Wet van 1 juli 1998 tot vervanging van de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen door de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998 in verband met onder meer een herziening van de omslagregeling, het functioneren van het uitvoeringsorgaan en het toezicht daarop (Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998)

Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Allen, die deze zullen zien of horen lezen, saluut! doen te weten:
Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is met het oog op een herziening van de omslagregeling, het functioneren van het uitvoeringsorgaan en het toezicht daarop, de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen te vervangen door de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998;

Zo is het, dat Wij, de Raad van State gehoord, en met gemeen overleg der Staten-Generaal, hebben goedgevonden en verstaan, gelijk Wij goedvinden en verstaan bij deze:

Paragraaf

1

Algemene bepalingen

Artikel

1

In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    Onze Minister: Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

  • b.

    Onze Ministers: Onze Minister, in overeenstemming met Onze Minister van Financiën;

  • c.

    overeenkomst van ziektekostenverzekering: een overeenkomst van directe verzekering die strekt tot vergoeding van kosten van geneeskundige verzorging, met uitzondering van een overeenkomst van arbeidsongeschiktheidsverzekering, een overeenkomst van ongevallenverzekering, een overeenkomst van reisverzekering en andere overeenkomsten van verzekering waarbij kosten van geneeskundige hulp uitsluitend aanvullend worden gedekt;

  • d.

    overeenkomst van standaardverzekering: een overeenkomst van ziektekostenverzekering, gesloten op grond van de in artikel 3, eerste lid, bedoelde verplichting;

  • e.

    ziektekostenverzekeringsbedrijf: het als bedrijf sluiten van overeenkomsten van ziektekostenverzekering voor eigen rekening, met inbegrip van het afwikkelen van de in dat bedrijf gesloten overeenkomsten van ziektekostenverzekering, ook al wordt daarmee niet beoogd het maken van winst;

  • f.

    ziektekostenverzekeraar: degene die het ziektekostenverzekeringsbedrijf uitoefent, met uitzondering van ziekenfondsen, toegelaten ingevolge de Ziekenfondswet, en van bij ministeriële regeling aangewezen organen die publiekrechtelijke ziektekostenregelingen voor ambtenaren uitvoeren;

  • g.

    uitvoeringsorgaan: de op grond van artikel 17 aangewezen rechtspersoon.

Artikel

1a

Artikel

2

Paragraaf

2

De overeenkomst van standaardverzekering

Artikel

3

Artikel

4

Artikel

4a

Artikel

4b

De Rijksbelastingdienst, het gemeentebestuur, de Informatie Beheer Groep, genoemd in de Wet verzelfstandiging informatiseringsbank, de ziekenfondsen, toegelaten overeenkomstig artikel 34 van de Ziekenfondswet, de ziektekostenverzekeraars en het uitvoeringsorgaan, zijn bevoegd uit eigen beweging en verplicht op verzoek uit de onder hun verantwoordelijkheid gevoerde administratie, aan elkaar of aan een daartoe door of vanwege een van deze instanties aangewezen persoon de gegevens te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van deze wet. De verstrekking van de gegevens geschiedt kosteloos, tenzij bij of krachtens wet anders is bepaald.

Artikel

5

De overeenkomst van standaardverzekering omvat vergoeding van de kosten van medisch-specialistische zorg, verleend door of vanwege een ziekenhuis, al dan niet gepaard gaande met opneming gedurende het etmaal of een deel daarvan, verpleging, verzorging, paramedische hulp of farmaceutische hulp, revalidatiezorg van medisch-specialistische, paramedische, gedragswetenschappelijke en revalidatietechnische aard, medisch-specialistische zorg, verleend anders dan door of vanwege een ziekenhuis, huisartsenzorg, verloskundige zorg, tandheelkundige zorg, paramedische zorg, hulpmiddelen, farmaceutische zorg, alsmede vergoeding van de kosten van andere bij of krachtens algemene maatregel van bestuur aangegeven vormen van hulp op het gebied van de gezondheidszorg, onder bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te stellen voorwaarden wat betreft omvang, eigen risico en eigen bijdrage ten aanzien van de in dit artikel bedoelde vergoedingen.

Artikel

6

Artikel

7

Paragraaf

3

De omslagregeling

Artikel

8

Artikel

9

Artikel

10

Artikel

11

Artikel

12

Artikel

13

Artikel

14

Indien met betrekking tot enig kalenderjaar het op grond van artikel 12, eerste lid, onder b, voor een ziektekostenverzekeraar vastgestelde bedrag hoger respectievelijk lager is dan het totaal van de omslagbijdragen die verzekerden ingevolge artikel 13 aan die verzekeraar verschuldigd zijn, heeft het uitvoeringsorgaan ter zake van dat verschil een schuld aan onderscheidenlijk een vordering op die ziektekostenverzekeraar. Artikel 12, derde en vierde lid, is van overeenkomstige toepassing.

Artikel

15

Artikel

16

Paragraaf

4

Het uitvoeringsorgaan

Artikel

17

Artikel

18

Artikel

19

Het uitvoeringsorgaan wordt in en buiten rechte vertegenwoordigd door de voorzitter, dan wel door anderen, overeenkomstig het bepaalde in de statuten van het uitvoeringsorgaan.

Artikel

20

De leden van het uitvoeringsorgaan ontvangen voor hun werkzaamheden een vergoeding volgens bij ministeriële regeling te stellen regels.

Artikel

21

Artikel

22

Artikel

23

De kosten van het uitvoeringsorgaan, waaronder zijn begrepen de kosten, bedoeld in artikel 20, worden ten laste van de omslagregeling gebracht.

Paragraaf

5

Het toezicht

Artikel

23a

Onze Minister kan beleidsregels vaststellen met betrekking tot de werkwijze en de uitoefening van de taken van het uitvoeringsorgaan.

Artikel

24

Artikel

25

Artikel

27

Artikel

28

Artikel

29

Indien de Pensioen- & Verzekeringskamer zulks noodzakelijk acht ter uitvoering van het toezicht overeenkomstig artikel 26, kan zij het uitvoeringsorgaan een aanwijzing geven. Het uitvoeringsorgaan volgt de aanwijzing binnen de door de Pensioen- & Verzekeringskamer gestelde termijn op.

Artikel

30

Artikel

31

Artikel

32

Paragraaf

6

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel

33

Artikel

34

Tegen een op grond van deze wet en de daarop berustende bepalingen genomen beschikking kan een belanghebbende beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Artikel

35

Artikel

36

Indien ten aanzien van op het tijdstip van inwerkingtreding van dit artikel van kracht zijnde overeenkomsten op grond van artikel 2 van de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen bij het vaststellen van de premie met inachtneming van artikel 3 van die wet rekening is gehouden met de leeftijd, anders dan wanneer het betreft het vaststellen van de premie voor personen, jonger dan 27 jaar, is de desbetreffende leeftijdstoeslag niet langer verschuldigd, voor zover deze in rekening wordt gebracht over een langere termijn dan een periode van drie jaar, te rekenen vanaf de dag waarop die overeenkomst is ingegaan. Indien voornoemde periode reeds is verstreken bij de inwerkingtreding van dit artikel, is voornoemde leeftijdstoeslag niet verschuldigd, voor zover deze betrekking heeft op termijnen, liggende na de inwerkingtreding van dit artikel. De ziektekostenverzekeraar betaalt op grond van dit artikel onverschuldigd betaalde leeftijdstoeslagen binnen drie maanden na de inwerkingtreding van dit artikel terug aan de verzekerde.

Artikel

38

Artikel

39

Onze Ministers zenden binnen 3 jaar na de inwerkingtreding van deze wet aan de Staten-Generaal een verslag over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk.

Artikel

40

Wijzigt de Wet toezicht verzekeringsbedrijf 1993.

Artikel

41

Wijzigt de Wet medefinanciering oververtegenwoordiging oudere ziekenfondsverzekerden.

Artikel

42

Wijzigt de Wet uitkeringen vervolgingsslachtoffers 1940–1945.

Artikel

43

Wijzigt de Wet uitkeringen burger-oorlogsslachtoffers 1940–1945.

Artikel

44

Wijzigt de Wet op de economische delicten.

Artikel

45

Wijzigt het voorstel van wet houdende wijziging van de Ziekenfondswet en de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen in verband met het invoeren van de aanspraak op medisch-specialistische zorg, verleend door of vanwege een ziekenhuis.

Artikel

46

Wijzigt deze wet.

Artikel

47

Artikel

48

Deze wet wordt aangehaald als: Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998.

Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

Gegeven te 's-Gravenhage
Beatrix
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E. Borst-Eilers
De Minister van Justitie a.i., H. F. Dijkstal