Besluit van 18 juni 2004, houdende regels met betrekking tot de veiligheid en certificering van zeeschepen (Schepenbesluit 2004)

Schepenbesluit 2004

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Op de voordracht van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat van 11 maart 2004, nr. HDJZ/SCH/2004–541, Hoofddirectie Juridische Zaken;
Gelet op het op 5 april 1966 te Londen tot stand gekomen Verdrag betreffende de uitwatering van schepen (Trb. 1966, 275) en het op 1 november 1974 te Londen tot stand gekomen Verdrag voor de beveiliging van mensenlevens op zee (Trb. 1976, 157), de artikelen 3, 3a, 4, 6, 7 en 9 van de Schepenwet en artikel 38, tweede lid, van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden;
De Raad van State van het Koninkrijk gehoord (advies van 17 mei 2004, nr. W09.04 0116/V/K);
Gezien het nader rapport van Onze Minister van Verkeer en Waterstaat van 16 juni 2004, nr. HDJZ/SCH/2004–1392, Hoofddirectie Juridische Zaken;
De bepalingen van het Statuut voor het Koninkrijk in acht genomen zijnde;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Hoofdstuk

1

Inleidende bepalingen

Artikel

1

Begripsbepalingen

Artikel

2

Bouwdatum van een schip

Artikel

3

Vissersvaartuigen

Dit besluit is niet van toepassing op vissersvaartuigen, voorzover die schepen niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan het vangen van vis of andere levende rijkdommen van de zee.

Hoofdstuk

2

Certificaten en onderzoeken

§

1

Benodigde certificaten

Artikel

4

Internationaal certificaat van uitwatering

Voor schepen met een lengte van 24 meter of meer waarmee internationale reizen worden ondernomen, is een internationaal certificaat van uitwatering als bedoeld in artikel 16 van het Uitwateringsverdrag benodigd.

Artikel

5

Internationale veiligheidscertificaten (SOLAS)

Artikel

6

Nationaal veiligheidscertificaat

Artikel

7

Veiligheidscertificaten voor hogesnelheidsschepen (SOLAS)

Artikel

8

Certificaten voor schepen met bijzondere lading (SOLAS, IMO)

Artikel

9

Veiligheidsmanagement- en scheepsbeveiligingscertificaat (SOLAS)

Artikel

9a

Certificaat voor poolschepen (SOLAS)

Voor een schip dat in polaire wateren vaart en waarvoor een internationaal veiligheidscertificaat als bedoeld in artikel 5, eerste lid, onderdelen a en b, is afgegeven, is tevens een certificaat voor poolschepen benodigd als bedoeld in voorschrift 1.3.1 van de Polar-Code.

Artikel

10

Bij certificaten behorende uitrustingsrapporten, aanhangsels e.d.

De in de artikelen 4 tot en met 8 en 9a bedoelde certificaten gaan vergezeld van de bij die certificaten behorende uitrustingsrapporten en aanhangsels, alsmede van de in de desbetreffende verdragen of Codes voorgeschreven stabiliteitsgegevens of andere gegevens met betrekking tot schip of lading.

Artikel

11

Certificaat van vrijstelling (SOLAS, Uitwateringsverdrag)

Artikel

12

Overige certificaten

§

2

Onderzoeken

Artikel

13

Onderzoeken op grond van het Uitwateringsverdrag

Een schip waarvoor een internationaal certificaat van uitwatering benodigd is, wordt ter verkrijging van dat certificaat en tijdens de geldigheidsduur daarvan onderworpen aan de in artikel 14, eerste lid, van het Uitwateringsverdrag voorgeschreven onderzoeken.

Artikel

14

Onderzoeken i.v.m. internationale veiligheidscertificaten (SOLAS)

Artikel

15

Onderzoeken in verband met nationaal veiligheidscertificaat

Artikel

16

Onderzoeken van hogesnelheidsschepen (SOLAS)

Artikel

17

Onderzoeken van schepen met bijzondere lading (SOLAS, IMO)

Een schip waarvoor een certificaat behorende bij een in artikel 8 genoemde Code benodigd is, wordt ter verkrijging van dat certificaat en tijdens de geldigheidsduur daarvan onderworpen aan de in de desbetreffende Code voorgeschreven onderzoeken.

Artikel

18

Onderzoeken van het veiligheidsmanagement (SOLAS)

Artikel

19

Onderzoeken in verband met de beveiliging (SOLAS)

Een schip waarvoor een internationaal scheepsbeveiligingscertificaat benodigd is, wordt ter verkrijging van dat certificaat en tijdens de geldigheidsduur daarvan onderworpen aan de in de ISPS-Code voorgeschreven onderzoeken.

Artikel

19a

Onderzoeken in verband met het certificaat voor poolschepen (SOLAS)

Een schip waarvoor een certificaat als bedoeld in artikel 9a benodigd is, wordt ter verkrijging van het certificaat en tijdens de geldigheidsduur daarvan onderworpen aan de in de Polar-Code voorgeschreven onderzoeken.

Artikel

20

Tijdstippen van onderzoek

Artikel

21

Aantekening van onderzoeken

Van de onderzoeken waaraan een schip ingevolge de artikelen 13 tot en met 19 tijdens de geldigheidsduur van een certificaat wordt onderworpen, wordt door degene die het onderzoek heeft verricht, aantekening geplaatst op het certificaat.

Artikel

22

Overige onderzoeken

Artikel

23

Aanwijzing natuurlijke personen of rechtspersonen

Artikel

24

Handhaving toestand na onderzoek

§

3

Afgifte en geldigheid van certificaten

Artikel

25

Aanvraag van certificaten

Artikel

26

Afgifte veiligheids- en veiligheidsmanagementcertificaten

Artikel

27

Voorlopige certificering van het veiligheidsmanagement

Artikel

28

Voorlopige certificering van de scheepsbeveiliging

Artikel

29

Geldigheidsduur van certificaten

Artikel

30

Vernieuwing van certificaten

Na voltooiing van een hernieuwd onderzoek in verband met de vernieuwing van een certificaat is het nieuwe certificaat, in afwijking van artikel 29, eerste lid, geldig vanaf de datum van voltooiing van het desbetreffende onderzoek tot:

  • a.

    indien het een veiligheidscertificaat voor passagiersschepen of een veiligheidscertificaat voor hogesnelheidsschepen, afgegeven voor een passagiersschip, betreft: een datum niet later dan twaalf maanden na de vervaldatum van het bestaande certificaat;

  • b.

    voor de overige in de artikelen 4 tot en met 9a genoemde certificaten: een datum niet later dan vijf jaren na de vervaldatum van het bestaande certificaat.

Artikel

31

Bijzondere verlengingen van de geldigheidsduur

Artikel

32

Nadere regels

Bij regeling van Onze Minister worden regels gesteld met betrekking tot de geldigheidsduur van de krachtens artikel 12 vereiste certificaten en kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot de geldigheidsduur van de in de artikelen 4 tot en met 9a en 11 bedoelde certificaten.

Artikel

33

Weigering afgifte certificaten

In Aruba, Curaçao en Sint Maarten wordt de weigering van een certificaat schriftelijk en gemotiveerd gegeven en bekendgemaakt door toezending of uitreiking aan de belanghebbende.

Artikel

34

Verval van certificaten

Artikel

35

Herstel van vervallen certificaten

Het Hoofd van de Scheepvaartinspectie kan de geldigheid van een certificaat dat ingevolge artikel 7, eerste lid, onderdeel b, van de Schepenwet is vervallen, herstellen, indien naar zijn mening bij een inspectie voldoende is gebleken dat het schip voldoet aan de desbetreffende eisen.

Hoofdstuk

3

Eisen aan schip en bedrijfsvoering

§

1

Algemene bepalingen

Artikel

37

Klassenregels

Artikel

38

Scheepsidentificatienummer en scheepsgegevens (SOLAS)

§

2

Eisen aan schepen

Artikel

39

Eisen op grond van het Uitwateringsverdrag

Een schip waarvoor een internationaal certificaat van uitwatering benodigd is, voldoet aan de op dat schip van toepassing zijnde eisen van het Uitwateringsverdrag.

Artikel

40

Eisen i.v.m. internationale veiligheidscertificaten (SOLAS)

Artikel

41

Eisen in verband met nationaal veiligheidscertificaat

Artikel

42

Eisen aan hogesnelheidsschepen (SOLAS)

Artikel

43

Eisen aan schepen met bijzondere lading (SOLAS, IMO)

Een schip waarvoor een certificaat behorende bij een in artikel 8 genoemde Code benodigd is, voldoet in aanvulling op de overigens bij of krachtens dit besluit gestelde eisen tevens aan de eisen van de desbetreffende Code.

Artikel

44

Eisen in verband met de beveiliging (SOLAS)

Een schip waarvoor een internationaal scheepsbeveiligingscertificaat benodigd is, voldoet aan voorschrift XI-2/6 van het SOLAS-verdrag.

Artikel

45

Eisen op grond van het Aanvaringsverdrag

Artikel

45a

Eisen aan schepen die in polaire wateren varen (SOLAS)

Een schip waarvoor een certificaat als bedoeld in artikel 9a benodigd is, voldoet aan de vereisten zoals opgenomen in deel I-A van de Polar-Code.

Artikel

46

Nadere eisen

Artikel

47

Gelijkwaardige voorzieningen

Het Hoofd van de Scheepvaartinspectie kan, met inachtneming van hetgeen dienaangaande in het desbetreffende verdrag of de desbetreffende Code is bepaald, afwijking toestaan van de in de artikelen 39 tot en met 45a bedoelde eisen, indien aan boord van het schip een voorziening wordt getroffen die naar zijn oordeel ten minste gelijkwaardig is aan de in het voorschrift waarvan wordt afgeweken, geëiste voorziening.

Artikel

48

Toelating van uitrusting, onderdelen en materialen

§

3

Eisen aan de bedrijfsvoering over schepen

Artikel

49

Veiligheidsmanagementsysteem (SOLAS)

Artikel

50

Beveiliging van schepen (SOLAS)

Artikel

51

Nadere regels

Bij regeling van Onze Minister kunnen regels worden gesteld met betrekking tot de bedrijfsvoering over schepen waarvoor een op de bedrijfsvoering betrekking hebbend certificaat als bedoeld in artikel 12, tweede lid, benodigd is, alsmede nadere regels met betrekking tot de bedrijfsvoering over schepen als bedoeld in de artikelen 49 en 50.

Hoofdstuk

4

Vervoer van lading

§

1

Vervoer van lading

Artikel

52

Algemene voorschriften (SOLAS)

Bij het vervoer van lading, niet zijnde gevaarlijke stoffen als bedoeld in hoofdstuk VII van het SOLAS-verdrag, worden de algemene voorschriften van hoofdstuk VI, deel A, van dat verdrag in acht genomen.

Artikel

53

Graan en andere gestorte ladingen (SOLAS)

Artikel

54

Nadere regels

Bij regeling van Onze Minister kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot het vervoer van lading, niet zijnde gevaarlijke stoffen, alsmede nadere regels met betrekking tot de in de artikelen 52 en 53 bedoelde voorschriften.

§

2

Vervoer van gevaarlijke stoffen

Artikel

55

Gevaarlijke stoffen in verpakte vorm (SOLAS)

Artikel

56

Gevaarlijke stoffen in vaste vorm in bulk (SOLAS)

Artikel

57

Gevaarlijke chemicaliën en vloeibare gassen (SOLAS, IMO)

Artikel

58

Nadere regels

Bij regeling van Onze Minister kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot het vervoer van gevaarlijke stoffen, alsmede nadere regels met betrekking tot de in de artikelen 55 tot en met 57 bedoelde voorschriften.

§

3

Onderzoeken in verband met het vervoer van lading

Artikel

59

Aanwijzing natuurlijke personen of rechtspersonen

Hoofdstuk

5

Verplichtingen van de kapitein

§

1

Algemene bepalingen

Artikel

60

Voorschriften betreffende de uitwatering

Artikel

61

Algemene voorschriften voor schepen (SOLAS)

Artikel

62

Voorschriften voor hogesnelheidsschepen (SOLAS)

De kapitein van een schip waarvoor een veiligheidscertificaat, behorende bij de HSC-Code 1994 of de HSC-Code 2000, benodigd is, draagt er, onverminderd artikel 61, eerste lid, zorg voor dat aan boord van het schip de in de desbetreffende Code opgenomen voorschriften en verplichtingen worden nageleefd.

Artikel

63

Veiligheidsmanagement en scheepsbeveiliging (SOLAS)

Artikel

64

Bijhouden dagboeken

De kapitein draagt er zorg voor dat de aan boord aanwezige dagboeken worden bijgehouden met inachtneming van hetgeen dienaangaande in de op grond van dit besluit toepasselijke verdragen en Codes is bepaald.

Artikel

65

Nadere regels

Bij regeling van Onze Minister kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot de aan boord van een schip of de bij het ondernemen van een reis door de kapitein in acht te nemen voorschriften en verplichtingen.

§

2

Bijzondere bepalingen

Artikel

66

Hulpverlening aan personen in nood (SOLAS)

Artikel

67

Wijze van handelen bij schade

Artikel

68

Marinebescheiden

Artikel

69

Gevallen van overmacht

Hoofdstuk

6

Slotbepalingen

Artikel

69a

Strafbaarstelling

Gedragingen in strijd met het bepaalde in de artikelen 61, 64, 66, 67 en 68 alsmede gedragingen in strijd met het bepaalde krachtens artikel 65 zijn strafbare feiten.

Artikel

70

Bekendmaking van Codes

Artikel

71

Wijzigingen van verdragen en Codes

Artikel

72

Overgangsbepalingen voor bestaande schepen

Artikel

73

Intrekking Schepenbesluit 1965

Het Schepenbesluit 1965 wordt ingetrokken op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip, dat voor de verschillende artikelen of onderdelen daarvan en voor verschillende categorieën van schepen verschillend kan worden vastgesteld.

Artikel

74

Inwerkingtreding

Artikel

75

Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Schepenbesluit 2004.

Lasten en bevelen dat dit besluit met de daarbij behorende nota van toelichting in het Staatsblad, in het Publicatieblad van de Nederlandse Antillen en in het Afkondigingsblad van Aruba zal worden geplaatst.

's-Gravenhage
Beatrix
De Minister van Verkeer en Waterstaat , K. M. H. Peijs
De Minister van Justitie , J. P. H. Donner