Gedrags-en beroepsregels registeraccountants 1994

Gedrags-en beroepsregels registeraccountants 1994

Het bestuur van de Orde Nederlands Instituut van Registeraccountants maakt,
gelet op het bepaalde in artikel 23, lid 2, van de Wet op de Registeraccountants (Stb. 1993, 468), onderstaande verordening bekend, welke door de ledenvergadering op 30 november 1994 is vastgesteld.
De ledenvergadering van de Orde Nederlands Instituut van Registeraccountants;

Stelt de volgende verordening vast:

Hoofdstuk

I

Begripsbepalingen

Artikel

1

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

de Wet: de Wet op de Registeraccountants;

de Orde: het Nederlands Instituut van Registeraccountants;

het bestuur: het bestuur van de Orde;

accountant: een in de zin van artikel 2, eerste lid, optredende registeraccountant, Accountant-Administratieconsulent of buitenlands deskundige;

openbaar accountant: een accountant die optreedt in de zin van artikel 2, tweede lid;

verklaring: een accountantsverklaring, een beoordelingsverklaring of een samenstellingsverklaring;

accountantsverklaring: een schriftelijke mededeling van een accountant inhoudende de uitkomst van de controle van een verantwoording;

beoordelingsverklaring: een schriftelijke mededeling van een accountant inhoudende de uitkomst van de beoordeling van een verantwoording;

samenstellingsverklaring: een schriftelijke mededeling van een accountant inhoudende de uitkomst van de samenstelling van een verantwoording;

controle: het geheel van werkzaamheden dat erop gericht is een (relatief) hoge maar niet absolute mate van zekerheid te verkrijgen omtrent de getrouwheid van een verantwoording, die in de accountantsverklaring in positief geformuleerde bewoordingen als ' redelijke mate van zekerheid' wordt weergegeven;

beoordeling: het geheel van werkzaamheden dat erop gericht is een beperkte mate van zekerheid te verkrijgen omtrent de getrouwheid van een verantwoording, welke mate van zekerheid lager is dan bij een controle;

samenstelling: het geheel van werkzaamheden dat erop gericht is een verantwoording op deskundige wijze te vervaardigen zonder het oogmerk daarbij zekerheid omtrent de getrouwheid van de verantwoording te verkrijgen;

openbaar maken: beschikbaar stellen voor het publiek, dan wel aan een zodanige kring van personen dat deze met het publiek gelijk is te stellen.

Artikel

2

Artikel

3

Met de naam waaronder een registeraccountant optreedt, wordt gelijkgesteld elke zodanig daarop gelijkende naam dat verwarring te duchten valt.

Hoofdstuk

II

Regels voor alle registeraccountants

Artikel

4

De bepalingen van dit hoofdstuk gelden voor alle registeraccountants, ongeacht de functie waarin zij optreden.

Artikel

5

De registeraccountant onthoudt zich van al hetgeen schadelijk is voor de eer van de stand der registeraccountants.

Artikel

6

De registeraccountant die een stuk, inhoudende een niet door of mede door hem afgelegde verantwoording afgeeft of doet afgeven, zodanig dat de indruk wordt gewekt dat het van hem afkomstig is, wordt geacht beroepshalve de controle van die verantwoording te hebben uitgevoerd, tenzij het tegendeel blijkt.

Dit tegendeel kan slechts blijken door:

  • het vermelden in het stuk van een andere functie dan die van accountant;

  • het opnemen in het stuk van een beoordelings- of een samenstellingsverklaring, en het vermelden op elk zelfstandig bruikbaar deel van het stuk, afhankelijk van de aard van de verrichte werkzaamheden, van de woorden 'beoordelingsverklaring afgegeven' of 'samenstellingsverklaring afgegeven';

  • het stellen van de woorden 'geen accountantscontrole toegepast' op elk zelfstandig bruikbaar deel van het stuk.

Artikel

7

De registeraccountant die is opgehouden op te treden als openbaar accountant, respectievelijk als accountant, is gehouden ervoor zorg te dragen dat belanghebbenden daaromtrent voldoende zijn ingelicht. Indien en voor zover hieraan niet is voldaan, blijven de bepalingen van de hoofdstukken III en IV, respectievelijk III voor hem gelden.

Hoofdstuk

III

Regels voor registeraccountants die optreden als accountant

Artikel

8

De bepalingen van dit hoofdstuk gelden uitsluitend voor registeraccountants voor zover zij optreden als accountant.

Onpartijdigheid

Artikel

9

Geheimhouding

Artikel

10

Mededelingen in het algemeen

Artikel

11

Verklaringen

Artikel

12

Artikel

13

Artikel

14

Artikel

15

Artikel

16

Het is de registeraccountant verboden in zijn accountantsverklaring melding te maken van mededelingen van anderen dan openbare accountants, tenzij de vermelding noodzakelijk is voor de motivering van de accountantsverklaring. In dit geval dienen de bewoordingen van de accountantsverklaring met beperking of van de accountantsverklaring van oordeelonthouding te worden gebruikt.

Verklaringen aangaande een jaarrekening

Artikel

17

Nadere voorschriften

Artikel

18

Het bestuur kan nadere voorschriften geven met betrekking tot verklaringen.

Registratie der werkzaamheden

Artikel

19

De registeraccountant is gehouden zorg te dragen voor een zodanige registratie der verrichte werkzaamheden dat op aanvaardbare wijze een goed beeld van de uitvoering kan worden gevormd. Hij is gehouden deze registratie gedurende zeven jaar te bewaren.

Dienstbetrekking

Artikel

20

Het optreden in dienstbetrekking tast de eigen vaktechnische verantwoordelijkheid van de registeraccountant niet aan.

Overheidsaccountants

Artikel

21

Hoofdstuk

IV

Regels voor registeraccountants die optreden als openbaar accountant

Artikel

22

De bepalingen van dit hoofdstuk gelden uitsluitend voor registeraccountants voor zover zij optreden als openbaar accountant.

Naamsvermelding

Artikel

23

De registeraccountant draagt er zorg voor dat voor ieder die van een van hem uitgaand stuk kennis neemt, zijn persoonsnaam en wettelijke titel op eenvoudige wijze kenbaar zijn.

Onafhankelijkheid

Artikel

24

Artikel

25

Optreden onder gemeenschappelijke naam

Artikel

26

Samenloop van functies

Artikel

27

Openbaarmaking van verklaringen

Artikel

28

Artikel

29

Promotionele activiteiten

Artikel

30

Aanvaarding van opdrachten

Artikel

31

Artikel

32

De registeraccountant is gehouden aan de accountant die gelijktijdig voor dezelfde opdrachtgever bij dezelfde huishouding optreedt en een andersluidende opdracht heeft aanvaard, desgevraagd de inlichtingen te verstrekken die voor de uitvoering van diens opdracht nuttig zijn, binnen de grenzen gesteld door het tweede en derde lid van artikel 10.

Artikel

33

Het is de registeraccountant verboden een oordeel te geven omtrent de arbeid van een andere accountant alvorens hem in de gelegenheid te hebben gesteld inlichtingen te geven.

Honorarium

Artikel

34

De registeraccountant dient in de uitoefening van zijn beroep zijn honorarium vast te stellen met inachtneming van aard en omvang der verrichte werkzaamheden.

Hoofdstuk

V

Slotbepalingen

Artikel

35

De nadere voorschriften, zoals omschreven in deze verordening, worden door het bestuur slechts gegeven – de leden gehoord – na overleg met het bestuur van de Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten. Het bestuur geeft aan alle leden kennis van deze nadere voorschriften.

Artikel

36

De registeraccountant die optreedt onder gemeenschappelijke naam met een openbaar accountant of een beoefenaar van een ander vrij beroep ten aanzien van wie het bestuur een mededeling van aanvaarding als bedoeld in artikel 24, eerste lid, GBR, zoals deze regels vóór de inwerkingtreding van deze verordening golden, heeft afgegeven, wordt geacht te voldoen aan het bepaalde in artikel 26, eerste lid.

Artikel

37

Vervallen

Artikel

38

Vervallen

Artikel

39

Deze verordening kan worden aangehaald als Gedrags-en beroepsregels registeraccountants 1994, bij afkorting GBR-1994. Gelijktijdig met de inwerkingtreding van deze verordening wordt ingetrokken de verordening Gedrags- en beroepsregels registeraccountants van 8 november 1973 (Stcrt. 236), laatstelijk gewijzigd op 21 juni 1994 (Stcrt. 177).