Besluit slacht- en vleeskeuring BES

Hoofdstuk

I

Algemeen

Artikel

1

In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    slachtvee: voor onmiddellijke slachting bestemd vee;

  • b.

    vee: herkauwende dieren, eenhoevige dieren en varkens;

  • c.

    vlees: gedood of geslacht vee of delen daarvan, al dan niet gekoeld of bevroren, ongeboren vruchten daaronder begrepen, met uitzondering van hoornen, hoeven, klauwen, borstels, haar, wol en huiden, voor zover niet afkomstig van varkens of van de onderpoten van herkauwers;

  • d.

    vleesprodukten: vlees, dat een behandeling, niet zijnde een koel- of vriesbehandeling, heeft ondergaan, ter bevordering van de houdbaarheid, alsmede toebereid vlees al of niet vermengd met andere stoffen;

  • e.

    slachthuis: het gebouw c.q. de gebouwen door het openbaar lichaam als openbare slachtplaats ingericht, alsmede het terrein behorend bij dit gebouw of deze gebouwen;

  • f.

    inrichtingen: slachterijen, winkels, bewaarplaatsen van vlees, uitsnijderijen, vleesproduktenfabrieken, vetsmelterijen, inrichtingen voor het bewaren van bloed en bloedplasma en tot verwerking van bloed tot bloedplasma of bloedplasmapoeder, diervoerderfabrieken en andere inrichtingen bestemd tot of gebruikt voor het bewerken, voorverpakken of verduurzamen van vlees of het bereiden, bewerken of voorverpakken van vleesprodukten;

  • g.

    noodslachting: het doden van vee dat:

    • a.

      door een ernstig ongeval is getroffen;

    • b.

      door ziekte in onmiddellijk levensgevaar verkeert;

    • c.

      onmiddellijk gevaar oplevert voor de volksgezondheid, voor de veiligheid van personen of goederen, dan wel voor besmetting van mensen of dieren;

  • h.

    dierenarts: de door Onze Minister met de keuring van vee en vlees, het toezicht op de be- en verwerking van vlees en op de opslag, het vervoer en de verkoop van vlees en vleesprodukten belaste dierenarts;

  • i.

    keurmeester: de persoon niet zijnde keuringsdierenarts, die onder toezicht en verantwoordelijkheid van een dierenarts, deze behulpzaam is bij het verrichten van zijn taak;

  • j.

    invoer: het brengen van niet van het openbaar lichaam Bonaire afkomstig vee, vlees of vleesprodukten in het vrije verkeer van het openbaar lichaam Bonaire.

Artikel

1a

Dit besluit is van toepassing in het openbaar lichaam Bonaire.

Artikel

2

Hoofdstuk

II

Het slachten en het gebruik van het slachthuis

Artikel

3

Artikel

4

Artikel

5

Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld over de toegang en het gebruik van het slachthuis en de daarin aanwezige voorzieningen.

Hoofdstuk

III

De keuring van slachtvee en daarvan afkomstig vlees

Artikel

6

Artikel

7

Artikel

8

Bij de keuring na het slachten wordt het vlees goedgekeurd, voorwaardelijk goedgekeurd of afgekeurd.

Artikel

9

Indien bij de keuring vlees voorwaardelijk is goedgekeurd en niet binnen de bij deze goedkeuring gestelde termijn aan de voorwaarden is voldaan, wordt het vlees op last van de ambtenaar of persoon, bedoeld in artikel 3, eerste lid, vernietigd.

Artikel

10

Indien bij de keuring het vlees is afgekeurd, wordt het vlees op last van de ambtenaar of persoon, bedoeld in artikel 3, eerste lid, vernietigd.

Artikel

11

Het bepaalde in de artikelen 9 en 10, eerste lid, is niet van toepassing op afgekeurd vlees dat door Onze Minister op door hem te stellen voorwaarden bestemd wordt voor de voedering van dieren.

Artikel

12

Bij de keuring vóór het slachten wordt het dier en bij de keuring na het slachten wordt het vlees door of namens de dierenarts voorzien van één of meer merken.

Artikel

13

Artikel

14

Bij ministeriële regeling wordt bepaald:

  • a.

    wat bij de keuring onderzocht moet worden;

  • b.

    in welke toestand geslacht vee moet verkeren totdat met de keuring wordt begonnen.

  • c.

    in welke gevallen vlees moet worden afgekeurd of voorwaardelijk goedgekeurd;

  • d.

    op welke wijze voorwaardelijk goedgekeurd vlees bruikbaar mag worden gemaakt voor voedsel voor mens of dier;

  • e.

    op welke wijze slachtvee bij de keuring vóór het slachten en vlees na de keuring wordt gemerkt.

Hoofdstuk

IV

De keuring van in te voeren vlees en vleesprodukten

Artikel

15

Artikel

16

Vlees en vleesprodukten mogen niet uit het schip of het vliegtuig waarmee zij zijn aangevoerd worden gelost zonder toestemming van of vanwege een dierenarts.

Artikel

17

Het in het vorige artikel bedoelde vlees wordt, onderscheidenlijk de in dat artikel bedoelde vleesprodukten worden, door een dierenarts gecontroleerd op het voldoen aan het ten aanzien van vlees, onderscheidenlijk de vleesprodukten, bij of krachtens artikel 15 bepaalde. Bij ministeriële regeling kan een heffing voor deze controle worden vastgesteld.

Artikel

18

Artikel

19

Onze Minister kan bepalen dat de taken en bevoegdheden die in dit besluit aan de dierenarts worden toegekend, door een door Onze Minister aangewezen ambtenaar of persoon worden uitgeoefend.

Hoofdstuk

V

Eisen waaraan inrichtingen moeten voldoen

Artikel

20

Hoofdstuk

VI

Vervoer van vlees en vleesprodukten

Artikel

21

Bij ministeriële regeling kunnen voorschriften worden vastgesteld waaraan bij het vervoer van vlees en bepaalde vleesprodukten, anders dan voor huishoudelijk gebruik, het laden en lossen daaronder begrepen, moet worden voldaan.

Hoofdstuk

VII

Verbodsbepalingen

Artikel

22

Artikel

23

Het is verboden vlees, dat aan keuring is onderworpen, doch niet overeenkomstig dit besluit en de bij ministeriële regeling ter uitvoering van dit besluit gestelde regels is gekeurd, of dat na keuring niet van het voorgeschreven merk is voorzien, te koop aan te bieden, te verkopen, af te leveren, ten geschenke te geven, te vervoeren of te doen vervoeren, anders dan ter naleving van een wettelijk voorschrift, of, tenzij in afwachting van keuring, in voorraad te hebben.

Artikel

24

Artikel

25

Het is verboden:

  • a.

    vlees wederrechtelijk te onttrekken aan keuring of aan vernietiging;

  • b.

    vlees, dat afgekeurd is of dat bedorven of op andere wijze ondeugdelijk is geworden te koop aan te bieden, te verkopen, af te leveren, ten geschenke te geven, te vervoeren of te doen vervoeren, anders dan ter naleving van een wettelijk voorschrift, of tenzij in afwachting van vernietiging, in voorraad te hebben;

  • c.

    vleesprodukten, die bereid zijn in strijd met de voorschriften, vastgesteld krachtens artikel 2, derde lid, te koop aan te bieden, te verkopen, af te leveren, ten geschenke te geven, voorhanden of in voorraad te hebben of, tenzij ter naleving van enig wettelijk voorschrift, te vervoeren of te doen vervoeren.

Artikel

26

Artikel

27

Het is verboden een inrichting te exploiteren, indien gehandeld wordt in strijd met één of meer krachtens artikel 20, lid 1 of lid 2, sub b of c, gestelde eisen of krachtens artikel 20, lid 2, sub a, gestelde regelen.

Artikel

28

Het is verboden vlees te vervoeren in strijd met de voorschriften vastgesteld krachtens artikel 21.

Hoofdstuk

VIII

De wering en bestrijding van veeziekten

Artikel

29

Artikel

30

Artikel

31

Onverminderd het bepaalde in hoofdstuk II van de Douane- en Accijnswet BES en in het Besluit invoer kleine dieren BES, en onverminderd het bepaalde in artikelen 29 en 30, 1ste lid kan bij of krachtens ministeriële regeling tot wering van enige besmettelijke veeziekte de in- en doorvoer in het openbaar lichaam Bonaire worden verboden of niet dan onder bepaalde voorwaarden worden toegelaten van:

  • a.

    vee, vlees, eieren, melk en melkprodukten, huiden en aanhangsels van huiden en andere van vee afkomstige produkten, nest en veevoeder;

  • b.

    andere voorwerpen of dieren welke dragers van smetstof kunnen zijn.

Hoofdstuk

IX

Strafbepalingen

Artikel

32

[vervallen]

Artikel

33

[vervallen]

Artikel

34

[vervallen]

Hoofdstuk

X

Slotbepalingen

Artikel

36

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit slacht- en vleeskeuring BES.