Wet op het notarisambt BES

Hoofdstuk

I

Algemene Bepalingen

Artikel

1

In deze wet wordt verstaan onder:

  • a.

    Hof van Justitie: het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba;

  • b.

    Onze Minister: Onze Minister van Justitie;

  • c.

    stageverklaring: de verklaring van de volbrachte werktijd van drie jaar, bedoeld in artikel 9, derde lid.

Artikel

2

Artikel

3

Artikel

4

Artikel

5

Artikel

6

Artikel

7

Hoofdstuk

II

Benoembaarheid, sollicitatieprocedure en benoeming

Artikel

8

Artikel

9

Artikel

10

Artikel

11

Artikel

12

Artikel

13

Binnen een week na de eedsaflegging legt de notaris, hetzij in persoon, hetzij door een schriftelijk gemachtigde, zijn handtekening en paraaf neer ter griffie van het Gerecht in eerste aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Hoofdstuk

III

Kandidaat-notaris

Artikel

14

Kandidaat-notaris is hij die:

  • a.

    hetzij, aan wie op grond van het met goed gevolg afleggen van een afsluitend examen van een opleiding in het wetenschappelijk onderwijs op het gebied van het recht door een universiteit als bedoeld in 23, eerste lid, Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie, de graad van Bachelor op het gebied van het recht en tevens de graad van Master op het gebied van het recht is verleend;

  • b.

    aan wie op grond van het met goed gevolg afleggen van een afsluitend examen van een opleiding op het gebied van het recht aan een universiteit als bedoeld in artikel 23, eerste lid, van de Rijkswet Gemeenschappelijk Hof van Justitie, het recht om de titel meester te voeren heeft verkregen;

  • c.

    en tevens werkzaam is op het kantoor van een notaris.

Artikel

15

Hoofdstuk

IV

Waarneming

Artikel

16

Artikel

17

Artikel

18

Artikel

19

Artikel

20

Artikel

21

Artikel

22

Artikel

23

Artikel

24

De President van het Hof van Justitie beëindigt de waarneming:

  • a.

    zodra er voor de waarneming geen grond meer bestaat;

  • b.

    indien de waarnemer zich schuldig maakt aan een handelen of nalaten dat ten aanzien van een notaris aanleiding kan geven tot het treffen van maatregelen als bedoeld in artikel 57, eerste lid;

  • c.

    indien de waarnemer door aanhoudende geestes- of lichaamsziekte ongeschikt is voor de uitoefening van zijn ambt.

Artikel

25

Hoofdstuk

V

De akten en hun vorm, de minuten, grossen, afschriften en repertoria

Artikel

26

Artikel

27

Artikel

28

Artikel

29

Artikel

30

Artikel

31

Artikel

32

Artikel

33

Artikel

34

Artikel

35

Wanneer bij het verlijden van een akte van boedelbeschrijving, openbare verkoop, verhuur, verpachting of aanbesteding of bij een andere akte die niet wordt opgemaakt tot bewijs van de verklaringen van de verschijnende personen, maar alleen tot bewijs van handelingen of feiten die ten overstaan van de notaris tijdens het verlijden van de akte plaats hebben, een of meer van de verschijnende personen weigeren te tekenen of zich vóór de sluiting van de akte hebben verwijderd zonder ondertekening, heeft de akte niettemin kracht van authentiek geschrift. Indien deze omstandigheid zich voordoet en de reden van de weigering om te tekenen wordt opgegeven, moet daarvan uitdrukkelijk in de akte melding worden gemaakt.

Artikel

36

Artikel

37

Van de aanhechting in artikel 36 voorgeschreven, worden vrijgesteld:

  • 1.

    volmachten, in minuut berustende onder de notaris die de akte verlijdt, waarbij de gevolmachtigde verschijnt;

  • 2.

    volmachten, welke reeds zijn gehecht aan akten die in minuut onder dezelfde notaris berusten, mits dit in de akte wordt vermeld.

Artikel

38

Artikel

39

Het is niet geoorloofd om in een akte of in de veranderingen en bijvoegingen welke in de marge of vóór het slot daarvan zijn gesteld, enige overschrijving, tussenvoeging of bijvoeging van woorden, letters, cijfers en leestekens te doen, of die op de een of andere wijze te schrappen of te doen verdwijnen of andere in de plaats daarvan te stellen, op straffe van nietigheid van hetgeen over of in de plaats is geschreven en van de tussen- of bijgevoegde woorden, letters, cijfers en leestekens.

Artikel

40

Artikel

41

De notaris is verplicht bij de vermelding krachtens artikel 89, tweede lid, van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek BES van de titel van overdracht in de akte van levering steeds ook de geldelijke tegenprestatie te vermelden, ook al is deze voor de overdracht zonder belang. Zo met het oog op de inschrijving een uittreksel wordt afgegeven, is de notaris verplicht deze vermelding ook daarin op te nemen.

Artikel

43

In alle akten van overdracht en van scheiding van onroerende goederen en teboekgestelde schepen en luchtvaartuigen moeten de titels van aankomst en de dagtekening, het register, het deel en het nummer van de laatste overschrijving in de openbare registers worden vermeld. Van de onbekendheid van partijen met een of meer van deze gegevens wordt in de akte melding gemaakt.

Artikel

44

Artikel

44a

Artikel

45

De notaris is gehouden om in geval van overlijden of afwezigverklaring van de testateur binnen veertien dagen na kennisneming daarvan, de hem bekende belanghebbenden te berichten dat uiterste wilsbeschikkingen van de overledene of afwezige onder zijn minuten berusten. Hetzelfde is van toepassing op akten waarbij een uiterste wil is herroepen, en op akten van huwelijkse voorwaarden, voor zover deze betrekking hebben op schenkingen ter zake des doods.

Artikel

46

Artikel

47

De notaris mag, met uitzondering van een aan hem in bewaring gegeven olografische of onderhandse uiterste wil, geen minuten uit handen geven, anders dan in de gevallen bij wettelijke regelingen voorzien of krachtens rechterlijk bevel, met inachtneming van de bepalingen in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering BES en het Wetboek van Strafvordering BES voorgeschreven.

Artikel

48

Artikel

49

Artikel

50

Artikel

51

Artikel

52

Artikel

53

Hoofdstuk

VI

Toezicht

Artikel

54

Artikel

55

Artikel

56

Artikel

56a

Een lid van de Kamer van Toezicht of een plaatsvervangend lid dat voor de behandeling van een zaak in de Kamer van Toezicht zitting heeft, kan zich verschonen en kan worden gewraakt, indien er ten aanzien van hem feiten of omstandigheden bestaan, waardoor in het algemeen de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden. De bepalingen met betrekking tot verschoning en wraking, bedoeld in Titel IV van het Zevende Boek van het Wetboek van Strafvordering BES zijn van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat in plaats van de verdachte en het Openbaar Ministerie de notaris of kandidaat-notaris en de klager een voordracht tot wraking kunnen doen en dat de raadpleging door de Kamer van Toezicht in plaats van na de conclusies of het requisitoir van het Openbaar Ministerie geschiedt na de conclusies van de notaris of kandidaat-notaris of de klager.

Artikel

57

Artikel

58

Artikel

59

Artikel

60

Artikel

61

Artikel

62

Artikel

63

Artikel

64

Artikel

65

De Kamer van Toezicht is te allen tijde bevoegd de minuten van voor een notaris verleden akten, met uitzondering van de minuten van de uiterste willen die nog niet met de dood zijn bekrachtigd, en de registers en repertoria van een notaris te onderzoeken.

Artikel

65a

Iedere ambtenaar die bij de uitoefening van zijn taak het vermoeden krijgt dat deze wet wordt overtreden, geeft daarvan terstond kennis aan de Kamer van Toezicht.

Hoofdstuk

VII

Het bewaren en overbrengen van minuten, registers en repertoria

Artikel

66

De notaris moet zijn minuten, registers en repertoria zorgvuldig in een regelmatige orde en op voegzame wijze bewaren.

Artikel

67

De notaris voor wie ingevolge artikel 17, eerste lid, onderdelen a tot en met d, een waarnemer is aangewezen, alsmede degenen die het archief of de praktijkboekhouding onder zich hebben, verlenen aan de waarnemer vrije toegang tot het archief van de notaris en verschaffen op verzoek van de waarnemer, gedaan in opdracht van belanghebbenden, de voor de uitoefening van diens werkzaamheden vereiste inlichtingen.

Artikel

68

Artikel

69

Artikel

70

Artikel

71

Artikel

72

Artikel

73

Artikel

74

Hoofdstuk

VIII

Overige bepalingen

Artikel

75

De notaris wordt tot schadevergoeding veroordeeld jegens belanghebbenden, indien een door hem verleden akte uit hoofde van gebrek in de vorm nietig is, in rechte wordt vernietigd of geoordeeld wordt authenticiteit te missen, tenzij de notaris bewijst dat de fout hem niet is toe te rekenen, en verder in alle gevallen waarin een verplichting tot schadevergoeding bestaat.

Artikel

76

Artikel

76a

Artikel

77

Artikel

78

Hoofdstuk

IX

Wijzigingen van landsverordeningen

Artikel

78a

[wijzigt de Verkoopingverordening 1908 (P.B. 1908, no. 51)]

Artikel

78b

[wijzigt de Verordening op het Testamentenregister]

Artikel

78c

[wijzigt artikel 60 van het Wetboek van Koophandel van de Nederlandse Antillen (P.B. 1935, no. 52)]

Artikel

78d

wijzigt artikel 65 van de Zegelverordening 1908 (P.B. 1908, no. 52)]

Hoofdstuk

X

Overgangs- en slotbepalingen

Artikel

79

Artikel

80

Deze wet wordt aangehaald als: Wet op het notarisambt BES.