Besluit van 27 maart 1986, houdende vaststelling vergoedingen particulier verzekerden

Vergoedingenbesluit particulier verzekerden

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.
Op de voordracht van de Staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur van 10 januari 1986, DGVGZ/VTA/VZ, nr. 325799;
Gehoord het Kontaktorgaan Landelijke Organisaties van Ziektekostenverzekeraars (advies van 5 november 1985, V/550/85/WJW/WR);
De Raad van State gehoord (advies van 14 maart 1986, No. W 13.86.0031/17.6.10.);
Gezien het nader rapport van de Staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur van 20 maart 1986, DGVGZ/VTA/VZ, nr. 32220;

Hebben goedgevonden en verstaan:

§

1

Begripsbepalingen

Artikel

1

In dit besluit en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    Onze Minister: Onze Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

  • b.

    specialist: een arts die is ingeschreven in het specialistenregister van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst;

  • c.

    tandarts-specialist: een tandarts die is ingeschreven in het specialistenregister voor mondziekten en kaakchirurgie dan wel in het specialistenregister voor dentomaxillaire orthopaedie van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde;

  • d.

    huisarts: een arts die is ingeschreven in het register van erkende huisartsen van de Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst;

  • e.

    verpleegkundige: een persoon die bevoegd is de titel van verpleegkundige te voeren;

  • f.

    ziekenverzorgende: een persoon die bevoegd is de titel van ziekenverzorgende te voeren.

§

2

Te vergoeden vormen van hulp op het gebied van de gezondheidszorg

Artikel

2

De in artikel 3, eerste lid, van de Wet op de toegang tot ziektekostenverzekeringen 1998 bedoelde overeenkomst van standaardverzekering omvat naast vergoeding van de kosten van de in artikel 5 van die wet genoemde vormen van zorg vergoeding van de kosten van de navolgende vormen van zorg op het gebied van de gezondheidszorg:

  • a.

    ziekenvervoer;

  • b.

    kraamzorg;

  • c.

    hulp door een audiologisch centrum;

  • d.

    niet-klinische haemodialyse;

  • e.

    chronisch intermitterende beademing;

  • f.

    onderzoek in het kader van de behandeling van tuberculose en tuberculose-infectie;

  • g.

    hulp door een trombosedienst;

    een en ander met inachtneming van het bij of krachtens dit besluit bepaalde ter zake van omvang, eigen bijdrage en eigen risico.

  • h.

    het geven van erfelijkheidsadvies.

§

2a

Algemeen eigen risico

Artikel

2a

Artikel

2b

§

3

Voorwaarden voor wat betreft de omvang van de vergoedingen

a

Huisartsenzorg en paramedische zorg

Artikel

3

De vergoeding van de kosten van huisartsenzorg omvat de kosten van genees- en heelkundige zorg te verlenen door een huisarts naar de omvang bepaald door hetgeen in de kring der beroepsgenoten gebruikelijk is, met uitzondering van vaccinatie ten behoeve van preventie van influenza.

Artikel

3a

b

Verloskundige zorg

Artikel

4

Vergoeding van de kosten van verloskundige zorg omvat de vergoeding van de kosten van die zorg, verleend door een huisarts of een verloskundige.

c

Tandheelkundige zorg

Artikel

5

d

Farmaceutische zorg

Artikel

6

Onverminderd artikel 2a omvat de vergoeding van kosten van farmaceutische zorg niet de kosten van farmaceutische zorg, op het verkrijgen waarvan verzekerden in gevolge de Ziekenfondswet geen aanspraak hebben. In gevallen waarin verzekerden in de zin van de Ziekenfondswet voor het verkrijgen van geneesmiddelen op grond van artikel 11l van het Verstrekkingenbesluit ziekenfondsverzekering bijdragen in de kosten daarvan, blijft ten aanzien van dat geneesmiddel een bedrag, gelijk aan die bijdrage, buiten de vergoeding op grond van dit besluit.

e

Medisch-specialistische zorg

Artikel

7

Artikel

8

Artikel

9

Vervallen

Artikel

9a

g

Ziekenvervoer

Artikel

10

h

Kraamzorg

Artikel

11

i

Hulp door een audiologisch centrum

Artikel

12

De vergoeding van kosten van hulp door een audiologisch centrum omvat de vergoeding van de kosten van op voorschrift van de huisarts, een kinderarts of een keel-, neus- en oorarts verleende hulp bestaande uit:

  • a.

    onderzoek van de gehoorfunctie;

  • b.

    advisering over de aan te schaffen gehoorapparatuur;

  • c.

    voorlichting over het gebruik van de apparatuur;

  • d.

    psycho-sociale hulp indien noodzakelijk in verband met problemen met de gestoorde gehoorfunctie.

j

Onderzoek in het kader van tuberculose of tuberculose-infectie

Artikel

13

Vergoeding van de kosten van onderzoek in het kader van de behandeling van tuberculose of tuberculose-infectie omvat de kosten van onderzoek op aanvraag van een arts die verbonden is aan een gemeentelijke gezondheidsdienst.

k

Niet-klinische haemodialyse

Artikel

14

l

Chronisch intermitterende beademing

Artikel

15

m

Revalidatiezorg

Artikel

16

n

Hulp door een trombosedienst

Artikel

17

Vergoeding van de kosten van hulp door een trombosedienst omvat vergoeding van de kosten van

  • a.

    het regelmatig afnemen van bloedmonsters van de verzekerde;

  • b.

    het verrichten dan wel onder verantwoordelijkheid van de trombosedienst doen verrichten van de noodzakelijke laboratoriumonderzoeken ter bepaling van de stollingstijd van het bloed;

  • c.

    het geven van adviezen aan de behandelend arts omtrent de toepassing van geneesmiddelen ter beïnvloeding van de bloedstolling.

o

Erfelijkheidsadvisering

Artikel

18

Hulp in het kader van erfelijkheidsadvisering omvat onderzoek naar en van erfelijke afwijkingen door middel van stamboomonderzoek, chromosoomonderzoek, biochemische diagnostiek, ultrageluidsonderzoek en DNA-onderzoek, het geven van erfelijkheidsadviezen en daarmee verband houdende psycho-sociale begeleiding, te verlenen door een instelling die een vergunning heeft op grond van artikel 18 van de Wet ziekenhuisvoorzieningen voor de toepassing van klinisch genetisch onderzoek en erfelijkheidsadvisering.

p

Hulpmiddelen

Artikel

18a

Onverminderd artikel 2a omvat de vergoeding van de kosten van hulpmiddelen niet de kosten van hulpmiddelen, op het verkrijgen waarvan verzekerden in gevolge de Ziekenfondswet geen aanspraak hebben. In gevallen waarin verzekerden in de zin van de Ziekenfondswet voor het verkrijgen van hulpmiddelen op grond van artikel 15 van het Verstrekkingenbesluit ziekenfondsverzekering bijdragen in de kosten daarvan, blijft ten aanzien van dat hulpmiddel een bedrag, gelijk aan die bijdrage, buiten de vergoeding op grond van dit besluit.

§

4

Vervallen.

§

5

Hulp in het buitenland

Artikel

19

Artikel

20

§

6

Slotbepalingen

Lasten en bevelen dat dit besluit met daarbij behorende toelichting in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat daarvan afschrift zal worden gezonden aan de Raad van State.

's-Gravenhage
Beatrix
De Staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, J. P. van der Reijden
De Minister van Justitie, F. Korthals Altes