Subsidieregeling ESF-EQUAL

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;
Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A.E. Verstand-Bogaert;
Gezien de Beschikking van de Europese Commissie van 30 maart 2001, kenmerk C(2001)579, waarbij aan Nederland gelden uit het Europees Sociaal Fonds zijn toegewezen ter uitvoering van het communautaire initiatief EQUAL binnen de kaders, als vastgelegd in het terzake door de Commissie goedgekeurde programmadocument;
Overwegende dat over de besteding van deze middelen nadere regels dienen te worden vastgesteld, waarbij tevens wordt voorzien in de mogelijkheid dat in bepaalde gevallen cofinanciering ten laste van de begroting van het departement van Sociale Zaken en Werkgelegenheid plaatsvindt;

Besluit:

Artikel

1

In deze regeling wordt verstaan onder:

de minister:

de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

begunstigde:

degene aan wie krachtens deze regeling een voorbereidings- of projectsubsidie is verleend;

project:

een samenhangend geheel van activiteiten met betrekking tot de in artikel 3, eerste lid, genoemde onderwerpen;

transnationaal project:

een project ten aanzien waarvan de begunstigde een samenwerkingsverband is aangegaan met een instantie in een ander land die vergelijkbare activiteiten ontplooit welke worden gefinancierd in het kader van het communautair initiatief EQUAL;

transnationale partner:

de instantie, bedoeld in onderdeel d;

aanmeldingstijdvak:

een door de minister vastgesteld tijdvak, als bedoeld in artikel 4, waarbinnen een aanvraag tot reservering van subsidiemiddelen en tot verlening van een voorbereidingssubsidie kan worden ingediend;

voorbereidingssubsidie:

de subsidie, als bedoeld in artikel 7;

ESF-EQUAL-projectsubsidie:

de subsidie, als bedoeld in artikel 10, tweede lid;

aanvullende projectsubsidie:

de subsidie, als bedoeld in artikel 10, derde lid;

ESF-EQUAL-beleidskader:

een door de minister vastgesteld beleidskader voor nieuwe subsidieaanvragen, als bedoeld in artikel 4, tweede lid;

ontwikkelingspartnerschap:

een samenwerkingsverband dat de begunstigde ten behoeve van de voorbereiding en uitvoering van een voor subsidiëring in aanmerking te brengen project is aangegaan met andere belanghebbenden bij het project.

asielzoeker:

een vreemdeling die rechtmatig in Nederland verblijft, in de zin van artikel 8, onder f, van de Vreemdelingenwet 2000, en die in afwachting is van de verlening van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd asiel;

toegelaten asielzoeker:

een vreemdeling die rechtmatig in Nederland verblijft, in de zin van artikel 8, onder c of d, van de Vreemdelingenwet 2000.

Artikel

2

Artikel

3

Artikel

4

Artikel

5

Artikel

6

De reservering van subsidiemiddelen en de voorbereidingssubsidie worden afgewezen voorzover op grond van de beschikbare gegevens naar het oordeel van de minister:

  • a.

    de in artikel 5, derde lid onder a, bedoelde beschrijving onvoldoende is uitgewerkt,

  • b.

    het aangemelde project niet voldoet aan de bij en krachtens deze regeling gestelde eisen,

  • c.

    onvoldoende aannemelijk is dat de cofinanciering afdoende zal kunnen plaatsvinden,

  • d.

    medebelanghebbenden onvoldoende bij het opzetten en uitvoeren van het project zullen worden betrokken,

  • e.

    onvoldoende zekerheid bestaat dat de administratie van de aanvrager aan de in artikel 14 gestelde eisen zal voldoen,

  • f.

    het beoogde project onvoldoende vernieuwend is, onvoldoende bruikbare resultaten zal opleveren, of zich onvoldoende leent voor ruimere toepasbaarheid,

  • g.

    het voor de desbetreffende projecten in het toepasselijke ESF-EQUAL-beleidskader aangegeven subsidieplafond zal worden bereikt.

Artikel

7

Artikel

8

Artikel

9

Een projectsubsidieaanvraag wordt afgewezen:

  • a.

    indien de aanvraag of het voor subsidie in aanmerking gebrachte project niet voldoet aan de bij en krachtens deze regeling gestelde eisen;

  • b.

    indien onvoldoende zekerheid bestaat over de financiering van de totale noodzakelijkerwijs ten behoeve van de uitvoering van het project te maken kosten;

  • c.

    indien de voorgenomen administratieve organisatie van het project niet voldoet aan de in artikel 14 terzake gestelde eisen;

  • d.

    indien de kosten van het project niet in een redelijke verhouding staan tot de daarvan te verwachten resultaten;

  • e.

    indien, blijkens de in artikel 8, zesde lid, bedoelde overeenkomst, medebelanghebbenden onvoldoende bij de uitvoering van het project zullen worden betrokken;

  • f.

    indien het beoogde project onvoldoende vernieuwend is, onvoldoende bruikbare resultaten zal opleveren, of zich onvoldoende leent voor ruimere toepasbaarheid;

  • g.

    indien het project reeds uit anderen hoofde wordt gefinancierd ten laste van Europese subsidieprogramma's.

Artikel

10

Artikel

11

De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten, doch ten hoogste het in de beschikking tot verlening van ESF-EQUAL-projectsubsidie vermelde maximumbedrag. In geval ten behoeve van het project tevens krachtens artikel 10, derde lid, een aanvullende projectsubsidie is verleend, wordt dit percentage vermeerderd met het krachtens genoemd artikellid vastgestelde percentage, en wordt het maximumbedrag in evenredigheid verhoogd.

Artikel

12

Artikel

13

Artikel

14

Artikel

15

Artikel

16

Artikel

17

Artikel

18

Artikel

19

Aanvragen tot bekostiging van projecten met ESF-middelen, ingediend vanuit enig departement of onderdeel daarvan, zullen door de minister worden beoordeeld in het kader van dezelfde procedure, en op basis van dezelfde beoordelingscriteria, als betrof het subsidieaanvragen. De voorgaande artikelen zijn op die aanvragen van overeenkomstige toepassing.

Artikel

20

's-Gravenhage
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, W.Vermeend

ESF-EQUAL-Beleidskader 2001

De genoemde bedragen van de ter beschikking staande subsidiemiddelen gelden voor de periode 2001 tot en met 2003.

Thema

A

Verbetering van de (her)intredingsmogelijkheden tot de arbeidsmarkt

1

Maatregelen voor gecombineerde trajecten

Het toeleiden naar de arbeidsmarkt van groepen langdurig werklozen, (her)intredende vrouwen, arbeidsgehandicapten, (ex-)gedetineerden of andere groepen met een complexe problematiek in gecombineerde trajecten van scholing, sociale activering, arbeidstoeleiding, eventueel gecombineerd met begeleiding op andere terreinen, alsmede nazorg op de werkvloer, onder intensieve begeleiding van casemanagers en of personal coaches. Als deze groepen geïndiceerd worden door het CWI kunnen zij dus voor deze begeleiding en gecombineerde trajecten in aanmerking komen.

In het geval van geïndiceerde bijstandsgerechtigden gaat het vooral om intensieve begeleiding van personal coaches die het aanspreekpunt zijn voor fase 3 en 4 cliënten. De hier bedoelde maatregel voor bijstandsgerechtigden kent uitdrukkelijk een ander karakter dan de begeleiding die in het kader van de intentieverklaring 'Agenda van de Toekomst' met rijkssubsidie tot stand komt. De personal coach is slechts in ondersteunende zin verantwoordelijk voor de activerende en controlerende taak die de gemeente als regisseur van integratietrajecten uitoefent.

2

Maatregelen voor verbetering in de uitvoering

Activiteiten die verbetering in de uitvoering van de reïntegratiepraktijk van groepen met een achterstand op de arbeidsmarkt, waaronder samenwerking en informatie-uitwisseling tussen instanties, als uitdrukkelijk doel hebben.

3

Maatregelen ter vergroting van arbeidsparticipatie van ouderen

  • - Bevorderen van een mentaliteitsomslag binnen bedrijven.

  • - Ontmoedigen van ontslag van oudere werknemers.

  • - Bevorderen van reïntegratie van oudere werknemers.

  • - Doorstromen van oudere werknemers in of tussen sectoren.

  • - Specifieke activiteiten gericht op behoud en reïntegratie van oudere vrouwelijke of allochtone werknemers en werklozen.

4

Maatregelen ter verbetering van de positie van toegelaten asielzoekers

Maatregelen die tot doel hebben het activeren en toeleiden naar de arbeidsmarkt van toegelaten asielzoekers te bevorderen.

5

Maatregelen voor gelijke behandeling en bestrijding van discriminatie

  • Experimenten voor de bestrijding van discriminatie ter verbetering van (her)intredingsmogelijkheden op de arbeidsmarkt op grond van geslacht, ras of etnische afkomst, seksuele oriëntatie, handicap en leeftijd.

  • Verbeteren van het diversiteitsbeleid, intercultureel personeelsbeleid en disability management in zowel opleidingen als in personeelswerk.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 30,872 miljoen euro.

Aanvullende projectsubsidie: Een voor 15 juli 2001 nader te bepalen bedrag voor de projecten `Gecombineerde trajecten', `Arbeidsparticipatie ouderen', en `Gelijke behandeling/bestrijden discriminatie'.

Thema

B

Bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat op de arbeidsmarkt

Maatregelen ter bestrijding van racisme en vreemdelingenhaat op de arbeidsmarkt:

  • Experimenten voor de bestrijding van discriminatie op grond van ras of etnische afkomst ter verbetering van (her)intredingsmogelijkheden op de arbeidsmarkt.

  • Verbeteren van het intercultureel personeelsbeleid in zowel opleidingen als in personeelswerk.

  • Landelijke campagne voor bestrijden van racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 2,044 miljoen euro

Thema

C

Scheppen van mogelijkheden om een bedrijf op te starten

Maatregelen ter stimulering van het ondernemerschap:

  • Stimulering van ondernemerschap met name voor groepen met een achterstand op de arbeidsmarkt, bijv. langdurig werklozen.

Maatregelen ter stimulering van maatschappelijk verantwoord ondernemen:

  • Stimuleren van maatschappelijk verantwoord ondernemen door ondersteuning van lokale samenwerkingsverbanden en bedrijven in hun maatschappijgerichte activiteiten.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 11,242 miljoen euro.

Aanvullende projectsubsidie: Een voor 15 juli 2001 nader te bepalen bedrag voor het project `Maatschappelijk verantwoord ondernemen'.

Thema

D

Vergroting van de arbeidsmogelijkheden in de tertiare sector, in het bijzonder de sector maatschappelijke dienstverlening

Maatregelen ter versterking van de sociale economie:

  • Experimenten in de sociale economie (tertiaire sector) door meer werkgelegenheid voor groepen die nu nog ongelijk behandeld worden bijv. op terrein van gezondheidszorg, maatschappelijke dienstverlening en milieusector.

  • Arbeidstoeleidingsprojecten voor mensen die op eigen kracht en met bestaande regelingen geen toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

  • Experimenten ter verbetering van de kwaliteit van de werkgelegenheid door samenwerking van de sociale sector met de private sector.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 4,396 miljoen euro.

Thema

E

Scholing en verbetering van de aansluiting tussen scholing en werk

Maatregelen gericht op scholing, combinatie werken en leren en van integrerende manieren van werken:

  • Ontwikkeling van vernieuwende (onderwijs)methoden voor het behalen van een startkwalificatie voor werkenden en werkzoekenden voor wie regulier onderwijs geen aantrekkelijke vorm van scholing biedt.

  • Nieuwe vormen van scholing op maat voor groepen die anders onvoldoende bereikt worden.

  • Projecten waardoor de deelname van meisjes en vrouwen aan technisch onderwijs op verschillende niveaus wordt bevorderd.

  • Het vormgeven van een transnationaal EVC-kenniscentrum dat tot taak krijgt internationale expertise te verzamelen, deze expertise te ontsluiten voor derden en een Europees netwerk te vormen voor het stimuleren van de toepassing van de EVC-systematiek.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 13,597 miljoen euro.

Thema

F

De inzet van informatietechnologie bij scholing, bij arbeidsplaatsinpassing en bij de verbetering van de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt

  • Experimenten met inzet van ICT bij scholing van groepen met een relatieve achterstand in het gebruik van ICT.

  • Het gebruik van ICT ter verbetering van de mogelijkheden van arbeidsgehandicapten, vrouwen en andere groepen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

  • Gebruik van ICT ter verbetering van de aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt speciaal ten behoeve van groepen met een achterstand.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 7,870 miljoen euro.

Thema

G

Vergemakkelijking van de combinatie van arbeid en zorg

  • Experimenten met toegespitste vormen van kinderopvang, voor kinderen van allochtone vrouwen, inburgeraars en arbeidsgehandicapten en andere groepen met een achterstand op de arbeidsmarkt en met specifieke kinderopvangbehoeften.

  • Vernieuwingen met als doel de keuzemogelijkheden voor mannen en vrouwen verruimen om arbeid en zorg te combineren, de rolverdeling tussen mannen en vrouwen te doorbreken en de zorgverantwoordelijkheid van mannen te vergroten.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 16,252 miljoen euro.

Aanvullende projectsubsidie: Een voor 15 juli 2001 nader te bepalen bedrag voor project ter vergroting van de zorgverantwoordelijkheid van mannen.

Thema

H

doorbreking van de horizontale en verticale segregratie tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt

  • Activiteiten die horizontale segregatie tussen mannen en vrouwen in beroepen, functies en sectoren doen verminderen.

  • Activiteiten die de carrièremogelijkheden van vrouwen en hun toegang tot leidinggevende functies en invloedrijke posities bevorderen (doorbreking verticale segregatie).

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 4,907 miljoen euro.

Aanvullende projectsubsidie: Een voor 15 juli 2001 nader te bepalen bedrag voor project ter doorbreking van de verticale segregatie.

Thema

I

Scholing en activering van asielzoekers

  • Maatregelen die tot doel hebben het scholen, activeren en het onder beperkte voorwaarden toeleiden naar de arbeidsmarkt van asielzoekers voorzover dit in overeenstemming is met de Wet arbeid vreemdelingen.

Beschikbaar budget

ESF-subsidie: 5,826 miljoen euro.

Bijlage

1

Controleprotocol (art. 17, vierde lid, Subsidieregeling ESF-EQUAL)

1

Algemeen

1.1

Doel en reikwijdte van het controleprotocol

Dit controleprotocol geeft nadere aanwijzingen en een toelichting op de door de accountants uit te voeren controlewerkzaamheden in het kader van de activiteiten, die mede gefinancierd zijn uit het Europees Sociaal Fonds, Communautair Initiatief EQUAL (2001-2006). Dit controleprotocol is geen werkprogramma. De accountant belast met de controle van de einddeclaratie (artikel 17 lid 4) of een tussentijdse rapportage (artikel 13 lid 3) dient zorg te dragen voor een op de situatie toegesneden werkprogramma, waarbij aan de specifieke AO-kenmerken van een project, alsmede aan de controletolerantie, voldoende aandacht wordt geschonken.

De wijze waarop het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) toezicht uitoefent op de uitvoering van ESF-projecten is beschreven in een controle- en toezichtsplan (Auditfilosofie ESF-NL). In dit plan worden de verantwoordelijkheden van de diverse partijen die bij de uitvoering van ESF-projecten zijn betrokken (waaronder de externe accountant) nader uitgewerkt.

1.2

Doel en reikwijdte van de accountantscontrole

In het kader van de controle op de uitvoering van de Subsidieregeling ESF-EQUAL dient de einddeclaratie voorzien te zijn van een verklaring van een accountant (artikel 16, lid 3). De einddeclaratie en de daarbij afgegeven accountantsverklaring zijn voor SZW de basis voor het vaststellen van de definitieve subsidie.

Op grond van artikel 13 lid 3 kan SZW ook verlangen dat een tussentijdse rapportage van een accountantsverklaring wordt voorzien. De tussentijdse rapportage en de daarbij afgegeven accountantsverklaring zijn voor SZW dan de basis voor het vaststellen van een voorschot.

Daar waar in de vorige alinea wordt gesproken over einddeclaratie/tussentijdse rapportage wordt bedoeld de einddeclaratie/tussentijdse rapportage op projectniveau.

De einddeclaratie/tussentijdse rapportage is een financiële verantwoording bij een subsidieafrekening/voorschotverzoek bij zowel de vaststelling van een voorbereidingssubsidie als bij de vaststelling van een projectsubsidie. De uitkomst van de werkzaamheden van de accountant is derhalve een accountantsverklaring. Deze accountantsverklaring geeft zowel een oordeel over de juistheid van de einddeclaratie/tussentijdse rapportage, alsmede over de rechtmatigheid hiervan. Het is van essentieel belang dat de aard van de accountantsverklaring duidelijk is en dat de eventueel geconstateerde problemen goed worden weergegeven. De geconstateerde bevindingen worden door de accountant opgenomen in een rapport van bevindingen.

Voor de accountantsverklaring heeft SZW modellen ontwikkeld. Deze modellen zijn als bijlage bij dit protocol opgenomen.

1.3

Materialiteit

Europese regelgeving schrijft voor dat alle afwijkingen van de regelgeving groter dan 4.000 gulden EURO gemeld moeten worden aan de Europese Commissie. Deze verplichte melding vindt plaats aan de zogenaamde fraude commissie van de Europese Commissie (OLAF).

In verhouding tot de te verlenen subsidiebedragen is bovengenoemd maximum van 4.000 gulden EURO van te verwaarlozen betekenis. Op grond daarvan is besloten dat de materialiteitsgrens voor de controle van de einddeclaratie/tussentijdse rapportage nihil is. Dit houdt in dat de controle zodanig dient te worden opgezet dat alle fouten van meer dan 4.000 gulden EURO worden geconstateerd.

Uiteraard geldt voor de accountant het zogenaamde axiomatische voorbehoud.

Teneinde een goedkeurende accountantsverklaring af te kunnen geven is het noodzakelijk dat alle geconstateerde fouten in de einddeclaratie/tussentijdse rapportage worden gecorrigeerd.

Indien een correctie niet of niet afdoende wordt aangebracht, dient dit tot uitdrukking te worden gebracht door middel van het verstrekken van een afkeurende accountantsverklaring. In het rapport van bevindingen dienen de geconstateerde, niet gecorrigeerde, fouten of voor de accountant niet controleerbare posten, nader te worden geanalyseerd en dienen de gevolgen voor de einddeclaratie/tussentijdse rapportage nader te worden gekwantificeerd.

2

Opdrachtbevestiging

SZW wenst zekerheid te verkrijgen dat de controlerend accountant tijdig op de hoogte is gesteld van de inhoud van dit controleprotocol. Bij de aanmelding en de indiening van de aanvraag van voorbereidingssubsidie dient een kopie van de opdrachtbevestiging of een andere schriftelijke mededeling, waarin de toepassing en naleving van dit controleprotocol door de controlerend accountant wordt bevestigd, aan SZW te worden gezonden.

De tekst van deze opdrachtbevestiging is opgenomen in bijlage A van dit controleprotocol.

SZW kan aan de beschikking tot verlening van projectsubsidie nadere voorschriften verbinden (artikel 10, lid 5), die in de accountantscontrole dienen te worden betrokken. Deze nadere voorschriften worden schriftelijk aan de aanvrager bekend gemaakt. De accountant dient schriftelijk te bevestigen van deze nadere voorschriften op de hoogte te zijn gesteld en deze bij de controle van de einddeclaratie/ tussentijdse rapportage in aanmerking te zullen nemen.

De tekst van deze bevestiging is opgenomen in bijlage B van dit controleprotocol.

Zolang bovengenoemde stukken niet in het bezit zijn van SZW wordt de behandeling van verzoeken tot voorschotverlening van de aanvrager opgeschort.

3

Werkzaamheden van de accountant

3.1

Algemeen

De accountant maakt onderscheid tussen de volgende werkzaamheden:

  • werkzaamheden voorafgaand aan de uitvoering van het project (preventieve werkzaamheden);

  • interim-controle;

  • eindcontrole.

3.2

Preventieve werkzaamheden

De preventieve werkzaamheden hebben betrekking op de situatie waarin de externe accountant reeds in een vroeg stadium, bijvoorbeeld in de voorbereidende fase, bij de totstandkoming van het verzoek om registratie respectievelijk de projectaanvraag, is betrokken.

In deze voorbereidende fase beoordeelt de accountant de voorgenomen administratieve organisatie en daarin vervatte maatregelen van interne controle (AO/IC) teneinde vast te stellen of deze voorgenomen AO/IC voldoet aan de in de regelgeving gestelde eisen om te kunnen komen tot een goedkeurende accountantsverklaring.

De uitkomsten van deze beoordeling worden schriftelijk aan de opdrachtgever gerapporteerd evenals de eventuele aanbevelingen die daarbij zijn gedaan. SZW ontvangt een afschrift van deze rapportage.

3.3

Interim-controle

De interim controle heeft mede tot doel vast te stellen of de voorgestelde AO/IC daadwerkelijk bestaat en dat de werking daarvan gedurende de te controleren periode gewaarborgd is. Voorzover tijdens de preventieve werkzaamheden door de accountant aanbevelingen zijn gedaan met betrekking tot de AO/IC onderzoekt de accountant of deze aanbevelingen zijn opgevolgd.

Uiterlijk zes maanden nadat met de uitvoering van een project is gestart, rapporteert de accountant zijn bevindingen met betrekking tot het onderzoek naar de AO/IC in de vorm van een zogenaamde management letter. SZW ontvangt een afschrift van deze rapportage.

Indien de AO/IC bij latere controles van tussentijdse declaraties onderwerp van onderzoek door de accountant is, worden de bevindingen naar aanleiding van deze controles eveneens door middel van een afschrift van de schriftelijke rapportage ter kennis van SZW gebracht.

3.4 Eindcontrole

3.4.1

Algemeen

Hetgeen in deze paragraaf wordt opgenomen met betrekking tot de eindcontrole, is eveneens van toepassing op de controle die door de accountant wordt verricht met betrekking tot een tussentijdse rapportage, indien daarbij door SZW op grond van artikel 13 lid 3 een accountantsverklaring wordt verlangd.

Ter zake van de eindcontrole dient de accountant bij de uitvoering van de accountantscontrole op de einddeclaratie inzake ESF-EQUAL vast te stellen dat minimaal aan de onderstaande punten is voldaan. Hierbij wordt opgemerkt dat de naleving van de gehele subsidieregeling object van controle is.

3.4.2

Algemene voorwaarden

  • a.

    Er is een beschikking van SZW op grond waarvan de einddeclaratie kan worden ingediend.

  • b.

    De einddeclaratie is volledig en juist ingevuld.

  • c.

    De einddeclaratie is rekenkundig juist.

  • d.

    De einddeclaratie stemt overeen met de onderliggende administratie en overige bescheiden van de subsidieaanvrager en/of uitvoerders.

  • e.

    Alle in de einddeclaratie verantwoorde uitgaven voldoen aan de in de Subsidieregeling ESF-EQUAL vermelde criteria.

3.4.3

Administratieve voorschriften

De accountant gaat na dat alle administratieve voorschriften zoals aangegeven in artikel 14, lid 1 tot en met 8, van de subsidieregeling ESF-EQUAL zijn nageleefd. De belangrijkste voorwaarde is het voeren van een administratie, die waarborgt dat de volgens de subsidieregeling te verstrekken gegevens op een ordelijke, transparante en controleerbare wijze geregistreerd worden.

3.4.4

Subsidiabele kosten

De accountant gaat na dat de in de einddeclaratie verantwoorde kosten juist en rechtmatig zijn. Hieraan is voldaan indien de accountant constateert dat:

  • a.

    de in de einddeclaratie verantwoorde kosten naar hun aard passen binnen de aanvraag met bijbehorende begroting waarop de beschikking is ontvangen;

  • b.

    de in de einddeclaratie verantwoorde kosten daadwerkelijk zijn gemaakt, voor de uitvoering van het project noodzakelijk zijn en ten laste van de aanvrager zijn gebleven (artikel 12, lid 1);

  • c.

    de in de einddeclaratie verantwoorde kosten subsidiabel zijn overeenkomstig EG verordening 1685/2000 (artikel 12 lid 1);

  • d.

    de in de einddeclaratie verantwoorde kosten geen kosten betreffen die niet subsidiabel zijn, zoals aangegeven in artikel 12, lid 2;

  • e.

    de gemengde kosten (kosten voor zowel subsidiabele als niet-subsidiabele deelnemers) op een controleerbare en aanvaardbare wijze zijn toegerekend (artikel 12, lid 3).

3.4.5

Deelnemers

De kenmerken van de deelnemers dienen te voldoen aan de eisen die daaraan, ingevolge de maatregelen en prioriteiten, worden gesteld.

3.4.6

Financiering en overige ontvangsten

De financiering van de activiteiten dient aan de financiële administratie ontleend te kunnen worden. Deze financiering bestaat uit:

  • a.

    ESF-subsidie, en voorzover van toepassing

  • b.

    privaatrechtelijke bijdragen, en/of

  • c.

    overige ontvangsten, voorzover verband houdend met de uitvoering van het project.

Ook de onder c genoemde overige ontvangsten dienen afzonderlijk uit de administratie te blijken. Deze ontvangsten dienen op het totaal van de in de subsidiegrondslag opgenomen kosten in mindering te worden gebracht, waarna over het saldo de subsidie kan worden berekend.

De accountant dient de financiering en overige ontvangsten op volledigheid te controleren.

3.4.7

Subsidieberekening

De accountant gaat na dat de berekening van de ESF-EQUAL-subsidie:

  • a.

    rekenkundig juist is;

  • b.

    conform de subsidiegrondslag als opgenomen in artikel 11 is vastgesteld;

  • c.

    niet meer bedraagt dan de subsidie zoals aangegeven in de beschikking.

3.4.8

Afronding en rapportage

Indien tijdens de accountantscontrole blijkt dat er fouten in de einddeclaratie voorkomen, dan dienen deze gecorrigeerd te worden. Bij het nalaten van de correctie van deze fouten kan de accountant geen goedkeurende accountantsverklaring afgeven.

De accountant hanteert voor de weergave van de bevindingen van zijn controlewerkzaamheden het van toepassing zijnde model Accountantsverklaring zoals dit in bijlage C en D bij dit controleprotocol is opgenomen.

Naast de accountantsverklaring dient door de accountant in de volgende gevallen een rapport van bevindingen ten behoeve van SZW te worden opgesteld:

  • Indien het oordeel van de accountant leidt tot een afkeurende accountantsverklaring;

  • Indien sprake is van een goedkeurende verklaring met bevindingen die geen afbreuk doen aan de strekking van de verklaring.

Dit rapport van bevindingen dient gelijktijdig met de accountantsverklaring afgegeven en ingediend te worden bij SZW. SZW gebruikt dit rapport van bevindingen in het kader van de beoordeling van de uitgevoerde werkzaamheden alsmede de hierbij geconstateerde bevindingen. SZW heeft geen standaard model ontwikkeld voor dit rapport van bevindingen, aangezien de opzet hiervoor over wordt gelaten aan de controlerende accountants. Wel dienen ten minste de volgende onderwerpen in het rapport van bevindingen behandeld te worden:

  • Beoordeling van de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC)

  • Controlebevindingen

    • Aard en omvang van de geconstateerde fouten

    • Wel /niet gecorrigeerd in de einddeclaratie

  • Belangrijke bevindingen en aanbevelingen ter verbetering van de AO/IC, indien sprake is van een accountantsverklaring bij een tussentijdse rapportage

  • Motivering van de afgegeven accountantsverklaring.

3.4.9

Ongedeelde verantwoordelijkheid

Voorzover voor de controle van de einddeclaratie gebruik wordt gemaakt van de werkzaamheden van andere accountants, draagt de accountant die verantwoordelijk is voor de accountantsverklaring bij de einddeclaratie, er zorg voor dat de aanvrager hiervan op de hoogte wordt gesteld en wijst de aanvrager op het feit dat alle relevante verplichtingen uit dit controleprotocol ook aan de accountant(s), belast met de controle van de einddeclaratie van (een) deel project(en), bekend worden gemaakt en dat deze laatste accountant(s) hun werkzaamheden verrichten met inachtneming van dit protocol.

Deze laatstgenoemde categorie accountants dient schriftelijk te bevestigen dat zij van alle verplichtingen uit dit protocol op de hoogte zijn en dat zij deze zullen naleven. Voor deze bevestiging dient gebruik te worden gemaakt van de opdrachtbevestiging volgens bijlage A.

4

Reviews

SZW kan steekproefsgewijs reviews dan wel monitoringonderzoeken uit (laten) voeren teneinde na te gaan of de accountantscontrole met een deugdelijke grondslag en met inachtneming van dit controleprotocol is uitgevoerd. Deze reviews komen niet in de plaats van andere controles dan wel reviews uitgevoerd door de Algemene Rekenkamer, de Europese Commissie en/of de Europese Rekenkamer.

De accountant belast met de controle van de einddeclaratie stemt er mee in dat de controledossiers in het kader van bovengenoemde reviews integraal aan de reviewers ter beschikking worden gesteld. Voorts zal deze accountant, schriftelijk dan wel mondeling, alle gevraagde gegevens verstrekken waarom in het kader van voornoemde review wordt verzocht.

Vorenstaande geldt onverkort voor de in de eerste alinea genoemde monitoringonderzoeken.

BIJLAGE

A

Opdrachtbevestiging

Elke accountant c.q. accountantsorganisatie kan zijn opdrachtbevestiging (gebaseerd op de Richtlijnen voor de Accountantscontrole) inrichten naar zijn eigen inzicht.

Ten behoeve van de controle op de uitvoering van de Subsidieregeling ESF-EQUAL dient de accountant ten minste de navolgende paragrafen in zijn opdrachtbevestiging op te nemen:

Hierbij bevestigen wij de door (naam aanvrager c.q. uitvoerder) aan ons verstrekte opdracht tot controle van * de einddeclaratie/tussentijdse declaratie inzake de uitvoering van het project ingevolge de subsidieregeling ESF-EQUAL waarvoor middels een projectaanvraag gedateerd ... een verzoek om verlening van subsidie is gedaan/waarvoor door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) onder beschikking nummer ... tot een maximum bedrag van ... subsidie is toegezegd*.

Ten behoeve van de uitvoering van onze controlewerkzaamheden zult u ervoor zorgdragen dat er een administratie wordt gevoerd, die op een zodanig wijze is ingericht, dat op basis daarvan kan worden gecontroleerd of aan de bepalingen van de Subsidieregeling ESF-EQUAL is voldaan. U zult ons alle gegevens en bescheiden die nodig zijn voor het uitvoeren van onze controlewerkzaamheden ter beschikking stellen.

U heeft ons toestemming verleend medewerking te verlenen aan het bepaalde in artikel 14 lid 8 van de Subsidieregeling ESF-EQUAL.

Wij zijn bekend met het bestaan van het controleprotocol Subsidieregeling ESF-EQUAL. Voorts zijn wij ermee bekend dat een kopie van de opdrachtbevestiging naar SZW gezonden zal worden ter bevestiging van de toepassing van het controleprotocol Subsidieregeling ESF-EQUAL.

* doorhalen wat niet van toepassing is.

(ondertekening)

(plaatsnaam, datering)

BIJLAGE

B

Bevestiging ontvangst aanwijzingen

Ter bevestiging dat de accountant op de hoogte is gesteld van eventuele nadere voorschriften van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en dat deze voorschriften in de controle van de einddeclaratie/ tussentijdse rapportage zullen worden betrokken dient de accountant een schriftelijke bevestiging op te stellen. Deze bevestiging dient te worden gezonden naar SZW.

De tekst van deze bevestiging is als volgt:

Hierbij bevestigen wij de ontvangst van de nadere voorschriften van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zoals aangegeven in een schrijven gedateerd ... onder nummer ....

Deze nadere voorschriften hebben betrekking op het ESF-EQUAL project waarvoor op ... onder beschikking nummer ... tot een maximum van .... subsidie is verleend.

Wij bevestigen de hiervoor bedoelde nadere voorschriften in onze controle van de einddeclaratie/tussentijdse rapportage te zullen betrekken.

(ondertekening)

(plaatsnaam, datering)

BIJLAGE

C

(Model goedkeurende accountantsverklaring)

Aan: (Naam opdrachtgever)

Accountantsverklaring Subsidieverklaring ESF-EQUAL

afgegeven ten behoeve van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Opdracht

Ingevolge uw opdracht hebben wij de bijgevoegde, door ons per pagina gewaarmerkte, einddeclaratie/tussentijdse rapportage* met bijlagen inzake de uitvoering van het project met registratienummer ... waarvoor subsidie is verleend op grond van de Subsidieregeling ESF-EQUAL, gecontroleerd. Deze einddeclaratie/ tussentijdse rapportage* is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de aanvrager. Het is onze verantwoordelijkheid een accountantsverklaring inzake deze einddeclaratie/tussentijdse rapportage te verstrekken.

De declarant is met beschikkingsnummer ..., d.d. ... door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor toekenning van ESF-subsidie in aanmerking gebracht ten behoeve van Thema ... maatregel ....

Werkzaamheden

Onze controle is verricht overeenkomstig de bepalingen van het controleprotocol Subsidieregeling ESF-EQUAL en overeenkomstig in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot controleopdrachten. Volgens deze richtlijnen dient onze controle zodanig te worden gepland en uitgevoerd, dat zekerheid wordt verkregen dat de einddeclaratie/tussentijdse rapportage geen onjuistheden van materieel belang, zoals bedoeld in paragraaf 1.3 van het controleprotocol, bevat. Wij zijn van mening dat onze controle een deugdelijke grondslag vormt voor ons oordeel.

Bevindingen

Bij onze controle hebben wij vastgesteld dat:

(De accountant dient de bevindingen op te nemen in een afzonderlijk op te stellen rapport van bevindingen, waarnaar kan worden verwezen).

Oordeel

Wij zijn van oordeel dat de ingediende einddeclaratie/tussentijdse rapportage* met bijlagen, voldoet aan alle in de Subsidieregeling ESF-EQUAL gestelde voorwaarden.

De einddeclaratie/tussentijdse rapportage* met bijlagen sluit met een totaal bedrag van ....

(ondertekening)

(plaatsnaam, datering)

BIJLAGE

D

Indien bij de controle van de einddeclaratie onjuistheden zijn geconstateerd die niet op afdoende wijze zijn gecorrigeerd kan de accountant geen goedkeurende verklaring verstrekken. In dergelijke gevallen dient de accountant een afkeurend oordeel te geven.

(Model afkeurende accountantsverklaring)

Aan: (Naam opdrachtgever)

Accountantsverklaring Subsidieverklaring ESF-EQUAL

afgegeven ten behoeve van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Opdracht

Ingevolge uw opdracht hebben wij de bijgevoegde, door ons per pagina gewaarmerkte, einddeclaratie/tussentijdse rapportage* met bijlagen inzake de uitvoering van het project met registratienummer .... waarvoor subsidie is verleend op grond van de Subsidieregeling ESF-EQUAL, gecontroleerd. Deze einddeclaratie/ tussentijdse rapportage* is opgesteld onder verantwoordelijkheid van de aanvrager. Het is onze verantwoordelijkheid een accountantsverklaring inzake deze einddeclaratie/tussentijdse rapportage te verstrekken.

De declarant is met beschikkingsnummer ..., d.d. ... door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) voor toekenning van ESF-subsidie in aanmerking gebracht ten behoeve van Thema ... maatregel ....

Werkzaamheden

Onze controle is verricht overeenkomstig de bepalingen van het controleprotocol Subsidieregeling ESF-EQUAL en overeenkomstig in Nederland algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot controleopdrachten. Volgens deze richtlijnen dient onze controle zodanig te worden gepland en uitgevoerd, dat zekerheid wordt verkregen dat de einddeclaratie/tussentijdse rapportage geen onjuistheden van materieel belang, zoals bedoeld in paragraaf 1.3 van het controleprotocol, bevat. Wij zijn van mening dat onze controle een deugdelijke grondslag vormt voor ons oordeel.

Bevindingen

Bij onze controle hebben wij vastgesteld dat:

(Bevindingen aangeven die hebben geleid tot een afkeurend oordeel. Tevens de omvang van het bedrag aangeven dat niet juist is dan wel waarvan de juistheid niet kan worden vastgesteld. De accountant dient de bevindingen op te nemen in een afzonderlijk op te stellen rapport van bevindingen, waarnaar kan worden verwezen).

Oordeel

Wij zijn van oordeel dat de ingediende einddeclaratie/tussentijdse rapportage* met bijlagen, niet voldoet aan alle in de Subsidieregeling ESF-EQUAL gestelde voorwaarden.

De einddeclaratie/tussentijdse rapportage* met bijlagen sluit met een totaal bedrag van ....

(ondertekening)

(plaatsnaam, datering)