Warenwetregeling Zuivelbereiding

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
en van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij;

Besluiten:

§

1:

Algemene bepalingen

Artikel

1

§

2:

Rauwe melk

Artikel

2

Onverminderd de in de bijlagen I en III van Verordening (EEG) nr. 2377/90 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 houdende een communautaire procedure tot vaststelling van maximumwaarden voor residuen van geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik in levensmiddelen van dierlijke oorsprong (PbEG L 224) vastgestelde maximumwaarden en de ter zake ter uitvoering van Richtlijn 92/46/EEG krachtens de Landbouwkwaliteitswet gestelde eisen, voldoet rauwe melk die bestemd is voor de bereiding van produkten ‘met rauwe melk’, waarop tijdens het bereidingsproces geen enkele warmtebehandeling wordt toegepast, aan de volgende eis:

Staphylococcus aureus (per ml): n = 5, m = 500, M = 2000, c = 2.

§

3:

Erkennen van inrichtingen

Artikel

3

§

4:

Door exploitant of beheerder van een inrichting uit te voeren controles

Artikel

4

§

5:

Warmtebehandelde consumptiemelk

Artikel

5

Warmtebehandelde consumptiemelk is verkregen uit rauwe melk die, onverminderd de in artikel 2 gestelde eis inzake Staphylococcus aureus en de ter zake ter uitvoering van Richtlijn 92/46/EEG krachtens de Landbouwkwaliteitswet gestelde eisen:

  • a.

    gezuiverd of gefiltreerd is met centrifuges of andere adequate apparaten voor de fysieke zuivering van die rauwe melk; en

  • b.

    voor wat betreft koemelk, in overeenstemming is met artikel 6, derde lid, van Verordening (EEG) nr. 1411/71 van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 29 juni 1971 houdende aanvullende voorschriften voor de gemeenschappelijke ordening der markten in de sector melk en zuivelprodukten met betrekking tot de produkten van post 04.01 van het gemeenschappelijk douanetarief (PbEG L 148);

  • c.

    in voorkomend geval geleverd is door tussenkomst van een op de voet van artikel 3 erkend centraal melkdepot, of tussen tanks overgeladen is onder goede omstandigheden met betrekking tot hygiëne en distributie;

  • d.

    in voorkomend geval geleverd is door tussenkomst van een op de voet van artikel 3 erkend centrum voor standaardisering;

  • e.

    indien die rauwe melk bestemd is voor de produktie van gesteriliseerde melk of UHT-melk, in voorkomend geval een eerste warmtebehandeling mag hebben ondergaan in een op de voet van artikel 3 erkende melkbehandelingsinrichting.

Artikel

6

Ten aanzien van warmtebehandelde consumptiemelk geldt:

  • a.

    zij is afkomstig van een op de voet van artikel 3 erkende melkbehandelingsinrichting;

  • b.

    zij is behandeld overeenkomstig bijlage III;

  • c.

    bij steekproefsgewijze controle in de melkbehandelingsinrichting:

    • voldoet gepasteuriseerde melk aan de volgende microbiologische criteria:

        • pathogene kiemen:

          afwezig in 25 g, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
        • Coliformen (per ml):

          n = 5, c = 1, m = 0, M = 5;
        • Na incubatie gedurende vijf dagen bij 6°C:

          kiemgetal bij 21°C (per ml): n = 5, c = 1, m = 5 × 104, M = 5 × 105;
    • voldoen gesteriliseerde melk en UHT-melk na incubatie gedurende 15 dagen bij 30°C aan de volgende normen:

        • kiemgetal bij 30°C:

          10 of lager (per 0,1 ml);
        • organoleptische controle:

          normaal;
        • farmacologisch werkzame substanties:

  • d.

    onverminderd het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen, wordt voor controle-doeleinden op het etiket duidelijk een vermelding gebezigd inzake de hittebehandeling die aan het einde van het bereidingsproces is toegepast.

Artikel

7

§

6:

Produkten op basis van melk

Artikel

8

Onverminderd artikel 2 en de ter zake ter uitvoering van Richtlijn 92/46/EEG krachtens de Landbouwkwaliteitswet gestelde eisen, worden produkten op basis van melk uitsluitend bereid met:

  • a.

    rauwe melk die voldoet aan bijlage IV en in voorkomend geval geleverd is door tussenkomst van een, op de voet van artikel 3, erkend centraal melkdepot of erkend centrum voor standaardisering; of

  • b.

    melk die bestemd is voor de bereiding van produkten op basis van melk en verkregen is uit rauwe melk die:

    • voldoet aan onderdeel a;

    • afkomstig is van een op de voet van artikel 3 erkende melkbehandelingsinrichting; en

    • is opgeslagen en vervoerd, overeenkomstig bijlage VII.

Artikel

9

Artikel

10

Artikel

11

Artikel

12

Onverminderd het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen en het Warenwetbesluit Zuivel, bevatten produkten op basis van melk voor controle-doeleinden op het etiket de volgende vermeldingen:

  • a.

    voor met rauwe melk bereide produkten waarop tijdens het bereidingsproces geen enkele hittebehandeling, thermisatie daaronder begrepen, is toegepast: de vermelding ‘met rauwe melk’;

  • b.

    voor de andere produkten: de aard van de eventuele hittebehandeling die aan het einde van het bereidingsproces is toegepast;

  • c.

    voor produkten op basis van melk waarin ontwikkeling van micro-organismen kan voorkomen: de uiterste consumptiedatum of de datum van minimale houdbaarheid.

§

7:

Herkenningsmerk, verpakking, opslag en vervoer

Artikel

13

Artikel

14

§

8:

In deze regeling bedoelde waren waarin een deel van de melkbestanddelen is vervangen door andere produkten dan produkten op basis van melk

Artikel

15

Bijlage I en II zijn van overeenkomstige toepassing op de bereiding en behandeling van produkten op basis van melk waarin een deel van de melkbestanddelen vervangen is door andere produkten dan produkten op basis van melk.

§

9:

Invoer uit landen die niet behoren tot de Europese Unie en geen partij zijn bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte

Artikel

16

Melk en producten op basis van melk worden slechts binnen Nederlands grondgebied gebracht vanuit landen die niet behoren tot de Europese Unie en ook geen partij zijn bij de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, indien zij:

  • a.

    afkomstig zijn uit een derde land dat voorkomt op de lijst in beschikking 95/340/EG; en

  • b.

    vergezeld gaan van een gezondheidscertificaat overeenkomstig het desbetreffende model, bedoeld in beschikking 95/343/EG, dat is ondertekend door de bevoegde autoriteit van het exporterende land.

§

10:

Slotbepalingen

Artikel

17

Deze regeling is niet van toepassing op de bereiding van kaas met een rijpingstijd van ten minste 60 dagen, voor zover ter zake krachtens de Landbouwkwaliteitswet van deze regeling afwijkende voorschriften zijn gesteld.

Artikel

18

Artikel

19

Deze regeling wordt aangehaald als: Warenwetregeling Zuivelbereiding.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.Borst-Eilers ;
De Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, J.J. vanAartsen

Bijlage

I

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3 en 15.

Algemene hygiëne-voorschriften in de inrichtingen

A

Algemene hygiëne-voorschriften voor lokalen, materieel en werktuigen

B

Algemene hygiëne-voorschriften voor het personeel

Bijlage

II

Deze bijlage behoort bij de artikelen 3 en 15.

Hygiëne-voorschriften voor lokalen, materieel en personeel in de inrichtingen

Onverminderd bijlage I voldoen melkbehandelings- en melkverwerkings-inrichtingen aan de volgende voorwaarden:

  • 1.

    Kruisbesmetting tussen verrichtingen via materiaal, luchttoevoer of personeel wordt voorkomen. Zo nodig worden op grond van een beoordeling van de kritische controle-punten (HACCP) de produktie-lokalen verdeeld in vochtige en droge zones, die elk hun eigen werkvoorwaarden hebben.

  • 2.

    De recipiënten en tanks die voor het vervoer van rauwe melk naar de centrale melkdepots, de centra voor standaardisering, de melkbehandelings- of de melkverwerkingsinrichtingen worden gebruikt, worden na elk transport, of na elke reeks van transporten wanneer tussen het lossen en de volgende lading slechts zeer weinig tijd verloopt, maar in elk geval ten minste eenmaal per werkdag, zo spoedig mogelijk gereinigd en ontsmet voordat zij opnieuw worden gebruikt.

  • 3.

    Het materieel, de recipiënten en de installaties die bij de produktie in contact komen met produkten op basis van melk of bederfelijke grondstoffen, worden gereinigd en zo nodig ontsmet met een regelmaat en volgens een methode die in overeenstemming zijn met de controles en handelingen, bedoeld in artikel 4, eerste lid.

  • 4.

    De werk-lokalen worden gereinigd met een regelmaat en volgens een methode die in overeenstemming zijn met de controles en handelingen, bedoeld in artikel 4, eerste lid.

  • 5.

    Voor de reiniging van andere apparatuur, andere recipiënten en andere installaties dan hierboven genoemd die met uit microbiologisch oogpunt duurzame produkten op basis van melk in contact komen, alsmede van lokalen waarin een en ander is ondergebracht, stelt de exploitant of de beheerder van de inrichting een reinigingsschema op op basis van een beoordeling van de kritische controle-punten (HACCP).

    Dit schema voldoet aan 1 en voorkomt dat onjuiste reinigingsprocedures een hygiëne-risico voor de in deze regeling bedoelde produkten opleveren.

Bijlage

III

Deze bijlage behoort bij artikel 6, onder b.

Eisen ten aanzien van de bereiding van warmtebehandelde consumptiemelk

Bijlage

IV

Deze bijlage behoort bij artikel 8, onder a.

Eisen voor melk die bestemd is voor de bereiding van produkten op basis van melk

Bijlage

V

Deze bijlage behoort bij artikel 13, eerste lid, onder b.

Voorwaarden voor het aanbrengen van een herkenningsmerk

Bijlage

VI

Deze bijlage behoort bij artikel 13, eerste lid, onder c.

Onmiddellijke verpakking en eindverpakking

Bijlage

VII

Deze bijlage behoort bij artikel 8, onder b, 3° en 13, eerste lid, onder d.

Voorschriften voor opslag en vervoer