Artikel
1
1
In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
-
a.
aroma's: aromastof, aromatiserend preparaat, verwerkingsaroma en rookaroma, alsmede mengsels daarvan, voor zover deze stoffen of produkten bestemd of geschikt zijn om aan eet- en drinkwaren geur of smaak te geven;
-
b.
aromastof: een gedefinieerde chemische stof met aromatiserende eigenschappen, welke is verkregen door:
-
1°.
geschikte fysische, enzymatische of microbiologische procédés uit een grondstof van plantaardige of dierlijke oorsprong, hetzij als zodanig, hetzij verwerkt door middel van traditionele wijzen van bereiding van eet- of drinkwaren;
-
2°.
chemische synthese of geïsoleerd door chemische procédés, en welke stof chemisch identiek is met een stof die van nature voorkomt in een produkt van plantaardige of dierlijke oorsprong als omschreven onder 1°; dan wel
-
3°.
chemische synthese, maar die chemisch niet identiek is met een stof die van nature voorkomt in een grondstof van plantaardige of dierlijke oorsprong als omschreven onder 1°;
-
1°.
-
c.
aromatiserend preparaat: een al dan niet geconcentreerd produkt met aromatiserende eigenschappen, zijnde een ander produkt dan aromastof;
-
d.
verwerkingsaroma: een produkt met aromatiserende eigenschappen, verkregen uit een mengsel van bestanddelen die niet noodzakelijkerwijs zelf aromatiserende eigenschappen bezitten;
-
e.
rookaroma: een rookextract dat wordt gebruikt in de traditionele procédés voor het roken van levensmiddelen;
-
f.
richtlijn: de Richtlijn van de Raad van 22 juni 1988 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der Lid-Staten inzake aroma's voor gebruik in levensmiddelen en de uitgangsmaterialen voor de bereiding van die aroma's (88/388/EEG) (PbEG L 184).
2
Als aroma's worden niet beschouwd:
-
a.
eet- en drinkwaren;
-
b.
stoffen die uitsluitend een zoete, zure of zoute smaak hebben;
-
c.
stoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong met intrinsieke aromatiserende eigenschappen voor zover zij niet worden gebruikt als uitgangsmateriaal voor de bereiding van aroma's.