Besluit van 24 mei 1996, houdende het Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen

Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Op voordracht van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 25 september 1995, nr DGVgz/VVP/L 952051, gedaan in overeenstemming met Onze Ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;
Gezien het advies van de Voedingsraad van 11 november 1993, nummer 931111/01 en het advies van de Adviescommissie Warenwet van 27 juni 1995 met nummer 14877/(2/3)5;
De Raad van State gehoord (advies van 22 januari 1996, nummer W13.95.0530);
Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 14 mei 1996, nummer GZB/VVB 96543, uitgebracht in overeenstemming met Onze Ministers van Economische Zaken en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Hebben goedgevonden en verstaan:

§

1:

algemene bepalingen

Artikel

1

Artikel

2

Artikel

3

In verrijkte eet- of drinkwaren zijn geen micro-voedingsstoffen aanwezig in hoeveelheden die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

§

2:

toevoegen van micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen

Artikel

4

Bij de bereiding van een verrijkte eet- of drinkwaar wordt geen gebruik gemaakt van andere dan de in bijlage 1 genoemde micro-voedingsstoffen.

Artikel

5

De micro-voedingsstoffen vitamine A in de vorm van retinoïden, vitamine D, foliumzuur, seleen, koper en zink worden uitsluitend toevoegd aan een verrijkte eet- of drinkwaar om van die waar een substitutie-produkt of een gerestaureerde eet- of drinkwaar te maken.

Artikel

5a

Aan de in de bijlage, bij verordening (EG) nr. 2991/94 van de Raad van de Europese Unie van 5 december 1994 tot vaststelling van normen voor smeerbare vetprodukten (Pb EG L 316), onder B en C, bedoelde vetten, aan vloeibare producten die een zelfde gebruiksdoel hebben, en aan bak- en braadproducten, is het toegestaan vitamine A en D toe te voegen, waarbij het gehalte aan vitamine A ten hoogste 8 µg RE, en het gehalte aan vitamine D ten hoogste 0,075 µg per gram bedraagt.

Artikel

6

Artikel

8

Artikel

9

Een verrijkte eet- of drinkwaar wordt niet voor de eerste keer in de handel gebracht, alvorens Onze Minister door de desbetreffende verhandelaar op de hoogte is gesteld van de navolgende gegevens betreffende de samenstelling van de waar:

  • a.

    het totale gehalte aan de afzonderlijke micro-voedingsstoffen per 100 g, en per redelijk geachte dagconsumptie, in relatie tot het beoogde gebruiksdoel;

  • b.

    wat betreft een substitutie-produkt, de gehaltes aan micro-voedingsstoffen in de te vervangen eet- of drinkwaar; en

  • c.

    wat betreft een gerestaureerde eet- of drinkwaar, de gehaltes aan micro-voedingsstoffen die vóór de bedrijfsmatige bereiding van nature aanwezig waren in het eetbare gedeelte van de waar of de grondstoffen voor de waar.

§

2a

specifieke toevoegingen

Artikel

9a

In de navolgende eet- en drinkwaren mogen jodiumverbindingen aanwezig zijn, met inachtneming van de daarbij vermelde voorwaarden:

  • a.

    in keukenzout (natriumchloride) en in keukenzoutvervangers, bestemd voor rechtstreekse consumptie, tot een gehalte van ten minste 30 en ten hoogste 40 mg jodium per kg zout;

  • b.

    in brood, bedoeld in het Warenwetbesluit Meel en brood, en in op basis van granen samengestelde waren die bedoeld zijn om brood te vervangen, uitsluitend door de toevoeging aan die waren van gejodeerd keukenzout met een gehalte van ten minste 70 en ten hoogste 85 mg jodium per kg zout;

  • c.

    in vleesproducten, bedoeld in het Warenwetbesluit Vlees, gehakt en vleesproducten, uitsluitend door de toevoeging aan die waren van gejodeerd nitrietpekelzout met een gehalte van ten minste 20 en ten hoogste 30 mg jodium in de vorm van uitsluitend jodaat per kg nitrietpekelzout.

Artikel 8, derde lid, is op deze waren niet van toepassing.

§

3:

slotbepalingen

Artikel

10

Wijzigt het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen.

Artikel

11

Wijzigt het Warenwetbesluit Produkten voor bijzondere voeding.

Artikel

12

Artikel

13

Dit besluit wordt aangehaald als: Warenwetbesluit Toevoeging micro-voedingsstoffen aan levensmiddelen.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst.

's-Gravenhage
Beatrix
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. G. Terpstra
De Minister van Justitie, W. Sorgdrager

Bijlage

1

Deze bijlage behoort bij artikel 4.

De in artikel 4 bedoelde micro-voedingsstoffen zijn de navolgende:

1

Vitamines

Vitamine A

Retinyl-acetaat

Retinyl-palmitaat

Retinol

Bèta-caroteen of caroteen-mengsels met pro-vitamine A activiteit

Vitamine D

Vitamine D2 (ergocalciferol)

Vitamine D3 (cholecalciferol)

Vitamine B1

Thiamine-waterstofchloride

Thiaminemononitraat

Vitamine B2

Riboflavine

Riboflavine-5'-natriumfosfaat

Niacine

Nicotinamide

Nicotinezuur

Vitamine B6

Pyridoxine-waterstofchloride

Pyridoxal-5'-fosfaat

Pyridoxinedipalmitaat

Foliumzuur

Pteroylmonoglutaminezuur

Pantotheenzuur

Calcium-D-pantothenaat

Natrium-D-pantothenaat

Dexpanthenol

Vitamine B12

Cyanocobalamine

Hydroxocobalamine

Biotine

D-Biotine

Vitamine C

L-ascorbinezuur

Natrium-L-ascorbaat

Calcium-L-ascorbaat

6-Palmityl-L-ascorbine-zuur(ascorbylpalmitaat)

Kalium-L-ascorbaat

Vitamine E

D-alfa-tocoferol

DL-alfa-tocoferol

D-alfa-tocoferylacetaat

DL-alfa-tocoferylacetaat

Vitamine K

Fyllochinon (Fytomenadion)

2

Mineralen

Calcium (Ca)

Calciumcarbonaat

Calciumchloride

Calciumzouten van citroenzuur

Calciumgluconaat

Calciumglycerofosfaat

Calciumlactaat

Calciumzouten van orthofosforzuur

Calciumhydroxide

Calciumoxide

Magnesium (Mg)

Magnesiumcarbonaat

Magnesiumchloride

Magnesiumoxide

Magnesiumzouten van orthofosforzuur

Magnesiumsulfaat

Magnesiumgluconaat

Magnesiumhydroxide

Magnesiumzouten van citroenzuur

Magnesiumlactaat

Magnesiumglycerofosfaat

IJzer (Fe)

IJzer(II)citraat

IJzer(III)ammoniumcitraat

IJzer(II)gluconaat

IJzer(II)lactaat

IJzer(II)sulfaat

IJzer(II)fumaraat

IJzer(III)difosfaat (IJzer(III)pyrofosfaat)

Elementair ijzer (uit carbonyl + elektrolytisch bereid + met waterstof gereduceerd)

IJzer(III)saccharaat

Natriumijzer(III)difosfaat

IJzer(II)carbonaat

Koper (Cu)

Koper-lysine-complex

Koper(II)carbonaat

Koper(II)citraat

Koper(II)gluconaat

Koper(II)sulfaat

Mangaan (Mn)

Mangaancarbonaat

Mangaanchloride

Mangaancitraat

Mangaansulfaat

Mangaangluconaat

Mangaanglycerofosfaat

Zink (Zn)

Zinkacetaat

Zinkchloride

Zinklactaat

Zinksulfaat

Zinkzouten van citroenzuur

Zinkgluconaat

Zinkoxide

Seleen (Se)

Natriumselenaat

Natriumseleniet

selenomethionine

selenocysteïne

selenocystine

Natrium (Na)

Natriumbicarbonaat

Natriumchloride

Natriumzouten van citroenzuur

Natriumgluconaat

Natriumcarbonaat

Natriumlactaat

Natriumzouten van orthofosforzuur

Natriumhydroxide

Kalium (K)

Kaliumbicarbonaat

Kaliumcarbonaat

Kaliumchloride

Kaliumzouten van citroenzuur

Kaliumgluconaat

Kaliumlactaat

Kaliumzouten van orthofosforzuur

Kaliumhydroxide

Chloor (Cl)

Natriumchloride

Kaliumchloride

Calciumchloride

Magnesiumchloride

Mangaanchloride

Zinkchloride

Fosfor (P)

fosforzuur

fosfaten, pyrofosfaten en

orthofosforzuurverbindingen genoemd bij de overige voedingsstoffen

Chroom (Cr)

chromium (III) chloride

chromium (III) citraat

chromium (III) gluconaat

chromium (III) sulfaat

chromium (III) picolinaat

Molybdeen (Mo)

ammonium molybdaat (VI)

kalium molybdaat (VI)

natrium molybdaat (VI)

Jodium (I)

natriumjodide

kaliumjodide

natriumjodaat

kaliumjodaat

Bijlage

2

Deze bijlage behoort bij artikel 6, eerste lid.

De in artikel 6, eerste lid, bedoelde vitamines en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn de navolgende:

Vitamine A

(RE)

800

Vitamine B1

(mg)

1,4

Vitamine B2

(mg)

1,6

Niacine

(mg)

18

Vitamine B6

(mg)

2

Pantotheenzuur

(mg)

6

Vitamine B12

(mcg)

1

Biotine

(mg)

0,15

Vitamine C

(mg)

60

Vitamine E

(mg)

10

Vitamine K

(mcg)

80

Bijlage

3

Deze bijlage behoort bij artikel 6, eerste lid.

De in artikel 6, eerste lid, bedoelde mineralen en hun aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn de navolgende:

Calcium

(mg)

800

Magnesium

(mg)

300

IJzer

(mg)

14

Mangaan

(mg)

5

Fosfor

(mg)

800

Chroom

(mcg)

125

Molybdeen

(mcg)

160

Natrium

(mg)

2000

Kalium

(mg)

3100

Chloride

(mg)

2000