Artikel
1
1
Deze verordening neemt over de begripsomschrijvingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van de Europese Unie van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt.
2
Deze verordening verstaat voorts onder:
a. |
hoofdproductschap |
: |
Hoofdproductschap Akkerbouw; |
b. |
voorzitter |
: |
voorzitter van het hoofdproductschap; |
c. |
secretaris |
: |
secretaris van het Productschap Wijn; |
d. |
basisverordening |
: |
Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van de Europese Unie van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt |
e. |
etiketteringsverordeningen |
: |
1. Verordening (EG) nr.753/2002 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 29 april 2002 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad wat betreft de omschrijving, de aanduiding, de aanbiedingsvorm en de bescherming van bepaalde wijnbouwproducten |
2 verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 10 juni 1991 tot vaststelling van de algemene voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijn bouwproducten; alsmede de ter uitvoering daarvan vastgestelde verordeningen van de Commissie van de Europese Gemeenschappen; |
|||
f. |
Communautaire verordeningen |
: |
- Verordening (EG) nr. 1622/2000 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 24 juli 2000 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, en tot instelling van een communautaire regeling inzake oenologische procédés en behandelingen; |
- Verordening (EG) nr. 884/2001 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 24 april 2001 betreffende de begeleidende documenten voor het vervoer van wijnbouwproducten en de in de wijnsector bij te houden registers (Pb. EG L 200); |
|||
- Verordening (EG) nr. 1282/2001 van de Commissie van 28 juni 2001 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad ten aanzien van de vaststelling van de gegevens van de kennis van de producten en het toezicht op de markt in de wijnsector, en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1623/2000; |
|||
- Verordening (EG) 1227/2000 van de Commissie van 31 mei 2000 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, inzonderheid met betrekking tot het productiepotentieel; |
|||
- Verordening (EG) nr. 883/2001 van de Commissie van 24 april tot vaststelling van de uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad met betrekking tot het handelsverkeer van producten van de wijnbouwsector met derde landen; |
|||
g. |
wijn |
: |
wijn, tafelwijn, v.q.p.r.d., mousserende wijn, stille wijn, parelwijn, likeurwijn en gearomatiseerde wijn van verse druiven, zoals aangeduid onder de GN-codes 2204 en 2205. |
h. |
stille wijn |
: |
tafelwijn en v.q.p.r.d uit de Europese Unie, als bedoeld in de basisverordening alsmede wijn uit derde landen. |
i. |
wijnbouwproducten |
: |
de producten gedefinieerd in bijlage I van de basisverordening. |
j. |
wijnhandelaar |
: |
natuurlijke of rechtspersonen die beroepshalve wijnbouwproducten kopen of verkopen; |
k. |
wijnproducenten |
: |
natuurlijke personen of rechtspersonen of groeperingen van dergelijke personen die over verse druiven of druivenmost of jonge, nog gistende wijn beschikken of hebben beschikt en die deze producten zelf tot wijn verwerken of laten verwerken en over een wijnbouwareaal van tenminste 10 are beschikken; |
l. |
AID |
: |
Algemene lnspectiedienst van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij; |
m. |
in de handel brengen |
: |
ten verkoop voorhanden en in voorraad hebben, te koop aanbieden, verkopen of afleveren; |
n. |
etikettering |
: |
alle omschrijvingen en andere vermeldingen, tekens, afbeeldingen of merken of andere omschrijvingen die kenmerkend zijn voor het product en die voorkomen op dezelfde recipiënt met inbegrip van de sluiting, of op het aan de recipiënt vastgemaakte label. |
o. |
verpakking |
: |
beschermende omhulsels, zoals papier, allerhande omhulsels, dozen en kisten die worden gebruikt voor het vervoer van een of meer recipiënten en/of de aanbiedingsvorm van producten met het oog op verkoop aan de eindverbruiker. |