Subsidieregeling nieuwe agrarische schadeverzekeringen

Subsidieregeling nieuwe agrarische schadeverzekeringen

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,
Gelet op de artikel 2 en 7 van de Kaderwet LNV-subsidies;
Gelet op de goedkeuring van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 januari 1998, nr. SG(98)D/030431;

Besluit:

Artikel

1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a.
de minister:

de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

b.
verzekeraar:
c.
LASER:

Dienst Landelijke service bij regelingen van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

d.
risicofactor:

de statistische berekende kans dat de garantie door de verzekeraar wordt ingeroepen gebaseerd op ervaringen met het inroepen van garanties van onder soortgelijke omstandigheden toegekende garanties;

e.
minimumverzekeringspremie:

minimumbedrag dat verzekeringnemers ter zake van een verzekeringsperiode van één jaar aan de verzekeraar in totaal aan premies verschuldigd zijn.

Artikel

2

Artikel

3

Artikel

4

Artikel

5

Artikel

6

Artikel

6a

Bij een besluit als bedoeld in artikel 6, eerste lid, kan de minister bepalen dat subsidie slechts wordt verleend ten behoeve van:

  • a.

    bij dat besluit bepaalde risico's, behorend tot één der categorieën, genoemd in artikel 4, tweede of vierde lid;

  • b.

    bij dat besluit bepaalde maximale risicofactor als bedoeld in artikel 1, onderdeel d;

  • c.

    bij dat besluit bepaalde minimale verzekerde waarde;

  • d.

    bij dat besluit bepaalde minimumverzekeringspremie als bedoeld in artikel 1, onderdeel e.

Artikel

7

Artikel

8

Artikel

9

Artikel

10

De minister geeft een beschikking tot subsidieverlening binnen twee maanden na afloop van de aanvraagperiode waarin de aanvraag is ingediend. Indien deze termijn niet kan worden gehaald, stelt de minister de aanvrager daarvan in kennis en noemt hij daarbij een redelijke termijn waarop de beschikking tegemoet kan worden gezien.

Artikel

11

De subsidieverlening kan worden geweigerd indien een gegronde reden bestaat om aan te nemen dat de aanvrager niet op een behoorlijke wijze rekening en verantwoording zal afleggen omtrent de afgesloten of af te sluiten verzekeringsovereenkomsten en de terzake verschuldigde premies, voor zover deze voor de vaststelling van de subsidie van belang zijn.

Artikel

12

Artikel

13

Als toezichthouders worden door de minister ambtenaren van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij aangewezen.

Artikel

14

Artikel

15

Artikel

16

Artikel

16a

Artikel

17

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel

18

Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling nieuwe agrarische schadeverzekeringen.

Den Haag
De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, J.J. vanAartsen

Bijlage

I

Tekst accountantsverklaring, als bedoeld in artikel 14, tweede lid

Goedkeurende verklaring

Accountantsverklaring

Wij hebben de bijgevoegde opgaaf van de premie inzake agrarische schadeverzekeringen over de periode van ... tot ... met betrekking tot de subsidieverlening in het kader van de Subsidieregeling nieuwe agrarische schadeverzekeringen van ... (naam instelling) te ... (zetel) gecontroleerd. De opgaaf van de premie is opgesteld onder verantwoordelijkheid van ... (de leiding van naam instelling). Het is onze verantwoordelijkheid een accountantsverklaring inzake de opgaaf van de premie te verstrekken.

Voor het onderhavige project is met brief van LASER, kenmerk ... (nr.) d.d. ... (datum) een subsidie verleend tot een maximum van f ... (bedrag).

Onze controle is verricht overeenkomstig algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot controle-opdrachten en overeenkomstig de aanwijzingen die de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het controleprotocol, behorende bij vorenbedoelde ministeriële regeling, heeft gegeven met betrekking tot de controle op de naleving van de subsidiebepalingen. Volgens de richtlijnen dient onze controle zodanig te worden gepland en uitgevoerd, dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de financiële verantwoording geen onjuistheden van materieel belang bevat. Een controle omvat onder meer een onderzoek door middel van deelwaarnemingen van informatie ter onderbouwing van de bedragen in de financiële verantwoording. Voorts is aanvullend specifieke aandacht besteed aan de in vorenbedoeld controleprotocol aangegeven aspecten.

Wij zijn van mening dat onze controle een deugdelijke grondslag vormt voor ons oordeel.

Wij zijn van oordeel dat de opgaaf van de premie voldoet aan de voor dit doel eraan te stellen eisen.

Tevens delen wij mede dat de subsidiebepalingen van de Subsidieregeling nieuwe agrarische schadeverzekeringen zijn nageleefd.

Plaats en datum: ...

Handtekening: ...

Naam accountant: ...

Naam accountantskantoor: ...

Adres: ...

Postcode en woonplaats: ...

Telefoon: ...

Bijlage

II

Toelichting

Artikel

4

Vaststellen dat:

  • het premie-inkomen opgenomen in de opgaaf van de premies betrekking heeft op verzekeringsovereenkomsten voor de categorieën van risico’s zoals omschreven in artikel 4, lid twee, letters a, b en c;

  • de verzekerde schade en de optredende productieverliezen in Nederland optreden;

  • de subsidieontvanger niet vóór 1 januari 1997 de bedoelde verzekeringsovereenkomsten reeds aanbood of dat deze categorieën van risico onder gebruikelijke voorwaarden niet verzekerbaar waren.

Artikel

5

Vaststellen dat het premie-inkomen betrekking heeft op een verzekeringsperiode van één jaar, verschuldigd in het jaar, gerekend vanaf de datum van de eerste aanbieding van de verzekering.

Artikel

12, eerste lid

Vaststellen dat de subsidieontvanger het bedrag van de subsidie naar rato heeft doorbetaald aan of verrekend met de ondernemers die de premie verschuldigd zijn.

Artikel

12, tweede lid

Vaststellen dat de subsidieontvanger heeft voldaan aan eventuele andere verplichtingen die de minister heeft opgelegd.

Artikel

16, eerste lid

Vaststellen dat de in ter verkrijging van voorschotten ingediende overzichten van de liquiditeitsbehoefte opgenomen informatie toereikend is.

Onder normale aandacht wordt verstaan: controle met een diepgang die gebruikelijk is voor het afgeven van een accountantsverklaring bij een verantwoording.

Onder speciale aandacht wordt verstaan: controle waarbij nadrukkelijk wordt bezien of de desbetreffende voorschriften zijn nageleefd. In dit geval moet dus verder worden gegaan dan normaal bij een controle van een verantwoording.

Aan de niet genoemde artikelen behoeft bij de controle geen aandacht te worden besteed, met dien verstande dat, teneinde de controle op de hierboven genoemde artikelen goed te kunnen verrichten, kennisneming van deze overige artikelen noodzakelijk is.

Voorzover de subsidiebepalingen niet zijn nageleefd maakt de accountant hiervan melding in zijn verklaring.

De minister behoudt zich het recht voor om de Accountantsdienst van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een review te laten uitvoeren op de door de accountant van de aanvrager, aan wie de subsidie ingevolge de Subsidieregeling nieuwe agrarische schadeverzekeringen is verleend, verrichte werkzaamheden.

Bijlage

III

Controleprotocol als bedoeld in artikel 14, derde lid

Bij de controle, op basis waarvan de rapportage bedoeld in het vierde lid van artikel 14 plaatsvindt, dient aan de naleving van de volgende artikelen op de daarbij aangegeven wijze aandacht te worden besteed.

Artikel Soort aandacht

Artikel 4 speciale aandacht

Artikel 5 speciale aandacht

Artikel 6a speciale aandacht

Artikel 11 normale aandacht

Artikel 12, tweede lid speciale aandacht

Artikel 16, derde lid normale aandacht

Toelichting

Artikel

4

Vaststellen dat:

  • het premie-inkomen opgenomen in de opgaaf van de premies betrekking heeft op verzekeringsovereenkomsten voor de categorie van risico's zoals omschreven in artikel 4, vierde lid.

  • de verzekerde schade en de optredende productieverliezen in Nederland optreden;

  • de subsidieontvanger niet vóór 1 januari 2003 de bedoelde verzekeringsovereenkomsten reeds aanbood of dat deze categorieën van risico's onder gebruikelijke voorwaarden niet verzekerbaar waren.

  • De subsidieontvanger niet reeds voor hetzelfde of een vergelijkbaar risico vanwege de staat, een andere overheidsorgaan of de Europese Gemeenschap een subsidie is verleend.

Artikel

5

Vaststellen dat het premie-inkomen betrekking heeft op een verzekeringsperiode van één jaar, verschuldigd in het jaar, gerekend vanaf de datum van de eerste aanbieding van de verzekering.

Artikel

6a

Vaststellen dat de subsidieontvanger de subsidie alleen heeft gebruikt voor de overeenkomsten van schadeverzekering die passen binnen de nadere voorwaarden, die door de minister op grond van artikel 6a bij besluit als bedoeld in artikel 6, eerste lid, heeft bepaald.

Artikel

12,

tweede lid

Vaststellen dat de subsidieontvanger heeft voldaan aan eventuele andere verplichtingen die de minister heeft opgelegd.

Onder normale aandacht wordt verstaan:

  • Controle met een diepgang die gebruikelijk is voor het afgeven van een accountantsverklaring bij een verantwoording.

Onder speciale aandacht wordt verstaan:

  • Controle waarbij nadrukkelijk wordt bezien of de desbetreffende voorschriften zijn nageleefd. In dit geval moet dus verder worden gegaan dan normaal bij een controle van een verantwoording.

  • Aan de niet genoemde artikelen behoeft bij de controle geen aandacht te worden besteed, met dien verstande dat, teneinde de controle op de hierboven genoemde artikelen goed te kunnen verrichten, kennisneming van deze overige noodzakelijk is. Voor zover de subsidiebepalingen niet zijn nageleefd, maakt de accountant hiervan melding in zijn verklaring. De minister behoudt zich het recht voor om de Accountantsdienst van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij een review te laten uitvoeren op de door de accountant van de aanvrager, aan wie de subsidie ingevolge de Subsidieregeling nieuwe agrarische schadeverzekeringen is verleend, verrichte werkzaamheden.