Verordening van het Hoofdproductschap Akkerbouw van14 november 2002, houdende regels ter zake van de bereiding, handel verpakking en etikettering van wijn (Verordening HPA wijn 2002)

Verordening HPA wijn 2002

Het bestuur van het Hoofdproductschap Akkerbouw;
Gelet op de Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van de Europese Unie van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, Verordening (EG) nr. 753/2002 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 29 april 2002 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad wat betreft de omschrijving, de aanduiding, de aanbiedingsvormen de bescherming van bepaalde wijnbouwproducten, Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad van 10 juni 1991 tot vaststelling van de algemene voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten en de op deze verordeningen gebaseerde verordeningen van de Commissie van de Europese Gemeenschappen, alsmede richtlijn nr. 75/106/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 december 1974 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der tid-staten inzake het voorverpakken naar volume van bepaalde vloeistoffen in voorverpakkingen met bepaalde inhoud (Pb. EG. L 42);
Gehoord het Productschap Wijn;

Besluit:

§

1

Begripsbepalingen

Artikel

1

§

2

De bereiding en de handel

Artikel

2

Het bereiden, vermengen, versnijden, verzoeten, ontzuren, aanzuren, toevoegen van alcohol, verhogen of verlagen van het alcoholvolume-gehalte, dan wel het in de handel brengen van wijnbouwproducten is slechts toegestaan met inachtneming van het bepaalde bij of krachtens de basisverordening en Verordening (EEG) nr. 1622/2000.

Artikel

3

De bereiding van tafelwijn met geografische aanduiding is uitsluitend toegestaan aan wijnproducenten als omschreven in artikel 1 van deze verordening.

Artikel

4

Artikel

5

Het vervoer van wijnbouwproducten is slechts toegestaan, indien dit geschiedt onder dekking van het geleidedocument, dan wel van een vervangend document, overeenkomstig de communautaire verordeningen.

Artikel

6

§

3

Administratieve verplichtingen

Artikel

7

Artikel

8

Artikel

9

De wijnhandelaar, onderscheidenlijk de wijnproducent, is verplicht registers voor wijnbouwproducten bij te houden, overeenkomstig de communautaire verordeningen.

Artikel

10

Artikel

11

De wijnhandelaar onderscheidenlijk de wijnproducent, is verplicht:

  • a.

    in het register aantekening te houden van de hoeveelheid product, welke hij voor eigen gebruik aan zijn voorraad onttrekt, onder vermelding van de datum waarop dit is geschied;

  • b.

    volumewijzigingen welke de producten eventueel hebben ondergaan, inclusief die welke verband houden met een wijziging van de aard van de producten apart in de registers te vermelden.

Artikel

12

De wijnhandelaar onderscheidenlijk de wijnproducent, die registers als bedoeld in artikel 9 moet bijhouden, is verplicht:

  • a.

    ervoor zorg te dragen dat partijen wijn welke op zijn naam of voor zijn rekening bij derden liggen opgeslagen, per partij een duidelijke aanduiding, bestaande uit één of meer nummers en/of letters of de benaming dragen, die in overeenstemming is met de desbetreffende inschrijving in zijn registers.

  • b.

    op iedere factuur aan een afnemer in Nederland waarop wijn of wijnbouwproducten zijn gefactureerd, de benaming te vermelden, waaronder de zending, waarvan die wijn of het wijnbouwproduct afkomstig is, op het begeleidende document voorkomt en in zijn register is opgenomen.

  • c.

    de registers en de documentatie betreffende de daarin vermelde verrichtingen tenminste tot 5 jaar na de sluiting van de rekeningen die erin voorkomen, te bewaren en de begeleidende documenten tot 5 jaar na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgesteld, te bewaren.

Artikel

13

De wijnhandelaar onderscheidenlijk de wijnproducent die wijnproducten bewerkt is verplicht voor elk van die bewerkingen overeenkomstig de communautaire verordeningen een register bij te houden, waarin alle verrichtingen worden aangetekend.

Artikel

14

Artikel

15

Artikel

16

§

4

Voorverpakkingen

Artikel

17

Artikel

18

Artikel

19

Artikel

20

Vermouth en andere gearomatiseerde wijnen of likeurwijn, zich bevindende in een voorverpakking, mag alleen in de handel worden gebracht indien deze voorverpakking een nominale inhoud heeft van 0,05 tot 0,10 l, 0,10 l, 0,20 l, 0,375 l, 0,50 l, 0,75 l, 1,00 l, 1,50 l, 3,00 l of 5,00 l.

Artikel

21

De artikelen 17, 19 en 20 zijn niet van toepassing in die gevallen waarin de wijnhandelaar door middel van de registers als bedoeld in artikel 8 kan bewijzen dat de voorverpakking heeft plaatsgevonden:

  • a.

    van wijn in een voorverpakking met een nominale inhoud van 0,73 l vóór 1 januari 1986,

  • b.

    van wijn in een voorverpakking met een nominale inhoud van 0,35 l, 0,70 l of 1,25 l vóór 1 januari 1989,

  • c.

    van mousserende wijn in een voorverpakking met een nominale inhoud van 0,10 l, 0,25 l, 0,35 l, 0,50 l, 0,70 l, 1,00 l, 2,00 l of 5,00 l vóór 1 januari 1991,

  • d.

    van vermouth en andere gearomatiseerde wijnen of likeurwijn in een voorverpakking met een nominale inhoud van 0,70 l vóór 1 januari 1992,

Artikel

22

De artikelen 17 tot en met 21 zijn niet van toepassing op voorverpakkingen:

  • a.

    met een nominale inhoud van minder dan 0,05 l of meer dan 10 l; of

  • b.

    die bestemd zijn om buiten het gebied van de Europese Unie te worden verkocht en afgeleverd.

§

5

Etikettering

Artikel

23

De artikelen 24 tot en met 30 zijn niet van toepassing op onderscheidenlijk:

  • a.

    stille wijn en druivenmost die vervoerd worden

    • tussen twee of meer installaties

    • tussen de wijngaard en de wijnbereidingsinstallaties van eenzelfde bedrijf dat in dezelfde gemeente is gelegen;

  • b.

    hoeveelheden stille wijn en druivenmost van ten hoogste 30 liter per partij, die niet zijn bestemd voor de verkoop;

  • c.

    hoeveelheden stille wijn en druivenmost die bestemd zijn voor het gezinsverbruik van de producent en zijn werknemers.

Artikel

24

Terzake van het in de handel brengen van stille wijn, mousserende wijn, likeurwijn, parelwijn en druivenmost dient te zijn voldaan aan de van toepassing zijnde bepalingen, vastgesteld bij of krachtens:

  • de etiketteringsverordeningen;

  • Richtlijn nr. 89/396/EEG, betreffende de vermeldingen of merktekens die het mogelijk maken de partij waartoe een levensmiddel behoort te identificeren;

  • het bepaalde bij of krachtens de onderhavige verordening.

Artikel

25

Onverminderd het bepaalde in deze paragraaf mogen op de etikettering van stille wijn en druivenmost slechts die aanduidingen worden gebruikt, die zijn toegestaan ingevolge de etiketteringsverordeningen.

Artikel

26

Voor de omschrijving van tafelwijn met geografische aanduiding die is geproduceerd op het Nederlandse grondgebied wordt op de etikettering als geografische eenheid vermeld de naam van de Nederlandse provincie waar de wijn is geproduceerd.

Artikel

27

Artikel

28

Artikel

29

Het gebruik van de flessen van het type Flûte d’ Alsace, Bocksbeutel of Cantil en Clavelin, is slechts voorbehouden aan de in Bijlage 1 van Verordening (EG) nr. 753/2002 vermelde wijnen.

Artikel

30

Het is verboden om flessen stille wijn, mousserende wijn, gearomatiseerde wijn, likeurwijn of parelwijn in de handel te brengen, met een capsule of folie die lood bevat.

§

6

Slotbepalingen

Artikel

31

Voor de toepassing van de onderhavige verordening wordt onder handelen mede verstaan het niet nakomen van een verplichting.

Artikel

32

Artikel

33

Deze verordening treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie waarin deze wordt geplaatst, met uitzondering van de artikelen 23 tot en met 30 , die op een nader door de voorzitter bij besluit te bepalen tijdstip in werking treden.

Artikel

34

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening HPA wijn 2002.

Den Haag
J.H.M. Kienhuis, voorzitter
R.J.M. ten Berge, secretaris

Goedgekeurd door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mede namens de Minister van Economische Zaken bij beschikking van 14 juli 2003, nr. TRCJZ/2002/12501.

Bijlage

Lijst met in Nederland toegestane druivenrassen als bedoeld in artikel 4, eerste lid van Verordening HPA Wijn 2002

Auxerrois B

Orion B

Bacchus B

Ortega B

Bianca B

Phoenix B

Cabernet Franc N

Pinot blanc B

Chardonnay B

Pinot Gris G

Domina N

Pinot noir N

Dornfelder N

Plantet N

Dunkelfelder N

Portugiezer N

Faber B

Rayon d’or B

Florental N

Regent N

Frühburgunder N

Reichensteiner B

Gamay N

Riesling B

Gewürztraminer Rs

Rondo

Hölder B

Ruländer G

Huxelrebe B

Sauvignon Blanc B

Johanniter B

Scheurebe B

Juwel b

Schönburger

Kemer B

Seyval B

Kernling B

Siegerrebe Rs

Landal 244 N

Silcher B

Léon Millot N

St. Laurent

Maréchal Foch N

Sylvaner B

Merzling B

Triomphe d' AlsaceN

Meunier N

Würzer B

Morio Muscat B

Zweigeltrebe N

Müller Thurgau B