Wet kadaster en registratie onroerende zaken en beperkte rechten BES

Artikel

1

In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • Kadaster: door het bestuurscollege opgerichte stichting belast met de taken, bedoeld in artikel 2;

  • kadaster: kadastrale registratie;

  • Openbaar lichaam: openbaar lichaam Bonaire, Sint Eustatius of Saba.

Artikel

1a

Artikel

2

Artikel

3

De kosten van verrichtingen, welke ten behoeve van de inrichting van het kadaster geschieden komen voor rekening van het betrokken openbaar lichaam, terwijl die, welke op aanvraag van belanghebbenden geschieden, voor rekening komen van de aanvragers, volgens een nader, bij eilandsbesluit, houdende algemene maatregelen, vast te stellen tarief.

Artikel

4

Artikel

5

De eigenaren, beperkt gerechtigden en gebruikers van gebouwde en ongebouwde eigendommen zijn verplicht te dulden dat door het Kadaster grenstekenen worden gesteld, alsmede ten behoeve van de opmeting van grenzen, signalen of andere duurzame tekenen.

Artikel

6

Artikel

7

Artikel

8

De eisen waaraan de te plaatsen merktekenen moeten voldoen, zijn de volgende:

  • a.

    bij verzekering van eigendomsgrenzen in muren moet worden gebezigd een ijzeren bout met een minimum diameter van 25 mm, en een minimum lengte van 150 mm, terwijl de bout voorzien moet zijn van een kop met een minimum diameter van 40 mm en een lengte van minstens 10 mm.

  • b.

    in andere dan onder a genoemde gevallen dient te worden gebezigd:

    • I.

      een gasbuis of ijzeren staaf van minstens tachtig centimeter lengte en een diameter van minstens drie en een kwart centimeter, terwijl het gedeelte, dat boven den grond uitsteekt (twee decimeter), van een sluitstuk of kop wordt voorzien en rood wordt geverfd met menie dan wel

    • II.

      stenen of betonnen merktekenen van minstens drie decimeter in het vierkant en zes decimeter hoogte, welke pilaren behoren te staan op een fundering van twee decimeter hoogte en vier decimeter in het vierkant.

Artikel

9

Waar, in verband met de gesteldheid van den bodem, de in artikel 8 voorgeschreven merktekenen ongeschikt worden geacht voor de verzekering van grenzen, bepaalt het Kadaster welke andere duurzame merktekenen gebezigd zullen worden.

Artikel

10

Artikel

11

Het kadaster omvat mede het Kadaster, bedoeld in artikel 1 van de Kadasterlandsverordening, voor zover zij betrekking heeft op gebouwde en ongebouwde eigendommen in het betreffende openbaar lichaam en zoals het luidde onmiddellijk voorafgaand aan het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wet.

Artikel

12

Deze wet wordt aangehaald als: Wet kadaster en registratie onroerende zaken en beperkte rechten BES.