Regeling houdende regels voor subsidieverstrekking ter stimulering van de inrichting van nieuwe duurzame glastuinbouwgebieden

Stimuleringsregeling inrichting duurzame glastuinbouwgebieden

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij,

Besluit:

Paragraaf

1

Begripsbepalingen

Artikel

1

In deze regeling wordt verstaan onder:

a.
minister:

Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

b.
ontwikkelingsproject:

geheel van activiteiten gericht op de aanleg en inrichting van een glastuinbouwgebied, daaronder begrepen de aanleg van collectieve voorzieningen;

c.
DLG:

Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

d.
glastuinbouwgebied:

gebied waarin hoofdzakelijk of in overwegende mate de teelt van groenten, klein fruit en siergewassen onder staand glas, met inbegrip van de teelt van uitgangsmateriaal, plaatsvindt;

e.
duurzaam glastuinbouwgebied:

glastuinbouwgebied met een zodanige inrichting dat een wezenlijke bijdrage wordt geleverd aan het samengaan van groei, de versterking van de concurrentiekracht en werkgelegenheid met een beter beheer van ruimte, natuur en biodiversiteit en een daling per hectare van milieu-belastende emissies ten opzichte van bestaande glastuinbouwgebieden;

f.
planoppervlak:

de gehele voor het nieuw te ontwikkelen glastuinbouwgebied bestemde aaneengesloten gronden, inclusief de grond bestemd voor collectieve voorzieningen;

g.
collectieve voorzieningen:

alle voorzieningen, waaronder infrastructurele, recreatieve en landschappelijke voorzieningen, die worden aangelegd en beheerd door, of in opdracht van een publiekrechtelijk lichaam.

Paragraaf

2

Algemene bepalingen

Artikel

2

Artikel

3

Artikel

4

De subsidie wordt verstrekt onder de voorwaarde dat de aanleg van de collectieve voorzieningen wordt uitgevoerd op basis van openbare aanbesteding, overeenkomstig het Uniform Aanbestedingsreglement 1986, danwel, indien de kosten van het ontwikkelingsproject de drempelwaarde, bedoeld in artikel 3, eerste lid, van Richtlijn nr. 93/37/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 14 juni 1993 betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten voor de uitvoering van werken (PbEG L 199) overschrijden, overeenkomstig het Uniform Aanbestedingsreglement EG 1991.

Artikel

5

Geen subsidie wordt verstrekt indien het ontwikkelingsproject geheel of gedeeltelijk bestaat uit de aanleg van voorzieningen die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend ten goede komen aan individuele bedrijven en waarvan de kosten gewoonlijk niet ten laste komen van een publiekrechtelijk lichaam.

Artikel

6

Paragraaf

3

Subsidiabele kosten

Artikel

7

Als subsidiabele kosten worden uitsluitend aangemerkt alle noodzakelijke, rechtstreeks aan het ontwikkelingsproject toe te rekenen, na indiening van de aanvraag door de aanvrager gemaakte en betaalde kosten, exclusief verrekenbare omzetbelasting, met uitzondering van:

  • a.

    de kosten van voorbereiding van het ontwikkelingsproject;

  • b.

    de aankoopsom en de aankoopkosten van de voor het ontwikkelingsproject benodigde hectares grond voorzover niet bedoeld voor collectieve voorzieningen;

  • c.

    de financieringskosten van het ontwikkelingsproject.

Artikel

8

Paragraaf

4

Subsidieverlening

Artikel

9

Artikel

10

Paragraaf

5

Verplichtingen van de subsidieontvanger

Artikel

11

Paragraaf

6

Bevoorschotting, betaling en terugvordering

Artikel

12

Paragraaf

7

Subsidievaststelling

Artikel

14

Artikel

15

De minister stelt na ontvangst van de in artikel 14 genoemde bescheiden binnen vier maanden de subsidie vast.

Paragraaf

8

Slotbepalingen

Artikel

16

Als toezichthouders worden door de minister de ambtenaren van de Algemene Inspectiedienst en de Dienst Landelijk Gebied aangewezen.

Artikel

17

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Artikel

18

Deze regeling wordt aangehaald als: Stimuleringsregeling inrichting duurzame glastuinbouwgebieden.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, L.J.Brinkhorst

Bijlage

1

Wegingsfactoren

Op elk duurzaamheidsaspect wordt een score gegeven op een schaal van 1 t/m 10. De score wordt vervolgens vermenigvuldigd met het gewicht dat aan de duurzaamheidsaspecten wordt toebedeeld.

Optie

advies van de

werkgroep

- energie

10

- CO2-voorziening

5

- waterhuishouding

8

- landschappelijk inpassing

4

- verkeer en vervoer

5

- afval

2

- herstructureringsbelang

10

- ruimtelijke duurzaamheid

4

- multifunctionaliteit

2

Minimaal aantal punten

50

Maximaal aantal punten

500

Bijlage

2

Controleprotocol als bedoeld in artikel 14, derde lid

Bij de controle op basis waarvan de rapportage als bedoeld in artikel 14, derde lid, plaatsvindt, dient aan de naleving van de volgende artikelen op de daarbij aangegeven wijze aandacht te worden besteed.

Artikel

Soort aandacht

artikel 4

gewone aandacht

artikel 6, eerste lid

speciale aandacht

artikel 7

speciale aandacht

artikel 8, derde lid

speciale aandacht

artikel 11, eerste lid,

letter a

speciale aandacht

artikel 14

speciale aandacht

Bijlage

3

Model-accountantsverklaring als bedoeld in artikel 14, derde lid

goedkeurende verklaring

Accountantsverklaring

Wij hebben de bijgevoegde financiële verantwoording van <naam instelling> te <plaats> inzake het ontwikkelingsproject <naam project> over de periode van ... t/m ... in het kader van de Stimuleringsregeling inrichting duurzame glastuinbouwgebieden gecontroleerd. De financiële verantwoording is opgesteld onder de verantwoordelijkheid van <de leiding van naam instelling/naam persoon>. Het is onze verantwoordelijkheid om een accountantsverklaring inzake de financiële verantwoording te verstrekken. Voor het onderhavige ontwikkelingsproject is bij beschikking van DLG, namens de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, kenmerk <nummer> d.d. <datum> een subsidie verleend tot een maximum van € <bedrag>.

Onze controle is verricht overeenkomstig de algemeen aanvaarde richtlijnen met betrekking tot controleopdrachten en overeenkomstig de aanwijzingen die de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het controleprotocol, behorende bij de vorenbedoelde ministeriële regeling, heeft gegeven met betrekking tot de naleving van de subsidiebepalingen. Volgens de richtlijnen dient onze controle zodanig te worden gepland en uitgevoerd, dat een redelijke mate van zekerheid wordt verkregen dat de financiële verantwoording geen onjuistheden van materieel belang bevat. Een controle omvat ondermeer een onderzoek door middel van deelwaarnemingen van informatie ter onderbouwing van de bedragen in de financiële verantwoording. Voorts is aanvullend specifieke aandacht besteed aan de in vorenbedoeld controleprotocol aangegeven aspecten. Wij zijn van mening dat onze controle een deugdelijke grondslag vormt voor ons oordeel.

Wij zijn van oordeel dat de financiële verantwoording voldoet aan de voor dit doel eraan te stellen eisen. Tevens delen wij mede dat de in het controleprotocol genoemde subsidiebepalingen zijn nageleefd.

<plaats en datum>

<handtekening>

<naam accountant>

<naam accountantskantoor>

<adres>

<postcode en woonplaats>

<telefoon>