstaan: sorbitol, mannitol, xylitol, isomalt, maltitol, lactitol, maltitolstroop, sorbitolstroop en erytritol.

  • a.

    Sorbitol, E420

    Naam van de stof: Sorbitol.

    Chemische benaming: glucitol.

    Omschrijving: sorbitol wordt verkregen door hydrogenering van saccharose, dan wel gehydrolyseerd zetmeel.

  • b.

    Mannitol, E421

    Naam van de stof: Mannitol.

    Chemische benaming: mannitol.

    Omschrijving: mannitol wordt verkregen door hydrogenering van fructose.

  • c.

    Xylitol, E967

    Naam van de stof: Xylitol.

    Chemische benaming: xylitol.

    Omschrijving: xylitol wordt verkregen door hydrogenering van xylose.

  • d.

    Isomalt, E953

    Naam van de stof: Isomalt.

    Chemische benaming: gehydrogeneerde isomaltulose.

    Omschrijving: isomalt is een isomeren-mengsel van

    Ó-D-glucopyranosyl-1,6-d-glucitol en Ó-D-glucopyranosyl-1,1-d-mannitol; het wordt verkregen door hydrogenering van isomaltulose.

  • e.

    Maltitol, E965

    Naam van de stof: Maltitol.

    Chemische benaming: Ó-D-glucopyranosyl-1,4-D-glucitol.

    Omschrijving: maltitol wordt verkregen door hydrogenering van maltose.

  • f.

    Lactitol, E966

    Naam van de stof: Lactitol.

    Chemische benaming: 4-β-D-galactopyranosyl-D-glucitol.

    Omschrijving: lactitol wordt verkregen door hydrogenering van lactose.

  • g.

    Maltitolsiroop, E965

    Naam van de stof: Maltitolstroop.

    Chemische benaming: gehydrogeneerde glucosestroop.

    Omschrijving: maltitolstroop is een mengsel van hoofdzakelijk maltitol met sorbitol en gehydrogeneerde oligo- en polysacchariden. Het wordt vervaardigd door de katalytische hydrogenering van glucosestroop met een hoog maltosegehalte. Het handelsprodukt wordt geleverd als een stroop zowel als een vast produkt.

  • h.

    Sorbitolsiroop, E420

    Naam van de stof: Sorbitolsiroop;

    Chemische benaming: gehydrogeneerde oligosacchariden

    Omschrijving: oplossing van sorbitol en gehydrogeneerde oligosacchariden;

  • i.

    Erytritol

    Naam van de stof: Erytritol.

    Chemische benaming: 1,2,3,4-butaantetrol.

    Omschrijving: erytritol wordt verkregen door fermentatie van enzymatisch hydrolysaat van zetmeel.