Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA

Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de NVWA

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
Mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

Besluit:

Artikel

1

In dit besluit wordt verstaan onder:

  • a.

    minister: Minister van Economische Zaken;

  • b.

    NVWA: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit;

  • c.

    controle: uitoefening door ambtenaren van de NVWA van de bevoegdheid tot toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de van toepassing zijnde wetgeving;

  • d.

    controlegegevens: gegevens die zijn ontleend aan het toezicht op de naleving als bedoeld onder c;

  • e.

    residuen van bestrijdingsmiddelen: hoeveelheid van bestrijdingsmiddelen, bestanddelen daarvan of omzettingsproducten, bedoeld in de Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen en voorzover aanwezig op in de handel gebracht groente en fruit;

  • f.

    HACCP-beginselen: beginselen als bedoeld in artikel 5 van verordening (EG) nr. 852/2004;

  • g.

    audit van de goede hygiënepraktijken: audit waarbij wordt nagegaan of de procedures van exploitanten van levensmiddelenbedrijven worden nageleefd, met betrekking tot de controlepunten, bedoeld in artikel 4, vierde lid, van verordening (EG) nr. 854/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 houdende vaststelling van specifieke voorschriften voor de organisatie van de officiële controles van voor menselijke consumptie bestemde producten van dierlijke oorsprong (PbEU L 226);

  • h.

    verordening (EG) nr. 852/2004: Verordening (EG) nr. 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 29 april 2004 inzake levensmiddelenhygiëne (PbEU L 139);

  • i.

    formule: verzameling van onder dezelfde naam of aanduiding opererende locaties, waar direct voor de consument bestemde producten worden verhandeld of in de gebruiksfase ter beschikking worden gesteld;

  • j.

    voedselveiligheidsregels en -eisen: regels en eisen die voortvloeien uit de levensmiddelenwetgeving, als bedoeld in artikel 3 van verordening (EG) nr. 178/2002, waaraan een levensmiddelenbedrijf moet voldoen;

  • k.

    risicocategorie: indeling van een bedrijf of formule op basis van het structureel aanwezig zijn en beheersen van voedselveiligheidsrisico’s, productveiligheidsrisico’s of gezondheidsrisico’s ten aanzien van alcohol- en tabaksgebruik in ‘permanent risico’, ‘beperkt risico’ of ‘nagenoeg geen risico’;

  • l.

    productveiligheidsregels en -eisen: regels en eisen, gesteld bij of krachtens de Warenwet, de Wet Milieubeheer en de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden, waaraan een natuurlijk persoon of een rechtspersoon die producten of waren verhandelt, niet zijnde eet- en drinkwaren, moet voldoen;

  • m.

    gezondheidsregels en -eisen ten aanzien van alcohol- en tabaksgebruik: regels en eisen waaraan een ondernemer die alcohol en tabak verhandelt op basis van de Tabakswet en Drank- en Horecawet moet voldoen;

  • n.

    verordening (EG) nr. 178/2002: Verordening (EG) nr. 178/2002 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 28 januari 2002 tot vaststelling van de algemene beginselen en voorschriften van de levensmiddelenwetgeving, tot oprichting van een Europese Autoriteit voor voedselveiligheid en tot vaststelling van procedures voor voedselveiligheidsaangelegenheden (PbEU L 31).

Artikel

3

Artikel

4

Inzake de controle op residuen van bestrijdingsmiddelen heeft het besluit, bedoeld in artikel 2, betrekking op:

  • a.

    de naam en het adres van het bedrijf en de locatie waar de controle heeft plaatsgevonden;

  • b.

    de datum waarop de controle heeft plaatsgevonden;

  • c.

    het onderwerp van de controle;

  • d.

    het product dat aan de controle is onderworpen, indien van toepassing vergezeld van een nadere soortaanduiding;

  • e.

    het land van herkomst van het product;

  • f.

    de bevinding of het product dat aan de controle is onderworpen al dan niet aan de geldende normen met betrekking tot residuen voldoet;

  • g.

    indien van toepassing de soort residu, het geconstateerde gehalte daarvan en de geldende norm ten aanzien waarvan in de bevinding, bedoeld onder f, is geconstateerd dat het product niet voldoet;

  • h.

    indien van toepassing een risicoanalyse van de onder g bedoelde gegevens.

Artikel

5

Vervallen

Artikel

5a

Inzake de controle op de toepassing van HACCP-beginselen en de audit van de goede hygiënepraktijken in slachthuizen en uitsnijderijen, indien die uitsnijderij onder hetzelfde erkenningsnummer als het slachthuis valt, heeft het besluit, bedoeld in artikel 2, betrekking op:

  • a.

    de naam en het adres van het bedrijf en de locatie waar de controle heeft plaatsgevonden;

  • b.

    de datum waarop de controle heeft plaatsgevonden;

  • c.

    de punten waarop de controle betrekking heeft;

  • d.

    een van de volgende bevindingen ten aanzien van elk van de punten, bedoeld onder c:

    • 1°.

      geen opmerkingen;

    • 2°.

      opmerkingen;

    • 3°.

      voldoet niet;

    • 4°.

      niet beoordeeld.

Artikel

5b

Vervallen

Artikel

5c

Artikel

6

Uitsluitend de controlegegevens die zijn vergaard tijdens de laatste drie controles zijn op de website van de NVWA toegankelijk, met dien verstande dat de controlegegevens niet langer toegankelijk blijven dan twee jaar vanaf het moment van openbaarmaking, bedoeld in artikel 3, eerste lid.

Artikel

7

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel

8

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de NVWA.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
overeenkomstig het door de minister genomen besluit:
de Secretaris-Generaal, C.J.Kalden