Artikel
1
In dit besluit wordt verstaan onder:
-
a.
vruchten: alle soorten vruchten, met uitzondering van tomaten;
-
b.
vruchtenmoes: de vergistbare maar niet gegiste waar die wordt verkregen door het zeven van de eetbare delen van de hele of geschilde vrucht, zonder verwijdering van het sap;
-
c.
geconcentreerd vruchtenmoes: de door fysische verwijdering van een deel van het water uit vruchtenmoes verkregen waar;
-
d.
suikers:
-
1°
de suikers, bedoeld in het Warenwetbesluit Suikers;
-
2°
fructosestroop; of
-
3°
van vruchten afkomstige suikers;
-
1°
-
e.
honing: de honing, bedoeld in het Warenwetbesluit Honing;
-
f.
pulp of cellen:
-
1°
de waar die wordt verkregen uit de eetbare delen van vruchten van dezelfde soort, zonder verwijdering van het sap;
-
2°
voor zover sprake is van citrusvruchten: de sapzakjes die worden verkregen uit het endocarpium;
-
1°
-
g.
vruchtensap:
-
1°
de vergistbare maar niet gegiste waar die wordt verkregen uit gezonde en rijpe, verse of door koeling houdbaar gemaakte vruchten van één of meer soorten, en die de kleur, het aroma en de smaak heeft die kenmerkend zijn voor sap van de vruchten waaruit de waar gewonnen is;
-
2°
voor zover sprake is van citrusvruchten: de sapzakjes die worden verkregen uit het endocarpium;
-
1°
-
h.
geconcentreerd vruchtensap: de waar die uit vruchtensap wordt verkregen door fysische verwijdering van een deel van het daarin aanwezige water;
-
i.
vruchtensap uit concentraat: de waar die wordt verkregen door aan geconcentreerd vruchtensap weer toe te voegen:
-
1°
de hoeveelheid water die tijdens het concentreren aan dat sap is onttrokken;
-
2°
de uit het sap verdwenen maar tijdens het productieproces van de desbetreffende vruchtensap, of van het vruchtensap van dezelfde soort, teruggewonnen aroma's; en
-
3°
in voorkomend geval pulp en cellen;
-
1°
-
j.
gedehydreerd vruchtensap: de waar die uit vruchtensap van één of meer soorten wordt verkregen door fysische verwijdering van vrijwel al het water;
-
k.
vruchtennectar: de vergistbare maar niet gegiste waar die wordt verkregen door het toevoegen van waters en suikers of honing aan:
-
1°
de onder g, h, i of j bedoelde waren;
-
2°
vruchtenmoes; of
-
3°
een mengsel van de onder 1° en 2° bedoelde waren;
-
1°
-
l.
verordening (EG) 1332/2008: verordening (EG) nr. 1332/2008 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 december 2008 (PbEU L 354) inzake voedingsenzymen en tot wijziging van richtlijn 83/417/EEG van de Raad, verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad, richtlijn 2000/13/EG, richtlijn 2001/112/EG van de Raad en verordening (EG) 258/97;
-
m.
verordening (EG) 1333/2008: verordening (EG) nr. 1333/2008 van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 16 december 2008 inzake levensmiddelenadditieven (PbEU L 354).