Verordening van het Hoofdproductschap Akkerbouw van14 november 2002, houdende regels ter zake van de bereiding, handel verpakking en etikettering van wijn (Verordening HPA wijn 2002)

Verordening HPA wijn 2002

Het bestuur van het Hoofdproductschap Akkerbouw;
Gelet op de Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van de Europese Unie van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt, Verordening (EG) nr. 753/2002 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 29 april 2002 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad wat betreft de omschrijving, de aanduiding, de aanbiedingsvormen de bescherming van bepaalde wijnbouwproducten, Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad van 10 juni 1991 tot vaststelling van de algemene voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten en de op deze verordeningen gebaseerde verordeningen van de Commissie van de Europese Gemeenschappen, alsmede richtlijn nr. 75/106/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 19 december 1974 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der tid-staten inzake het voorverpakken naar volume van bepaalde vloeistoffen in voorverpakkingen met bepaalde inhoud (Pb. EG. L 42);
Gehoord het Productschap Wijn;

Besluit:

§

1

Begripsbepalingen

Artikel

1

§

2

De bereiding en de handel

Artikel

2

Het bereiden, vermengen, versnijden, verzoeten, ontzuren, aanzuren, toevoegen van alcohol, verhogen of verlagen van het alcoholvolume-gehalte, dan wel het in de handel brengen van wijnbouwproducten is slechts toegestaan met inachtneming van het bepaalde bij of krachtens de basisverordening en Verordening (EEG) nr. 1622/2000.

Artikel

3

De bereiding van tafelwijn met geografische aanduiding is uitsluitend toegestaan aan wijnproducenten als omschreven in artikel 1 van deze verordening.

Artikel

4

Artikel

4a

Artikel

5

Het vervoer van wijnbouwproducten is slechts toegestaan, indien dit geschiedt onder dekking van het geleidedocument, dan wel van een vervangend document, overeenkomstig de communautaire verordeningen.

Artikel

6

§

3

Administratieve verplichtingen

Artikel

7

Artikel

8

Artikel

9

Artikel

10

Artikel

11

Artikel

12

De wijnhandelaar onderscheidenlijk de wijnproducent, die registers als bedoeld in artikel 9 moet bijhouden, is verplicht:

  • a.

    ervoor zorg te dragen dat partijen wijn welke op zijn naam of voor zijn rekening bij derden liggen opgeslagen, per partij een duidelijke aanduiding, bestaande uit één of meer nummers en/of letters of de benaming dragen, die in overeenstemming is met de desbetreffende inschrijving in zijn registers.

  • b.

    op iedere factuur aan een afnemer in Nederland waarop wijn of wijnbouwproducten zijn gefactureerd, de benaming te vermelden, waaronder de zending, waarvan die wijn of het wijnbouwproduct afkomstig is, op het begeleidende document voorkomt en in zijn register is opgenomen.

  • c.

    de registers en de documentatie betreffende de daarin vermelde verrichtingen tenminste tot 5 jaar na de sluiting van de rekeningen die erin voorkomen, te bewaren en de begeleidende documenten tot 5 jaar na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgesteld, te bewaren.

Artikel

13

De wijnhandelaar onderscheidenlijk de wijnproducent die wijnproducten bewerkt is verplicht voor elk van die bewerkingen overeenkomstig de communautaire verordeningen een register bij te houden, waarin alle verrichtingen worden aangetekend.

Artikel

14

Vervallen

Artikel

15

Artikel

16

§

4

Voorverpakkingen

Artikel

17

Stille wijn in een voorverpakking van 0,1 – 1,5 l mag uitsluitend in de handel worden gebracht indien deze voorverpakking een nominale inhoud heeft van 0,10 l, 0,187 l, 0,25 l, 0,375 l, 0,50 l, 0,75 l, 1,00 l, 1,50 l.

Artikel

18

Artikel

19

Mousserende wijn in een voorverpakking van 0,125 – 1,5 l mag uitsluitend in de handel worden gebracht indien deze voorverpakking een nominale inhoud heeft van 0,125 l, 0,20 l, 0,375 l, 0,75 l, 1,50 l.

Artikel

20

Gearomatiseerde wijn of likeurwijn in een voorverpakking van 0,10 – 1,5 l mag uitsluitend in de handel worden gebracht indien deze voorverpakking een nominale inhoud heeft van 0,10 l, 20 l, 0,375 l, 0,50 l, 0,75 l, 1,0 l, 1,50 l.

Artikel

21

Vervallen

Artikel

22

§

5

Etikettering

Artikel

23

De artikelen 24 tot en met 30 zijn niet van toepassing op onderscheidenlijk:

  • a.

    stille wijn en druivenmost die vervoerd worden

    • tussen twee of meer installaties

    • tussen de wijngaard en de wijnbereidingsinstallaties van eenzelfde bedrijf dat in dezelfde gemeente is gelegen;

  • b.

    hoeveelheden stille wijn en druivenmost van ten hoogste 30 liter per partij, die niet zijn bestemd voor de verkoop;

  • c.

    hoeveelheden stille wijn en druivenmost die bestemd zijn voor het gezinsverbruik van de producent en zijn werknemers.

Artikel

24

Terzake van het in de handel brengen van stille wijn, mousserende wijn, likeurwijn, parelwijn en druivenmost dient te zijn voldaan aan de van toepassing zijnde bepalingen, vastgesteld bij of krachtens:

  • de etiketteringsverordeningen;

  • Richtlijn nr. 89/396/EEG, betreffende de vermeldingen of merktekens die het mogelijk maken de partij waartoe een levensmiddel behoort te identificeren;

  • het bepaalde bij of krachtens de onderhavige verordening.

Artikel

25

Onverminderd het bepaalde in deze paragraaf mogen op de etikettering van stille wijn en druivenmost slechts die aanduidingen worden gebruikt, die zijn toegestaan ingevolge de etiketteringsverordeningen.

Artikel

26

Voor de omschrijving van tafelwijn met geografische aanduiding die is geproduceerd op het Nederlandse grondgebied wordt op de etikettering als geografische eenheid vermeld de naam van de Nederlandse provincie waar ten minste 85% van de druiven zijn geoogst.

Artikel

27

Artikel

28

Artikel

29

Het gebruik van de flessen van het type Flûte d’ Alsace, Bocksbeutel of Cantil en Clavelin, is slechts voorbehouden aan de in Bijlage 1 van Verordening (EG) nr. 753/2002 vermelde wijnen.

Artikel

30

Het is verboden om flessen stille wijn, mousserende wijn, gearomatiseerde wijn, likeurwijn of parelwijn in de handel te brengen, met een capsule of folie die lood bevat.

Artikel

30a

§

6

Slotbepalingen

Artikel

31

Voor de toepassing van de onderhavige verordening wordt onder handelen mede verstaan het niet nakomen van een verplichting.

Artikel

32

Artikel

33

Deze verordening treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie waarin deze wordt geplaatst, met uitzondering van de artikelen 23 tot en met 30 , die op een nader door de voorzitter bij besluit te bepalen tijdstip in werking treden.

Artikel

34

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening HPA wijn 2002.

Den Haag
J.H.M. Kienhuis, voorzitter
R.J.M. ten Berge, secretaris

Goedgekeurd door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit mede namens de Minister van Economische Zaken bij beschikking van 14 juli 2003, nr. TRCJZ/2002/12501.

Bijlage

I

Lijst met in Nederland toegestane druivenrassen

Auxerrois B

Bacchus B

Bianca B

Cabernet Franc N

Chardonnay B

Domina N

Dornfelder N

Dunkelfelder N

Faber B

Florental N

Frühburgunder N

Gamay N

Gewürztraminer Rs

Hölder B

Huxelrebe B

Johanniter B

Juwel b

Kerner B

Kernling B

Landal 244 N

Léon Millot N

Maréchal Foch N

Merzling B

Meunier N

Morio Muscat B

Müller Thurgau B

Orion B

Ortega B

Phoenix B

Pinot blanc B

Pinot Gris G

Pinot noir N

Plantet N

Portugiezer N

Rayon d’or B

Regent N

Reichensteiner B

Riesling B

Rondo

Ruländer G

Sauvignon Blanc B

Scheurebe B

Schönburger

Seyval B

Siegerrebe Rs

Silcher B

St. Laurent

Sylvaner B

Triomphe d’AlsaceN

Würzer B

Zweigeltrebe N

Bijlage

II

Lijst met in Nederland voorlopig toegestane druivenrassen

Acolon

Baco Noir

Baron

Bianca

Birstaler Muskaat

Cabernet Sauvignon

Cabernet Cantor

Carbernet Cortis

Carmenere

Dakapo

Felicia (Gf.84-27-285)

GF 86-2-60

Hegel

Helios

Merlot

Monarch

Muscat Blanc

Muscat Bleu

Nebbiolo

Nero

Palatina

Pinotin

Polo Muscat

Prior

Salome

Sangiovese

Solaris

Souvignier Gris

Syrah

Tempranillo

VB-11-11-89-12

VB-91-26-1

VB-91-26-17 (Cabertin)

VB-91-26-5

VB-91-26-4

VB-32-7