Verspreidingsregeling vernieuwing landelijk gebied

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Besluit:

Paragraaf

1

Begripsbepalingen

Artikel

1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a.
minister:

Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

b.
project:

samenhangend geheel van activiteiten, dat geheel of gedeeltelijk is gericht op een vernieuwingsproces in het landelijk gebied;

c.
projectonderdeel:

een gedeelte van een project, dat bestaat uit één of meer activiteiten, die zijn gericht op een vernieuwingsproces in het landelijk gebied;

d.
LASER:

het agentschap LASER van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Paragraaf

2

Algemene bepalingen

Artikel

2

De minister kan op aanvraag subsidie verlenen aan projecten of projectonderdelen die bijdragen aan de verspreiding van kennis over innovatiemogelijkheden, bijdragen aan de sociaal-economische versterking van het landelijk gebied, een vanuit regionaal perspectief vernieuwende activiteit inhouden en tevens passen in een of meer van de volgende categorieën:

  • a.

    de sociale, culturele, ecologische of recreatieve versterking van het landelijk gebied;

  • b.

    de versterking van de sociale samenhang en samenwerking in het landelijk gebied;

  • c.

    het ontwikkelen van nieuwe organisatievormen in het beheer van water, bos, natuur en landschap, cultureel erfgoed of recreatievoorzieningen door natuurlijke personen en rechtspersonen, of;

  • d.

    de ontwikkeling of verbetering van streekgebonden productie, be- of verwerking van of het handelen in streekgebonden producten afkomstig uit de landbouw, bosbouw of visserij.

Artikel

3

Artikel

4

Artikel

5

Als subsidiabele kosten worden uitsluitend in aanmerking genomen kosten die tot maximaal drie jaren na aanvang van het project worden gemaakt voor een project of projectonderdeel.

Artikel

6

Artikel

7

Paragraaf

3

Subsidieverlening

Artikel

8

Artikel

9

De minister kan zich bij de beoordeling van de aanvragen laten bijstaan door hem aan te wijzen deskundigen uit of met betrekking tot de regio, bedoeld in artikel 3, eerste lid, eerste aandachtsstreepje.

Artikel

10

Artikel

11

Artikel

12

De subsidieverlening kan worden geweigerd indien een gegronde reden bestaat om aan te nemen dat de financiering van het project niet toereikend zal zijn.

Artikel

13

Paragraaf

4

Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel

14

Paragraaf

5

Subsidievaststelling

Artikel

15

Paragraaf

6

Voorschotten, betaling en terugvordering

Artikel

16

Paragraaf

7

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel

18

Uiterlijk vijf jaar na instelling van de eerste aanvraagperiode voor deze regeling wordt een verslag gepubliceerd over de doeltreffendheid en de effecten van de regeling in de praktijk.

Artikel

19

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel

20

Deze regeling wordt aangehaald als: Verspreidingsregeling vernieuwing landelijk gebied.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage
De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, L.J.Brinkhorst

Bijlage bij artikel 15, derde lid, van de Verspreidingsregeling vernieuwing landelijk gebied. Controleprotocol

Bij de controle, op basis waarvan de rapportage, als bedoeld in artikel 15, derde lid, van de Verspreidingsregeling vernieuwing landelijk gebied plaatsvindt, dient aan de naleving van de volgende artikelen op de daarbij aangegeven wijze aandacht te worden besteed.

Toelichting

  • artikel 4, eerste lid: vaststellen dat de subsidiegerechtigde een natuurlijk persoon, een privaatrechtelijk rechtspersoon, die niet is opgericht door of vanwege de overheid, of een openbaar nutsbedrijf is.

  • artikel 4, tweede lid: vaststellen dat de subsidiegerechtigde niet een organisatie is die overwegend is gericht op onderzoek, scholing, opleiding, voorlichting, advies of begeleiding.

  • artikel 4, derde lid: vaststellen dat geen aanvang is gemaakt met de uitvoering van het project of projectonderdeel voordat de ontvangst van de subsidieaanvraag schriftelijk was bevestigd.

  • artikel 5: vaststellen dat de in de financiële verantwoording van het project of projectonderdeel opgenomen kosten voor een periode van maximaal 3 jaar na de aanvang van het project aantoonbaar zijn gemaakt en betaald en overeenstemmen met de kostencategorieën zoals genoemd in artikel 6.

  • artikel 6, vierde lid: vaststellen dat de kosten genoemd in artikel 6, vierde lid, voor maximaal f 25.000,- in aanmerking worden genomen en alleen indien de aanvrager op het tijdstip van het indienen van de aanvraag minder dan 25 werknemers in dienst heeft.

  • artikel 6, vijfde lid: vaststellen of, indien van toepassing, de aanvrager terecht kosten met inbegrip van omzetbelasting in aanmerking heeft genomen.

  • artikel 7, tweede lid: vaststellen of de aanvrager voor de subsidiabele kosten niet reeds uit andere hoofde subsidie is of zal worden verstrekt.

  • artikel 7, derde lid: vaststellen of, indien de aanvrager voor de subsidiabele kosten door de minister of een ander bestuursorgaan dan de minister een subsidie is of zal worden verstrekt, het totale subsidiebedrag niet meer bedraagt dan f 220.371,- indien het een onderneming betreft, die niet voldoet aan het criterium kleine of middelgrote ondernemingen, als bedoeld in bijlage 1 van de verordening (EG) Nr. 70/2001 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 12 januari 2001 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-verdrag op staatssteun voor kleine en middelgrote ondernemingen (PbEG L10).

  • artikel 14, eerste lid: vaststellen dat de subsidieontvanger het project of projectonderdeel overeenkomstig het projectplan heeft uitgevoerd, behoudens goedgekeurde wijzigingen van het project zoals genoemd in artikel 14, tweede lid; vaststellen dat een aanvang is gemaakt met de uitvoering van het project, onverlet de in het projectplan opgenomen tijdsplanning, in ieder geval uiterlijk een jaar na bekendmaking van de beschikking tot subsidieverlening.

  • artikel 14, tweede lid: vaststellen dat gedurende de looptijd van het project of projectonderdeel in het projectplan aangebrachte wijzigingen vooraf zijn gemeld aan LASER en zijn goedgekeurd door de minister.

  • artikel 14, zesde lid: vaststellen dat de subsidieontvanger een zodanig ingerichte administratie voert dat daaruit te allen tijde op eenvoudige en duidelijke wijze alle projectkosten kunnen worden afgelezen, gespecificeerd overeenkomstig de in artikel 6, onderscheiden subsidiabele kosten; voorts vaststellen dat ter zake van de loonkosten, kosten voor het inhuren van uitzendkrachten en de kosten van eigen arbeid er een door middel van een sluitende tijdschrijving vastgestelde urenverantwoording aanwezig is.

  • artikel 15, tweede lid, onderdeel b: vaststellen of de financiële verantwoording van het project of projectonderdeel voldoet aan de voor dit doel eraan te stellen eisen.

Onder normale aandacht wordt verstaan: controle met een diepgang die gebruikelijk is voor het afgeven van een accountantsverklaring bij een verantwoording.

Onder speciale aandacht wordt verstaan: controle waarbij nadrukkelijk wordt bezien of de desbetreffende voorschriften zijn nageleefd. In dit geval moet dus verder worden gegaan dan normaal bij een controle van een verantwoording. Aan de niet genoemde artikelen behoeft bij de controle geen aandacht te worden besteed, met dien verstande dat, teneinde de controle op de hierboven genoemde artikelen goed te kunnen verrichten, kennisneming van deze overige artikelen noodzakelijk is.

artikel 4, eerste lid

speciale aandacht

artikel 4, tweede lid

speciale aandacht

artikel 4, derde lid

speciale aandacht

artikel 5

speciale aandacht

artikel 6, vierde lid

speciale aandacht

artikel 6, vijfde lid

speciale aandacht

artikel 6, zesde lid

speciale aandacht

artikel 7, tweede lid

speciale aandacht

artikel 7, derde lid

speciale aandacht

artikel 14, eerste lid

speciale aandacht

artikel 14, tweede lid

speciale aandacht

artikel 14, zesde lid

speciale aandacht

artikel 15, tweede lid

speciale aandacht

De minister kan de accountantsdienst van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een review laten uitvoeren op de door de accountant van de aanvrager, aan wie de subsidie ingevolge de Verspreidingsregeling vernieuwing landelijk gebied is verleend, verrichte werkzaamheden.

Tekst accountantsverklaring, als bedoeld in artikel 15, derde lid

goedkeurende verklaring: ...

Wij hebben de bijgevoegde financiële verantwoording inzake het project (naam project) over de periode van ...tot ... met betrekking tot de subsidieverlening in het kader van de Verspreidingsregeling vernieuwing landelijk gebied van (naam instelling/persoon) te (zetel/woonplaats) gecontroleerd.

De financiële verantwoording is opgesteld onder verantwoordelijkheid van (de leiding van naam instelling/naam persoon). Het is onze verantwoordelijkheid een accountantsverklaring inzake de financiële verantwoording te verstrekken.

Voor het onderhavige project is met brief van LASER, kenmerk (nummer) d.d. (datum) een subsidie verleend tot een maximum van f (bedrag).

Onze controle is verricht overeenkomstig algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot controleopdrachten en overeenkomstig de aanwijzingen die de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het controleprotocol, behorende bij vorenbedoelde ministeriële regeling, heeft gegeven met betrekking tot de controle op de naleving van de subsidiebepalingen. Volgens de richtlijnen dient onze controle zodanig te worden gepland en uitgevoerd, dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de financiële verantwoording geen onjuistheden van materieel belang bevat. Een controle omvat onder meer een onderzoek door middel van deelwaarnemingen van informatie ter onderbouwing van de bedragen in de financiële verantwoording. Voorts is aanvullend specifieke aandacht besteed aan de in vorenbedoeld controleprotocol aangegeven aspecten.

Wij zijn van mening dat onze controle een deugdelijke grondslag vormt voor ons oordeel.

Wij zijn van oordeel dat de financiële verantwoording voldoet aan de voor dit doel eraan te stellen eisen. Tevens delen wij mede dat de in het controleprotocol genoemde subsidiebepalingen zijn nageleefd.

Plaats en datum: ...

Handtekening: ...

Naam accountant: ...

Naam accountantskantoor: ...

Adres: ...

Postcode en woonplaats: ...

Telefoon: ...