Artikel
1
Begripsbepalingen
In deze beleidsregel wordt, tenzij anders vermeld, verstaan onder:
-
zorgzwaartepakket (zzp): een zzp bestaande uit een volledig pakket van verblijfszorg dat aansluit op de kenmerken van de cliënt en het soort zorg dat die cliënt nodig heeft.
-
volledig pakket thuis (vpt): vpt omvat de vormen van zorg zoals bedoeld in artikel 3.1.1 van de Wet langdurige zorg (Wlz):
-
–
verpleging;
-
–
persoonlijke verzorging;
-
–
begeleiding;
-
–
behandeling;
-
–
vervoer naar begeleiding en/of behandeling;
-
–
het verstrekken van eten en drinken;
-
–
het schoonhouden van de woonruimte;
-
–
logeeropvang.
-
–
-
woonzorg: woonzorg omvat omvat de vormen van zorg zoals bedoeld in artikel 3.1.1 lid a en b van de Wlz:
-
–
verblijf;
-
–
persoonlijke verzorging;
-
–
begeleiding;
-
–
verpleging;
-
–
dagbesteding.
-
–
-
specifieke behandeling: specifieke behandeling omvat geneeskundige zorg van specifiek medische, specifiek gedragswetenschappelijke of specifiek paramedische aard die noodzakelijk is in verband met de aandoening, beperking, stoornis of handicap van de cliënt.
-
ggz-behandeling: geneeskundige zorg zoals klinisch-psychologen en psychiaters plegen te bieden in verband met de psychische stoornis van de cliënt.
-
algemeen medische zorg: algemeen medische zorg omvat de vormen van zorg zoals bedoeld in artikel 3.1.1 lid d van de Wlz:
-
–
geneeskundige zorg zorg van algemeen medische aard, niet zijnde paramedische zorg;
-
–
behandeling van een psychische stoornis indien de behandeling integraal onderdeel uitmaakt van de behandeling van een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap;
-
–
het gebruik van hulpmiddelen, noodzakelijk in verband met de in de instelling gegeven zorg;
-
–
tandheelkundige zorg;
-
–
kleding, verband houdende met het karakter en de doelstelling van de instelling.
-
–
-
ggz wonen: ggz wonen betreft ggz-zorg aan cliënten met een psychische stoornis die op basis van zorginhoudelijke toegangscriteria aanspraak hebben op zorg vanuit de Wlz. De zorg wordt geleverd in de leveringsvormen verblijf (zzp), vpt en mpt.
-
crisisregisseur ghz: een als crisisregisseur ghz aangewezen zorgprofessional die verantwoordelijk is voor de beoordeling of crisiszorg nodig is. Deze zorgprofessional wordt aangesteld door het zorgkantoor, maar voert zijn werkzaamheden onafhankelijk van zorgkantoor en zorgaanbieders uit. Hij voert de regie over alle activiteiten om ervoor te zorgen dat cliënten met een verstandelijke beperking die crisiszorg behoeven op een passende crisiszorgplek geplaatst worden waar ze de juiste zorg krijgen. Hiervoor maakt de crisisregisseur ghz een inschatting over de complexiteit van de zorgvraag en de benodigde zorginzet.
-
crisiszorg: zorg voor cliënten bij een plotselinge, ernstige ontregeling (in fysieke, sociale en psychische gesteldheid van de cliënt of van de omgeving) met als gevolg het ontstaan van een acuut onhoudbare situatie in het thuismilieu of de woonsituatie van de cliënt. Het is hierbij noodzakelijk om opname binnen 24 tot 48 uur in te zetten om onaanvaardbare gezondheidsrisico’s, medische complicaties en/of ernstig nadeel voor de cliënt en/of zijn gezin en/of woonomgeving te voorkomen.
-
crisiszorgaanbieder: zorgaanbieder die over één of meer crisiszorgbedden beschikt.
-
dag logeeropvang: een dag logeeropvang is een kalenderdag, die deel uitmaakt van een periode van opname voor logeren. De opname omvat minimaal één overnachting. De dag van aanvang van de logeeropvang en de dag van beëindiging van de logeeropvang gelden als een te declareren dag logeeropvang, waarbij geldt voor de dag van opname dat deze enkel gedeclareerd kan worden indien de opname heeft plaats gevonden vóór 20:00 uur. In het geval de dag van opname samenvalt met de dag van overlijden is eveneens sprake van een te declareren (verblijfs)dag logeeropvang.
-
deeltijdverblijf (dtv): verblijf in de instelling zonder behandeling gedurende gemiddeld 31/2, 4, of 41/2 etmalen per week via een vast patroon binnen een tijdspanne van 14 etmalen.
-
modulair pakket thuis (mpt): één of meer losse vormen van zorg als bedoeld in artikel 3.1.1 van de Wlz:
-
–
het schoonhouden van de woonruimte van de cliënt;
-
–
persoonlijke verzorging;
-
–
begeleiding;
-
–
verpleging;
-
–
behandeling, omvattende geneeskundige zorg van specifiek medische, specifiek gedragswetenschappelijke of specifiek paramedische aard die noodzakelijk is in verband met de aandoening, beperking, stoornis of handicap van de cliënt;
-
–
vervoer naar een plaats waar de cliënt gedurende een dagdeel begeleiding of behandeling ontvangt;
-
–
logeeropvang.
-
–
-
niet-beïnvloedbare factoren (nbf): kostenverhogende omstandigheden waarop de zorgaanbieder geen invloed kan uitoefenen. Voor 2020 is vastgesteld dat het hierbij gaat om bovengemiddeld voorspeld verzuim van personeel van een zorgaanbieder dat in relatie staat met:
-
–
het feit dat een locatie van een zorgaanbieder is gelegen in (groot)stedelijk gebied;
-
–
de sociaaleconomische status van de geografische wijk waarin een locatie van een zorgaanbieder is gelegen.
-
–
-
normatieve huisvestingscomponent (nhc): een integraal onderdeel van het tarief dat dient als normatieve vergoeding voor (vervangende) (nieuw)bouw en instandhouding. Deze vergoeding bestaat uit een geïndexeerde jaarlijkse bijdrage die voldoende is om, over de gehele levenscyclus van een nieuwbouw voorziening, de rente-, afschrijvings- en instandhoudingsuitgaven te dekken.
-
normatieve inventariscomponent (nic): een integraal onderdeel van het tarief dat dient als normatieve vergoeding voor investeringen in inventaris. Deze normatieve vergoeding bestaat uit een jaarlijkse bijdrage die voldoende is om, over de gehele levenscyclus van inventaris, de rente en afschrijvingskosten te dekken.
-
prestatiebeschrijving: een prestatiebeschrijving is een gedetailleerde beschrijving van de prestatie die geleverd wordt tegen een bepaald tarief.
-
productieafspraak: het totaalbedrag van de afspraken met betrekking tot de prestaties en tarieven ten laste van de contracteerruimte die door de zorgaanbieder en het zorgkantoor/de Wlz-uitvoerder zijn overeengekomen in de budgetronde of herschikkingsronde.
-
wooncomponent: terrein- en gebouwgebonden kosten. De wooncomponent is onderdeel van de uurprijzen per zorgvorm van de zzp’s.
Voor overige begrippen die in deze beleidsregel gebruikt worden, maar niet hierboven vermeld staan, wordt verwezen naar de Beleidsregel definities Wlz.