Warenwetregeling Gebruik van additieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen in levensmiddelen
De Staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Sport;
Gelet op Richtlijn nr 95/2/EG van het Europees Parlement en van de Raad van de Europese Unie van 20 februari 1995 betreffende levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen (PbEG L 61);
Gezien het advies van de Adviescommissie Warenwet van 22 december 1995 met nummer 14926/(1)5;
BESLUIT:
Artikel
1
1
In deze regeling wordt verstaan onder:
additieven:
levensmiddelenadditieven met uitzondering van kleurstoffen en zoetstoffen;
quantum satis:
een hoeveelheid van een additief, toegevoegd aan eet- en drinkwaren overeenkomstig goede productiemethoden, die niet groter is dan voor het beoogde doel nodig is, onder de voorwaarde dat de consument niet wordt misleid;
onverwerkte eet- of drinkwaar:
een eet- of drinkwaar die geen behandeling heeft ondergaan welke een ingrijpende wijziging veroorzaakt in de oorspronkelijke staat daarvan, met dien verstande dat die eet- of drinkwaar gesneden, verdeeld, uitgebeend, gehakt, gepeld, geschild, gewassen, gemalen, schoongemaakt, diepgevroren, ingevroren, gekoeld, ontkorst, gedopt, verpakt of niet-verpakt kan zijn;
conserveermiddelen:
stoffen die de houdbaarheid van eet- en drinkwaren vergroten door deze te beschermen tegen bederf door micro-organismen;
anti-oxidanten:
stoffen die de houdbaarheid van eet- en drinkwaren vergroten door deze te beschermen tegen bederf door oxidatie;
draagstoffen:
stoffen, met inbegrip van oplosmiddelen die als draagstoffen fungeren die gebruikt worden om een additief op te lossen, te verdunnen, te dispergeren of op een andere wijze fysisch te wijzigen zonder de technologische functie daarvan te veranderen en zonder zelf enig technologisch effect uit te oefenen ten einde de verwerking, de toepassing of het gebruik van het additief te vergemakkelijken;
voedingszuren:
stoffen die de zuurtegraad van eet- en drinkwaren verhogen of er een zure smaak aan geven;
zuurteregelaars:
stoffen die de zuurte of alkaliteit van eet- en drinkwaren veranderen of regelen;
antiklontermiddelen:
stoffen die de neiging van afzonderlijke deeltjes van eet- en drinkwaren om aan elkaar te kleven verkleinen;
antischuimmiddelen:
stoffen die schuimvorming verhinderen of verminderen;
vulstoffen:
stoffen die het volume van een eet- of drinkwaar vergroten zonder noemenswaardig tot de beschikbare energiewaarde ervan bij te dragen;
emulgatoren:
stoffen die een homogene menging van twee of meer onmengbare fasen in een eet- of drinkwaar mogelijk maken of instandhouden;
smeltzouten:
stoffen die de kaaseiwitten in gedispergeerde vorm omzetten en zodoende een homogene verdeling van vet en andere bestanddelen bewerkstelligen;
verstevigingsmiddelen:
stoffen die de vezels van fruit en groenten stevig of knapperig maken of houden, of een wisselwerking met geleermiddelen aangaan om een gel te vormen of te verstevigen;
smaakversterkers:
stoffen die de karakteristieke smaak of geur van een eet- of drinkwaar versterken;
schuimmiddelen:
stoffen die het mogelijk maken een homogene dispersie van een gasvormige fase in een vloeibare of vaste eet- of drinkwaar te vormen;
geleermiddelen:
stoffen die een eet- of drinkwaar vorm geven door de vorming van een gel;
glansmiddelen:
stoffen, met inbegrip van glijmiddelen die, wanneer zij worden aangebracht op het oppervlak van een eet- of drinkwaar, daaraan een glanzend uiterlijk geven, of daarop een beschermende deklaag vormen;
bevochtigingsmiddelen:
stoffen die uitdroging van eet- en drinkwaren beletten door de gevolgen van een lage luchtvochtigheid tegen te gaan, of de oplossing van een poeder in een waterig medium bevorderen;
gemodificeerde zetmelen:
stoffen die door één of meer chemische behandelingen worden verkregen uit zetmelen zoals omschreven in het Zetmeelbesluit (Warenwet), die een fysische of enzymatische behandeling kunnen hebben ondergaan, en die met zuur of loog mogen zijn verdund of gebleekt;
verpakkingsgassen:
gassen, met uitzondering van lucht die vóór, tijdens of na het in de verpakking brengen van een eet- of drinkwaar in die verpakking worden gebracht;
drijfgassen:
gassen met uitzondering van lucht die een eet- of drinkwaar uit zijn recipiënt drukken;
rijsmiddelen:
stoffen of mengsels van stoffen die gas vrijmaken en daardoor het volume van deeg of beslag vergroten;
complexvormers:
stoffen die chemische complexen vormen met metaalionen;
stabilisatoren:
stoffen die het mogelijk maken de fysisch-chemische toestand van een eet- of drinkwaar in stand te houden door een homogene dispersie van twee of meer onmengbare stoffen in een eet- of drinkwaar in stand te houden, of een karakteristieke kleur van een eet- of drinkwaar te stabiliseren, fixeren of intensiveren;
verdikkingsmiddelen:
stoffen die de viscositeit van een eet- of drinkwaar vergroten;
meelverbeteraars:
stoffen, met uitzondering van emulgatoren, die aan meel of aan deeg worden toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren.
2
Deze regeling is van toepassing, onverminderd wettelijke voorschriften die uitvoering geven aan bijzondere richtlijnen krachtens het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap waarbij het gebruik van de in de bijlagen vermelde additieven als zoetstof of kleurstof wordt toegestaan.
3
Deze regeling is niet van toepassing op:
stoffen die gebruikt worden voor de behandeling van drinkwater zoals omschreven in het Waterleidingbesluit;
producten die pectine bevatten en die verkregen worden uit gedroogde appelpulp, schillen van citrusvruchten of een mengsel daarvan, door middel van een behandeling met verdund zuur, gevolgd door een gedeeltelijke neutralisatie met natrium- of kaliumzouten;
kauwgombasis;
witte of gele dextrine, geroost of gedextrineerd zetmeel, zetmeel dat gemodificeerd is door een behandeling met zuur of base, gebleekt zetmeel, fysisch gemodificeerd zetmeel en zetmeel dat behandeld is met enzymen die zetmeel afbreken;
ammoniumchloride;
bloedplasma;
voedingsgelatine;
eiwithydrolysaten en hun zouten;
melkeiwit, caseïnaten en caseïne;
gluten;
aminozuren en hun zouten, met uitzondering van glutaminezuur, glycine, cysteïne en cystine en hun zouten voorzover zij geen functie als additief hebben;
inuline;
niet in de bijlagen genoemde enzymen.
4
De in deze regeling genoemde maximumconcentraties hebben, tenzij in deze regeling anders is bepaald, betrekking op eet- en drinkwaren zoals die verhandeld worden.
De in bijlage I genoemde additieven mogen quantum satis zijn toegevoegd aan eet- en drinkwaren, voor zover die eet- en drinkwaren niet zijn genoemd in bijlage II.
3
De in bijlage I genoemde additieven mogen, tenzij in deze regeling anders is bepaald, niet zijn toegevoegd aan:
droge deegwaren met uitzondering van glutenvrije deegwaren of deegwaren voor diëten met een laag proteïnegehalte, in overeenstemming met het Warenwetbesluit Produkten voor bijzondere voeding;
l.
niet-gearomatiseerde natuurlijke karnemelk, met uitzondering van gesteriliseerde karnemelk;
m.
volledige zuigelingenvoeding en opvolgzuigelingenvoeding, bedoeld in de Warenwetregeling Zuigelingenvoeding, en eet- en drinkwaren bestemd voor peuters, alsmede de daaraan wat betreft samenstelling identieke eet- en drinkwaren, bestemd voor niet gezonde zuigelingen onderscheidenlijk niet gezonde peuters;
Onverminderd het derde lid mogen de stoffen E290, E938, E939, E941, E942 en E948 aanwezig zijn in de in dat lid genoemde eet- en drinkwaren.
5
Onverminderd het tweede lid zijn de stoffen E410, E412, E415 en E417 niet aanwezig in gedehydrateerde eet- en drinkwaren die rehydrateren bij inname door de eindverbruiker.
6
De stoffen E407 en E440 mogen met suikers worden gestandaardiseerd onder de voorwaarde dat dit tezamen met hun nummer en aanduiding wordt vermeld.
Artikel
3
In de in bijlage II genoemde eet- en drinkwaren zijn geen andere additieven aanwezig dan de in de bijlagen II en III genoemde additieven, onder de in die bijlagen vermelde voorwaarden.
Artikel
4
De in de bijlage III genoemde additieven mogen uitsluitend worden toegevoegd aan de in die bijlage genoemde eet- en drinkwaren, onder de in die bijlage vermelde voorwaarden.
Artikel
5
Uitsluitend de in bijlage IV genoemde additieven mogen worden toegevoegd als draagstoffen of als oplosmiddelen die als draagstof fungeren, onder de in die bijlage vermelde voorwaarden.
Artikel
6
In de in artikel 2, derde lid, onder m, bedoelde eet- en drinkwaren, bestemd voor zuigelingen en peuters, zijn additieven slechts aanwezig met inachtneming van bijlage V.
Artikel
7
1
Additieven mogen aanwezig zijn:
in samengestelde eet- en drinkwaren, voor zover niet genoemd in artikel 2, derde lid, en voor zover dat additief aanwezig mag zijn in een ingrediënt van de desbetreffende samengestelde waar; of
in een eet- of drinkwaar die uitsluitend bestemd is voor gebruik bij de bereiding van een samengestelde eet- of drinkwaar, voor zover die samengestelde eet- of drinkwaar voldoet aan deze regeling.
2
Het eerste lid is, tenzij in deze regeling anders bepaald, niet van toepassing op volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en babyvoeding, bedoeld in het Warenwetbesluit Produkten voor bijzondere voeding.
de Warenwetregeling Gebruik levensmiddelenadditieven in verduurzaamde vruchtenprodukten;
de Warenwetregeling Vloeibare paraffine en glutaminezuur in levensmiddelen;
de Warenwetregeling Levensmiddelenadditieven in zuivel;
de Warenwetregeling Gebruik levensmiddelenadditieven in puddingpoeders;
de Warenwetregeling Gebruik levensmiddelenadditieven in soep, vleesextract en bouillon;
de Warenwetregeling Gebruik levensmiddelenadditieven in frisdranken en siropen;
de Vrijstellingsregeling Mayonaise- en slasausbesluit (Warenwet);
de Vrijstellingsregeling antiklontermiddelen in poedersuiker (Warenwet);
de Vrijstellingsregeling glucono-delta-lacton in vleeswaren (Warenwet).
Artikel
11
1
Deze regeling treedt in werking met ingang van het tijdstip waarop het koninklijk besluit van 18 september 1996 tot wijziging van enkele warenwetbesluiten in verband met Richtlijn 95/2/EG (Stb. 467) in werking treedt.
2
In afwijking van het eerste lid mogen eet- en drinkwaren die voldoen aan de regelingen genoemd in de artikelen 8 en 9 zoals die luidden tot de inwerkingtreding van deze regeling, nog verhandeld worden tot 25 maart 1997.
Additieven die zijn toegelaten in eet- en drinkwaren met uitzondering van de eet- en drinkwaren die in artikel 2, derde lid, zijn vermeld
De volgende additieven mogen in eet- en drinkwaren, met uitzondering van de eet- en drinkwaren die in artikel 2, derde lid zijn vermeld, quantum satis worden gebruikt.
De stoffen E290, E938, E939, E941, E942, E948 en E949 mogen echter in alle eet- en drinkwaren worden gebruikt.
E-nummer
NAAM
E 170
Calciumcarbonaten
i) Calciumcarbonaat
ii) Calciumwaterstofcarbonaat
E 260
Azijnzuur
E 261
Kaliumacetaat
E 262
Natriumacetaten
i) Natriumacetaat
ii) Natriumwaterstofacetaat (natriumdiacetaat)
E 263
Calciumacetaat
E 270
Melkzuur
E 290
Kooldioxide
E 296
Appelzuur
E 300
Ascorbinezuur
E 301
Natriumascorbaat
E 302
Calciumascorbaat
E 304
Vetzuuresters van ascorbinezuur
i) Ascorbylpalmitaat
ii) Ascorbylstearaat
E 306
Tocoferolrijke extracten
E 307
Alfa-tocoferol
E 308
Gamma-tocoferol
E 309
Delta-tocoferol
E 322
Lecithinen
E 325
Natriumlactaat
E 326
Kaliumlactaat
E 327
Calciumlactaat
E 330
Citroenzuur
E 331
Natriumcitraten
i) Mononatriumcitraat
ii) Dinatriumcitraat
iii) Trinatriumcitraat
E 332
Kaliumcitraten
i) Monokaliumcitraat
ii) Trikaliumcitraat
E 333
Calciumcitraten
i) Monocalciumcitraat
ii) Dicalciumcitraat
iii) Tricalciumcitraat
E 334
L(+)-wijnsteenzuur
E 335
Natriumtartraten
i) Mononatriumtartraat
ii) Dinatriumtartraat
E 336
Kaliumtartraten
i) Monokaliumtartraat
ii) Dikaliumtartraat
E 337
Natriumkaliumtartraat
E 350
Natriummalaten
i) Natriummalaat
ii) Natriumwaterstofmalaat
E 351
Kaliummalaat
E 352
Calciummalaten
i) Calciummalaat
ii) Calciumwaterstofmalaat
E 354
Calciumtartraat
E 380
Triammoniumcitraat
E 400
Alginezuur
E 401
Natriumalginaat
E 402
Kaliumalginaat
E 403
Ammoniumalginaat
E 404
Calciumalginaat
E 406
Agar-agar
E 407
Carrageen
E 407a
Verwerkt Eucheuma-wier
E 410
Johannesbroodpitmeel1Deze stof mag niet aanwezig zijn in gedehydrateerde eet- en drinkwaren die rehydrateren na inname door de eindverbruiker.
E 412
Guarpitmeel1Deze stof mag niet aanwezig zijn in gedehydrateerde eet- en drinkwaren die rehydrateren na inname door de eindverbruiker.
E 413
Tragacanth
E 414
Arabische gom
E 415
Xanthaangom1Deze stof mag niet aanwezig zijn in gedehydrateerde eet- en drinkwaren die rehydrateren na inname door de eindverbruiker.
E 417
Taragom1Deze stof mag niet aanwezig zijn in gedehydrateerde eet- en drinkwaren die rehydrateren na inname door de eindverbruiker.
Eet- en drinkwaren waaraan slechts bepaalde additieven mogen worden toegevoegd
In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld.
Indien een eet- of drinkwaar in hoofdletters is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar de betreffende additieven mag bevatten.
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Cacao en
chocoladeproducten als
omschreven in de
Verordening Akk Cacao en
chocoladeprodukten 1974
van het Hoofdproduktschap
Akkerbouwprodukten, met
uitzondering van
cacaofantasie of
imitatiechocolade
E 322 Lecithinen
quantum satis
E 330 Citroenzuur
5 g/kg
E 334 Wijnsteenzuur
5 g/kg
E 422 Glycerol
quantum satis
E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
quantum satis
E 170 Calciumcarbonaten
}
}
}
}
}
}
}70 g/kg op de
}droge
}vetvrije
}stof
}uitgedrukt als
}kaliumcarbonaat
}
}
}
}
E 500 Natriumcarbonaten
E 501 Kaliumcarbonaten
E 503 Ammoniumcarbonaten
E 504 Magnesiumcarbonaten
E 524 Natriumhydroxide
E 525 Kaliumhydroxide
E 526 Calciumhydroxide
E 527 Ammoniumhydroxide
E 528 Magnesiumhydroxide
E 530 Magnesiumoxide
E 414 Arabische gom
} quantum satis,
} uitsluitend als glansmiddel
E 440 Pectinen
LEVENSMIDDEL1zoals omschreven in de Verordening P.G.F. 1976 Vruchtesappen en bepaalde aanverwante produkten van het Produktschappen voor Groenten en Fruit
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Vruchtensap en -nectar
E 300 Ascorbine zuur
quantum satis
Ananassap
E 296 Appelzuur
3 g/l
Nectar
E 270 Melkzuur
E 330 Citroenzuur
5 g/l
5 g/l
Druivensap
E 170 Calciumcarbonaten
E 336 Kaliumtartraten
quantum satis
quantum satis
Vruchtensap
E 330 Citroenzuur
3 g/l
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Extra jam en extra gelei, zoals omschreven in het Warenwetbesluit Verduurzaamde vruchtenproducten
E 270 Melkzuur
quantum satis
E 296 Appelzuur
E 300 Ascorbinezuur
E 327 Calciumlactaat
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
E 333 Calciumcitraten
E 334 Wijnsteenzuur
E 335 Natriumtartraten
E 350 Natriummalaten
E 440 Pectinen
E 471 Mono- en
diglyceride van vetzuren
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Jam, gelei en marmelade
zoals omschreven in het
Warenwetbesluit
Verduurzaamde
vruchtenprodukten en
dergelijke smeerbare
vruchtenproducten met
inbegrip van producten
met verminderde energie
E 440 Pectine
quantum satis
E 270 Melkzuur
E 296 Appelzuur
E 300 Ascorbinezuur
E 327 Calciumlactaat
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
E 333 Calciumcitraten
E 334 Wijnsteenzuur
E 335 Natriumtartraten
E 350 Natriummalaten
quantum satis
E 400 Alginezuur
E 401 Natriumalginaat
E 402 Kaliumalginaat
E 403 Ammoniumalginaat
E 404 Calciumalginaat
E 406 Agar-agar
E 407 Carrageen
E 410 Johannesbroodpitmeel
E 412 Guarpitmeel
E 415 Xanthaangom
E 418 Gellaangom
10 g/kg
afzonderlijk of in combinatie)
E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
quantum satis
E 509 Calciumchloride
E 524 Natriumhydroxide
quantum satis
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Geheel of gedeeltelijk
gedehydrateerde melk
zoals omschreven in de
Warenwetregeling
gedehydrateerde melk
E 300 Ascorbinezuur
E 301 Natriumascorbaat
E 304 Vetzuuresters van
ascorbinezuur
E 322 Lecithinen
E 331 Natriumcitraten
E 332 Kaliumcitraten
E 407 Carrageen
E 500 ii) Natriumbicarbonaat
E 501 ii) Kaliumbicarbonaat
E 509 Calciumchloride
quantum satis
Volle gepasteuriseerde
room
E 401 Natriumalginaat
E 402 Kaliumalginaat
E 407 Carrageen
E 466
Natriumcarboxymethylcellulose
E 471 Mono- en diglyceriden
van vetzuren
quantum satis
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Bevroren of diepgevroren
E 300 Ascorbinezuur
quantum satis
onverwerkte groenten en
vruchten, gebruiksklare
voorverpakte gekoelde
onverwerkte groenten en
vruchten, voorverpakte
onverwerkte en geschilde
aardappelen
E 301 Natriumascorbaat
E 302 Calciumascorbaat
Vruchtencompote
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
Onverwerkte vis, schaal-,
E 332 Kaliumcitraten
schelp- en weekdieren,
met inbegrip van bevroren
en diepgevroren producten
E 333 Calciumcitraten
Snelkookrijst
E 471 Mono- en diglyceriden van vetzuren
quantum satis
E 472a Mono- en diglyceriden van vetzuren veresterd met azijnzuur
Niet-geëmulgeerde oliën
E 304 Vetzuuresters van
quantum satis
en vetten van dierlijke
ascorbinezuur
of plantaardige oorsprong
(met uitzondering van
olie van eerste persing
en olijfolie)
E 306 Tocoferolrijke
extracten
E 307 Alpha-tocoferol
E 308 Gamma-tocoferol
E 309 Delta-tocoferol
E 322 Lecithine
30 g/l
E 471 Mono- en
10 g/l
diglyceride van vetzuren
E 330 Citroenzuur
quantum satis
E 331 Natriumcitraten
E 332 Kaliumcitraten
E 333 Calciumcitraten
Niet-geëmulgeerde oliën
E 270 Melkzuur
quantum satis
en vetten van dierlijke
of plantaardige oorsprong
(met uitzondering van
olie van eerste persing
en olijfolie) die
specifiek bestemd zijn
voor bakken of braden of
voor de bereiding van jus
E 300 Ascorbinezuur
E 304 Vetzuuresters van
ascorbinezuur
E 306 Tocoferolrijke
extracten
E 307 Alfa-tocoferol
E 308 Gamma-tocoferol
E 309 Delta-tocoferol
E 322 Lecithinen
30 g/l
E 471 Mono- en
10 g/l
diglyceriden van vetzuren
E 472c Mono- en
quantum satis
diglyceriden van vetzuren
veresterd met citroenzuur
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
E 332 Kaliumcitraten
E 333 Calciumcitraten
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Geraffineerde olijfolie, met inbegrip van olie van afvallen van olijven
E 307 Alfa-tocoferol
200 mg/l
Gerijpte kaas
E 170 Calciumcarbonaten
E 504 Magnesiumcarbonaten
E 509 Calciumchloride
E 575 Glucono-delta- lacton
quantum satis
MOZZARELLA en wei-kaas
E 260 Azijnzuur
E 270 Melkzuur
E 330 Citroenzuur
E 575 Glucono-delta- lacton
quantum satis
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Conserven van vruchten of
E 260 Azijnzuur
quantum satis
groenten in blik of glas
E 261 Kaliumacetaat
E 262 Natriumacetaten
E 263 Calciumacetaat
E 270 Melkzuur
E 296 Appelzuur
E 300 Ascorbinezuur
E 301 Natriumascorbaat
E 302 Calciumascorbaat
E 325 Natriumlactaat
E 326 Kaliumlactaat
E 327 Calciumlactaat
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
E 332 Kaliumcitraten
E 333 Calciumcitraten
E 334 Wijnsteenzuur
E 335 Natriumtartraten
E 336 Kaliumtartraten
E 337 Natriumkaliumtartraat
E 509 Calciumchloride
E 575 Clucono-delta-lacton
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
GEHAKT
E 300 Ascorbinezuur
quantum satis
E 301 Natriumascorbaat
E 302 Calciumascorbaat
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
E 332 Kaliumcitraten
E 333 Calciumcitraten
Voorverpakte bereidingen
E 300 Ascorbinezuur
quantum satis
van vers gehakt vlees
E 301 Natriumascorbaat
E 302 Calciumascorbaat
E 330 Citroenzuur
E 331 Natriumcitraten
E 332 Kaliumcitraten
E 333 Calciumcitraten
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Brood, uitsluitend bereid
E 260 Azijnzuur
quantum satis
van de volgende
bestanddelen:
E 261 Kaliumacetaat
tarwebloem, water, gist
E 262 Natriumacetaat
of bakpoeder, zout
E 263 Calciumacetaat
E 270 Melkzuur
E 300 Ascorbinezuur
E 301 Natriumascorbaat
E 302 Calciumascorbaat
E 304 Vetzuuresters van
ascorbinezuur
E 322 Lecithinen
E 325 Natriumlactaat
E 326 Kaliumlactaat
E 327 Calciumlactaat
E 471 Mono- en
diglyceriden van vetzuren
E 472a Mono- en
diglyceriden van vetzuren
veresterd met azijnzuur
E 472d Mono- en
diglyceriden van vetzuren
veresterd met
wijnsteenzuur
E 472e Mono- en
diglyceriden van vetzuren
veresterd met mono- en
diacetylwijnsteenzuur
E 472f Mono- en
diglyceriden van vetzuren
veresterd met een mengsel
van azijnzuur en
wijnsteenzuur
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
PAIN COURANT FRANCAIS
E 260 Azijnzuur
quantum satis
E 261 Kaliumacetaat
E 262 Natriumacetaat
E 263 Calciumacetaat
E 270 Melkzuur
E 300 Ascorbinezuur
E 301 Natriumascorbaat
E 302 Calciumascorbaat
E 304 Vetzuuresters van
ascorbinezuur
E 322 Lecithinen
E 325 Natriumlactaat
E 326 Kaliumlactaat
E 327 Calciumlactaat
E 471 Mono- en
diglyceriden van vetzuren
Verse deegwaren
E 270 Melkzuur
quantum satis
E 300 Ascorbinezuur
E 301 Natriumascorbaat
E 322 Lecithinen
E 330 Citroenzuur
E 334 Wijnsteenzuur
E 471 Mono- en
diglyceriden van vetzuren
E 575 Glucono-delta-
lacton
LEVENSMIDDEL
ADDITIEF
MAXIMUMCONCENTRATIE
Wijn en mousserende wijn
Additieven toegestaan:
en gedeeltelijk gegiste
druivenmost
in overeenstemming met
zie onder de rubriek
verordeningen (EEG)
"additieven toegestaan"
nr. 822/871PB nr. L 84 van 27.03.1987, blz. 1.,
onder de in de daar
nr. 4252/882PB nr. L 373 van 31.12.1988, blz. 59.,
genoemde regelingen
nr. 2332/933PB nr. L 231 van 13.08.1992, blz. 1. en
omschreven voorwaarden
nr. 1873/844PB nr. L 176 van 03.07.1984, blz. 6. en de
Additieven die slechts in bepaalde eet- en drinkwaren zijn toegelaten
Indien een eet- of drinkwaar in hoofdletters is vermeld, betekent dit dat uitsluitend de als zodanig aangeduide waar het betreffende additief resp. de betreffende additieven mag bevatten.
Deel I. Conserveermiddelen
A. Sorbaten, benzoaten en p-hydroxy-benzoaten
In dit onderdeel van deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing bereid zijn.
De maximale gebruiksdoses van de stoffen E200 (sorbinezuur), E202 (kaliumsorbaat), E203 (calciumsorbaat), E210 (benzoëzuur), E211 (natriumbenzoaat), E212 (kaliumbenzoaat), E213 (calciumbenzoaat), E214 (ethyl-p-hydroxybenzoaat), E215 (ethyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout), E216 (propyl-p-hydroxybezoaat), E217 (propyl-p-hydroxybezoaat, natriumzout), E218 (methyl-p-hydroxybenzoaat) en E219 (methyl-p-hydroxybenzoaat, natriumzout) zijn uitgedrukt als vrij zuur. Met de in de tabel gebruikte afkortingen wordt het volgende bedoeld:
Sa: sorbinezuur en -zouten; Ba: benzoëzuur en -zouten;
PHB: ethyl-, propyl- en methyl-p-hydroxybenzoëzuur en -zouten;
Sa+Ba betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op het gebruik van Sa en Ba afzonderlijk of in combinatie;
Sa+PHB betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op het gebruik van Sa en PHB afzonderlijk of in combinatie;
Sa+Ba+PHB betekent dat de vermelde hoeveelheid betrekking heeft op Sa, Ba en PHB afzonderlijk of in combinatie.
Benzoëzuur mag aanwezig zijn in bepaalde gefermenteerde producten die worden verkregen door fermentatieprocessen met inachtneming van goede productiemethoden.
Niet alcoholhoudende gearomatiseerde dranken, met uitzondering van dranken op basis van zuivelproducten
300
150
250 Sa + 150 Ba
Vloeibaar theeconcentraat en vloeibaar vruchten- en kruidentheeconcentraat
600
Ongefermenteerd druivensap voor religieus gebruik
2000
Wijn als bedoeld in verordening (EEG) nr.822/871PB nr. L 84 van 27.03.1987, blz. 1.; alcoholvrije wijn; vruchtenwijn, alcoholvrije vruchtenwijn; MADE WINE; cider en perencider, alcoholvrije cider en -perencider
200
SØD ... SAFT of SØDET ... SAFT
500
200
Alcoholvrij bier in vaten
200
Mede
200
Gedistilleerde dranken met minder dan 15 volumeprocent alcohol
200
200
400
Vullingen voor ravioli en soortgelijke producten
1000
Jam, gelei, marmelade met een laag suikergehalte en soortgelijke producten met een verlaagde energiewaarde of zonder suikers en andere smeerbare producten op vruchtenbasis, MERMELADAS
500
1000
Gekonfijte, gekristalliseerde en geglaceerde vruchten en groenten
1000
Gedroogde vruchten
1000
FRUGTGRØD en
1000
500
ROTE GRÜTZE
Vruchten- en groentenbereidingen met inbegrip van saus op basis van vruchten, met uitzondering van moes, puree, compote, salades en soortgelijke producten, in glas of blik
1000
Groenten in azijn, pekel of olie (met uitzondering van olijven)
2000
Aardappeldeeg en voorgebakken aardappelschijven
2000
GNOCCHI
1000
POLENTA
200
Olijven en olijvenbereidingen
1000
500
1000
Gelatinecoating van vleeswaren (gekookt, gerookt of gedroogd) ; Paté
1000
Oppervlaktebehandeling van gedroogde vleeswaren
quantum satis
Halfverduurzaamde visproducten met inbegrip van producten van viskuit
2000
Gezouten, gedroogde vis
200
Garnalen, gekookt
2000
Garnalen van het type Crangon crangon en Crangon vulgaris, gekookt
6000
Voorverpakte, gesneden kaas
1000
Ongerijpte kaas
1000
Smeltkaas
2000
Gelaagde kaas en kaas met toegevoegde eetwaren
1000
Desserts op basis van zuivelproducten die geen warmtebehandeling hebben ondergaan
300
Gestremde melk
1000
Vloeibaar ei (eiwit, eigeel of hele eieren)
5000
Gedehydrateerde, geconcentreerde, bevroren en diepgevroren eiproducten
1000
Brood en roggebrood, gesneden en voorverpakt
2000
Gedeeltelijk gebakken, voorverpakte bakkerijproducten voor verkoop in de kleinhandel
2000
Banketbakkerswaren met een wateractiviteit van meer dan 0,65
2000
Snacks op basis van granen of aardappelen en gedrageerde noten
1000 (max.300 PHB)
Beslag
2000
Suikerwerk, met uitzondering van chocolade
1500 (max.300 PHB)
Kauwgom
1500
Dessertsausen van het type stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptie-ijs, en soortgelijke producten
1000
Vet-emulsies, met uitzondering van boter, met een vetgehalte van 60 % of meer
1000
Vet-emulsies met een vetgehalte van minder dan 60 %
2000
Geëmulgeerde sausen met een vetgehalte van 60 % of meer
1000
500
1000
Geëmulgeerde sausen met een vetgehalte van minder dan 60 %
2000
1000
2000
Niet-geëmulgeerde sausen
1000
Bereide salades
1500
Mosterd
1000
Pikante sausen en kruidenbereidingen
1000
Vloeibare soep en bouillon, met uitzondering van soep en bouillon in blik
500
Aspic
1000
500
Vloeibare voedingssupplementen
2000
Dieetvoeding voor medisch gebruik met uitzondering van voeding voor zuigelingen, opvolgzuigelingenvoeding en babyvoeding als bedoeld in het Warenwetbesluit Produkten voor bijzondere voeding.
Producten voor gewichtsbeheersing die bestemd zijn ter vervanging van de totale dagelijkse voedselinname of van een individuele maaltijd
1500
... MEHU en ... MAKEUTTETTU ... MEHU
500
200
Analogen voor vlees, vis, schaaldieren, cefalopoden en kaas op basis van proteïne
2000
DULCE DE MEMBRILLO
1000
MARMELADA
1500
OSTKAKA
2000
PASHA
1000
SEMMELKNÖDELTEIG
2000
Kaas en analogen voor kaas (uitsluitend oppervlaktebehandeling)
quantum satis
Gekookte rode biet
2000
Darmen op basis van collageen met wateractiviteit van meer dan 0,6
quantum satis
B. Zwaveldioxide en sulfieten
De maximale gebruiksdoses van de stoffen E220 (zwaveldioxide), E221 (natriumsulfiet), E222 (natriumbisulfiet), E223 (natriummetabisulfiet), E224 (kaliummetabisulfiet), E226 (calciumsulfiet), E227 (calciumbisulfiet) en E228 (kaliumbisulfiet) zijn uitgedrukt als SO2 in mg/kg of mg/l en hebben betrekking op de totale hoeveelheid SO2 afkomstig uit alle bronnen; Een SO2 -gehalte van minder dan 10 mg/kg of 10 mg/l wordt geacht niet aanwezig te zijn.
LEVENSMIDDEL
MAXIMUMCONCENTRATIE (mg/kg of mg/l)
Uitgedrukt als SO2
BURGERMEAT met een groenten- of graangehalte van minimaal 4 %
450
BREAKFAST SAUSAGES
450
LONGANIZA FRESCA en BUTIFARRA FRESCA
450
Gedroogde gezouten vis behorend tot de familie der Gadidae
200
Schaaldieren en cefalopoden
- vers, bevroren en diepgevroren
1501In het eetbare gedeelte
- gekookt
50
- schaaldieren, familie der Penaeidae, Solenoceridau en Aristeidau:
* tot 80 stuks/kg
150
* van 80 - 120 stuks/kg
200
* boven de 120 stuks/kg
300
Droge koekjes en biscuits
50
Zetmeel, met uitzondering van zetmeel voor zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en babyvoeding, zoals omschreven in het Warenwetbesluit Produkten voor bijzondere voeding
50
Sago
30
Parelgort
30
Gedehydrateerde aardappelen
400
Snacks op basis van granen en aardappelen
50
Geschilde aardappelen
50
Verwerkte aardappelen (met inbegrip van bevroren en diepgevroren aardappelen)
100
Aardappeldeeg
100
Witte groenten, gedroogd
400
Witte groenten, verwerkt (met inbegrip van bevroren en diepgevroren witte groenten)
50
Gedroogde gember
150
Gedroogde tomaten
200
Pulp van mierikswortel
800
Pulp van uien, knoflook en sjalotten
300
Groenten en vruchten in azijn, olie of pekel, met uitzondering van olijven en gele paprika's in pekel
100
Gele paprika's in pekel
500
Verwerkte paddestoelen (met inbegrip van bevroren paddestoelen)
50
Gedroogde paddestoelen
100
Gedroogde vruchten
- abrikozen, perziken, druiven, pruimen en vijgen
2000
- bananen
1000
- appelen en peren
600
- andere (met inbegrip van ongepelde noten)
500
Gedroogde kokosnoot
50
Gekonfijte, gekristalliseerde of geglaceerde vruchten, groenten, angelica en schillen van citrusvruchten
100
Jam, gelei en marmelade als bedoeld in het Warenwetbesluit Verduurzaamde vruchtenprodukten, met uitzondering van extra jam en extra gelei, en andere soortgelijke smeerbare vruchtenproducten met inbegrip van producten met verlaagde energiewaarde
50
JAMS, JELLIES en MARMALADES bereid uit fruit dat met sulfiet is behandeld
100
Taartvulling op basis van vruchten
100
Smaakmakers op basis van citrusvruchtensap
200
Geconcentreerd druivensap voor het maken van huiswijn
2000
MOSTARDA DI FRUTTA
100
Gelerende vruchtenextracten en vloeibare pectine, voor verkoop aan de consument
800
Conserven in glas, van witte zoete
100
kersen, gerehydrateerd gedroogd fruit of lychees
Conserven in glas van gesneden citroen
250
Suikers als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van het Suiker- en stroopbesluit (Warenwet) 1977, met uitzondering van al dan niet gedehydrateerde glucosestroop
10
Al dan niet gedehydrateerde glucosestroop
20
Blanke stroop en melasse
70
Andere suikers
40
Dessertsausen van het type stroop voor pannenkoeken, gearomatiseerde stroop voor milkshakes en consumptieijs, en soortgelijke producten
40
Sinaasappel-, grapefruit-, appel- en ananassap voor de losse verkoop uit bulkverpakking in cateringbedrijven
50
Limoen- en citroensap
350
BARLEY WATER (concentraten op basis van vruchtensap met ten minste 2,5 % parelgort)
350
Andere concentraten op basis van
250
vruchtensap of vruchtenpulp; CAPILÉ GROSELHA
Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken die vruchtensap bevatten
20 (uitsluitend afkomstig uit het concentraat)
Niet-alcoholhoudende, gearomatiseerde dranken met ten minste 235 gram glucosestroop per liter.
50
Ongegist druivensap voor religieus gebruik
70
Suikerwerk op basis van glucosestroop
50 (uitsluitend afkomstig uit de glucosestroop)
Bier met inbegrip van alcoholarm en alcoholvrij bier
Cider, perencider, vruchtenwijn, mousserende vruchtenwijn (met inbegrip van alcoholvrije producten)
200
Mede
200
Door fermentatie verkregen azijn
170
Mosterd, met uitzondering van mosterd van Dijon
250
Mosterd van Dijon
500
Gelatine
50
Analogen voor vlees, vis of schaaldieren op basis van proteïne
200
Gemarineerde noten
50
Vacuüm verpakte suikermaïs
100
Gedistilleerde alcoholische dranken met hele peren
50
C. Andere conserveermiddelen
Nisine kan van nature aanwezig zijn in bepaalde kaassoorten ten gevolge van fermentatieprocessen. Propionzuur en zijn zouten kunnen aanwezig zijn in bepaalde gefermenteerde producten die verkregen worden met inachtneming van goede productieprocedé's.
Het indicatief toegevoegde gehalte dat is vermeld bij de stoffen E249 en E250 wordt uitgedrukt als NaNO2.
Het restgehalte dat is vermeld bij de stoffen E249 en E250 wordt uitgedrukt als NaNO2 en heeft betrekking op het product bij aflevering aan de eindverbruiker;
Het restgehalte dat is vermeld bij de stoffen E251 en E252 wordt uitgedrukt als NaNO3, met uitzondering van het restgehalte dat is vermeld bij gepekelde haring. Dit restgehalte wordt uitgedrukt als NaNO2 en heeft tevens betrekking op uit nitraat gevormd nitriet.
De maximale gebruiksdoses van de stoffen E280, E281, E282 en E283 zijn uitgedrukt als vrij zuur.
E-nummer
NAAM
LEVENSMIDDEL
MAXIMUMCONCENTRATIE
E 230
Bifenyl, difenyl
Oppervlaktebehandeling van citrusvruchten
70 mg/kg
E 231
E 232
Orthofenylfenol }Natriumorthofenylfenol }
Oppervlaktebehandeling van citrusvruchten
12 mg/kg alleen of in combinatie uitgedrukt als orthofenylfenol
E 234
Nisine
Griesmeel-, tapiocapudding en soortgelijke producten
3 mg/kg
Gerijpte kaas en smeltkaas
12,5 mg/kg
CLOTTED CREAM
10 mg/kg
MASCARPONE
10 mg/kg
E 235
Natamycine
Oppervlaktebehandeling
van }
- harde, halfharde en halfzachte kaas }
- gedroogde, gepekelde worst }
1 mg/dm² oppervlakte (niet aanwezig op een diepte van 5 mm of meer)
E 239
Hexamethyleentetramine
PROVOLONE-kaas
25 mg/kg restgehalte, uitgedrukt als formaldehyde
E 242
Dimethyldicarbonaat
Niet-alcoholhoudende gearomatiseerde dranken
Alcoholvrije wijn
Vloeibaar-theeconcentraat
toegevoegde gehalte: 250 mg/l restgehalte: niet aantoonbaar
E 284
Boorzuur
Steureieren (kaviaar)
4 g/kg uitgedrukt als boorzuur
E 285
Natriumtetraboraat (borax)
-
lactoperoxydase
gefermenteerde melkproducten
quantum satis
-
transglutaminase1Deze toelating betreft uitsluitend de handel in en het gebruik van dit additief binnen Nederland.
melkeiwitten
quantum satis
E-nummer
NAAM
LEVENSMIDDEL
INDICATIEF TOEGEVOEGDE GEHALTE mg/kg
RESTGEHALTE
E 249
Kaliumnitriet1Nitriet met vermelding "voor gebruik in voeding" mag alleen vermengd met zout of met een zoutvervanger verkocht worden.
Niet-
150
50
warmtebehandelde,
gepekelde,
gedroogde
vleesproducten
E 250
Natriumnitriet
Andere gepekelde
150
100
vleesproducten
Vleesproducten in
blik
FOIE GRAS, FOIE
GRAS ENTIER,
BLOCS DE FOIE
GRAS
Gepekelde bacon
175
E 251
Natriumnitraat
Gepekelde
300
250
vleesproducten
Vleesproducten in
blik
FOIE GRAS, FOIE
50 (uitgedrukt
GRAS ENTIER,
als NaNO3)
BLOCKS DE FOIE
GRAS
E 252
Kaliumnitraat
Harde, halfharde
50
en halfzachte
kaas
Kaasanalogen op
basis van
zuivelproducten
Gepekelde haring
200
en sprot
FOIE GRAS, FOIE
50 (uitgedrukt
GRAS ENTIER,
als NaNO3)
BLOCKS DE FOIE GRAS
E-nummer
NAAM
LEVENSMIDDEL
MAXIMUMCONCENTRATIE
E 280
Propionzuur }
Voorverpakt gesneden brood en roggebrood
3000 mg/kg uitgedrukt als propionzuur
E 281
Natriumpropionaat }
E 282
Calciumpropionaat }
Brood met verlaagde
2000 mg/kg
}
energiewaarde
uitgedrukt als
}
Gedeeltelijk gebakken
propionzuur
}
en voorverpakte
}
bakkerijproducten
E 283
Kaliumpropionaat }
Voorverpakte banketbakkerswaren (met inbegrip van koekjes, biscuits e.d.) met een wateractiviteit van meer dan 0,65 Voorverpakte ROLLS, BUNS en PITTA
CHRISTMAS PUDDING Voorverpakt brood
1000 mg/kg uitgedrukt als propionzuur
Voorverpakt P[Noorse O]LSEBR[Noorse O]D, BOLLER en DANSK FLUTES
2000 mg/kg uitgedrukt als propionzuur
Kaas en analogen voor kaas (uitsluitend oppervlaktebehandeling)
quantum satis
E 1105
Lysozym
Gerijpte kaas
quantum satis
Deel II. Antioxydanten
Voor de maximale gebruiksdosis die is vermeld bij de categorieën "vetten en oliën.e.d.", "olie en vet e.d." en "reuzel, visolie e.d." geldt de evenredigheidsregel voor de hoeveelheid van de toegevoegde anti-oxidanten.
E-nummer
NAAM
LEVENSMIDDEL
MAXIMUMCONCENTRATIE mg/kg
E 310
Propylgallaat }
Vetten en oliën voor
200 (gallaten en
E 311
Octylgallaat }
professionele
BHA, alleen of in
E 312
Dodecylgallaat }
bereiding van
combinatie)
E 320
Butylhydroxyanisol
warmte-behandelde
100 (BHT)
E 321
(BHA) }
levensmiddelen
beide uitgedrukt
Butylhydroxytolueen
Olie en vet, voor
per kg vet
(BHT) }
bakken, braden en
frituren, behalve
olie van afval van
olijven
Reuzel, visolie,
rundvlees-,
pluimvee- en
schapenvet
Cakemixen
200 (gallaten en
Snacks op basis van
BHA, alleen of in
granen
combinatie)
Melkpoeder voor
uitgedrukt per kg
automaten
vet
Gedehydrateerde soep
en bouillon
Sausen
Gedehydrateerd vlees
Verwerkte noten
Pikante sauzen en
kruidenbereidingen
Voorgekookte granen
Gedehydrateerde
25 (gallaten en
aardappelen
BHA, alleen of in
combinatie)
Kauwgum
400 (gallaten, BHT
en BHA, alleen of
in combinatie)
Voedingssupplementen
E 315
Erythorbinezuur }
Halfverduurzaamde en
500
}
verduurzaamde
uitgedrukt als
vleesproducten
erythorbinezuur
E 316
Natriumerythorbaat
}
Verduurzaamde en
halfverduurzaamde
visproducten
Bevroren en
1500
diepgevroren vis met
uitgedrukt als
rode huid
erythorbinezuur
Deel III. Andere additieven
De maximale gebruiksdosis voor fosforzuur en de in de bijlage onder E338 t/m E341 en E450 t/m E452 vermelde fosfaten heeft betrekking op het toegevoegde gehalte aan deze stoffen. De stoffen worden zowel afzonderlijk als in combinatie gebruikt. De gebruiksdoses zijn uitgedrukt als P2O5. Fosfaten kunnen van nature in sommige eet- en drinkwaren voorkomen.
E-nummer
NAAM
LEVENSMIDDEL
MAXIMUMCONCENTRATIE
E 297
Fumaarzuur
Wijn in overeenstemming
met verordening (EEG)
nr. 1873/84 houdende
machtiging tot
aanbieding of levering
voor rechtstreekse
menselijke consumptie
van bepaalde ingevoerde
wijnen waarop
oenologische procédés
kunnen zijn toegepast
waarin niet is voorzien
bij verordening (EEG)
nr. 337/79
Vullingen en
2,5 g/kg
versieringen van
banketbakkerswaren
Suikerwerk
1 g/kg
Gegeleerde desserts
4 g/kg
Desserts met
vruchtensmaak
Droge dessertmixen in
poedervorm
Instantpoeders voor
1 g/l
dranken op basis van
vruchten
Oplosproducten voor de
1 g/kg
bereiding van
gearomatiseerde thee en
kruidenthee
Kauwgom
2 g/kg
E 338
Fosforzuur
Niet-
700 mg/l1Uitsluitend E338.
alcoholhoudende
gearomatiseerde
dranken
E 339
Natriumfosfaten
- mononatriumfosfaat
Gesteriliseerde melk en
1 g/l
UHT-melk
- Dinatriumfosfaat
- Trinatriumfosfaat
Gekonfijte vruchten
0,8 g/kgE 340
Kaliumfosfaten
Vruchtenbereidingen
0,8 g/kg
- Monokaliumfosfaat
Gedeeltelijk
1 g/kg
gedehydrateerde melk met
minder dan 28% vaste
stof
- Dikaliumfosfaat
- Trikaliumfosfaat
gedeeltelijk
1,5 g/kg
gedehydrateerde melk met
meer dan 28% vaste stof
E 341
Calciumfosfaten
- Monocalciumfosfaat
- Dicalciumfosfaat
Melkpoeder en magere
2,5 g/kg
melkpoeder
- Tricalciumfosfaat
Gepasteuriseerde en
5 g/kg
gesteriliseerde room en
UHT-room
E 343
Magnesiumfosfaten
- Monomagnesiumfosfaat
Geslagen room en
5 g/kg
analogen op basis van
plantaardige vetstoffen
- Dimagnesiumfosfaat
Ongerijpte kaas, met
2 g/kg
uitzondering van
MOZARELLA
E 450
Difosfaten
- Dinatriumfosfaat
- Trinatriumfosfaat
Smeltkaas en
20 g/kg
smeltkaasanalogen
- Tetranatriumdifosfaat
- Tetrakaliumdifosfaat
Vleesproducten
5 g/kg
- Dicalciumdifosfaat
- Calciumdiwaterstofdifosfaat
Sportdranken en bereide
0,5 g/l
tafelwaters
Voedingssupplementen
quantum satis
E 451
Trifosfaten
- Pentanatriumtrifosfaat
Zout en zoutvervangers
10 g/kg
- Pentakaliumtrifosfaat
Plantaardige
20 g/l
eiwitdranken
E 452
Polyfosfaten
- Natriumpolyfosfaat
Koffiewitmaker
30 g/kg
- Kaliumpolyfosfaat
- Natriumcalciumpolyfosfaat
Koffiewitmaker voor
50 g/kg
drankautomaten
- Calciumpolyfosfaten
Consumptie-ijs
1 g/kg
Desserts
3 g/kg
Droge dessertmixen in
7 g/kg
poedervorm
Banketbakkerswaren
20 g/kg
Meel
2,5 g/kg
Zelfrijzende bloem
20 g/kg
SODA BREAD
20 g/kg
Vloeibaar ei (eiwit,
10 g/kg
eigeel of hele eieren)
Sausen
5 g/kg
Soep en bouillon
3 g/kg
Oplosthee en
2 g/kg
oploskruidenthee
Cider en perencider
2 g/l
Kauwgom
Gedroogde levensmiddelen
10 g/kg
in poedervorm
Chocolade- en
2 g/l
moutdranken op basis van
zuivelproducten
Alcoholhoudende dranken,
1 g/l
met uitzondering van
wijn en bier
Ontbijtgraanproducten
5 g/kg
Snacks
5 g/kg
Surimi
1 g/kg
Vis- en schaaldierpasta
5 g/kg
Dessertsausen (stroop
3 g/kg
voor pannenkoeken,
gearomatiseerde stroop
voor milkshakes en
consumptie-ijs;
soortgelijke producten)
Speciaal samengesteld
5 g/kg
voedsel voor bijzondere
voedingsdoeleinden
Glansstoffen voor vlees
4 g/kg
en plantaardige
producten
Suikerwerk
5 g/kg
Poedersuiker
10 g/kg
Noedels
2 g/kg
Beslag
12 g/kg
Bevroren of diepgevroren
5 g/kg
filets van onverwerkte
vis
Bevroren en
5 g/kg
diepgevroren,
onverwerkte en verwerkte
weekdieren en
schaaldieren
Verwerkte
5 g/kg
aardappelproducten (met
inbegrip van bevroren,
diepgevroren, gekoelde
en gedroogde verwerkte
producten) en
voorgebakken bevroren en
diepgevroren aardappelen
Smeerbare vetstoffen met
5 g/kg
uitzondering van boter
Zure roomboter
2 g/kg
Schaaldierproducten in
1 g/kg
blik
Sprays van emulsies op
30 g/kg
basis van water voor het
aanbrengen van een laag
op bakblikken
Dranken op basis van
2 g/l
koffie voor
drankautomaten
E 431
Polyoxyethyleen(40)stearaat
Wijn in overeenstemming
met verordening (EEG)
nr. 1873/84 houdende
machtiging tot
aanbieding of levering
voor rechtstreekse
menselijke consumptie
van bepaalde ingevoerde
wijnen waarop
oenologische procédés
kunnen zijn toegepast
waarin niet is voorzien
bij verordening (EEG)
nr. 337/79
E 353
Metawijnsteenzuur
Wijn in overeenstemming
met verordening (EEG)
nr. 822/87, nr. 4252/88,
nr. 2332/92 en nr.
1873/84 en de
bijbehorende
uitvoeringsverordeningen
MADE WINE
100 mg/l
E 355
Adipinezuur }
Vullingen en
2 g/kg
versieringen voor
banketbakkerswaren
E 356
Natriumadipaat }
Droge desserts in
1 g/kg
poedervorm
E 357
Kaliumadipaat }
Gegeleerde desserts
6 g/kg
Desserts met
1 g/kg
vruchtensmaak
Poeders voor
10 g/l
thuisbereiding van
dranken
uitgedrukt als
adipinezuur
E 363
Barnsteenzuur
Desserts
6 g/kg
Soep en bouillon
5 g/kg
Poeders voor
3 g/l
thuisbereiding van
dranken
E 385
Calciumdinatrium-ethyleendiaminetetra-acetaat
Geëmulgeerde sausen
75 mg/kg
(Calciumdinatrium EDTA)
Peulvruchten, groenten,
250 mg/kg
paddestoelen en
artisjokken, in glas of
blik
Schaal- en weekdieren,
75 mg/kg
in glas of blik
Vis in glas of blik
75 mg/kg
Smeerbare vetstoffen
100 mg/kg
zoals bedoeld in
bijlagen B en C bij
verordening (EG) nr.
2991/94 van de Raad van
de Europese Unie van 5
december 1994 tot
vaststelling van normen
voor smeerbare
vetprodukten (PbEG
L 316) met een
vetgehalte van maximaal
41%
Bevroren en diepgevroren
75 mg/kg
schaaldieren
E 405
1,2-Propyleenglycolalginaat
Vetemulsies
3 g/kg
Banketbakkerswaren
2 g/kg
Vullingen, versieringen
5 g/kg
en deklagen voor
banketbakkerswaren en
desserts
Suikerwerk
1,5 g/kg
Consumptie-ijs op basis
3 g/kg
van water
Snacks op basis van
3 g/kg
granen of aardappelen
Sausen
8 g/kg
Bier
100 mg/l
Kauwgom
5 g/kg
Fruit- en
5 g/kg
groentenbereidingen
Niet-alcoholhoudende
300 mg/l
gearomatiseerde dranken
Geëmulgeerde likeur
10 g/l
Dieetvoedsel voor
1,2 g/kg
speciale medische
toepassingen;
dieetvoeding voor
gewichtsbeperking ter
vervanging van de totale
dagelijkse voedselinname
of van een individuele
maaltijd
Voedingssupplementen
1 g/kg
Cider, met uitzondering
100 mg/l
van CIDRE BOUCHÉ
E 416
Karayagom
Snacks op basis van
5 g/kg
granen of aardappelen
Deklagen om noten
10 g/kg
Vullingen, versieringen
5 g/kg
en deklagen voor
banketbakkerswaren
Desserts
6 g/kg
Geëmulgeerde sausen
10 g/kg
Likeur op basis van
10 g/l
eieren
Voedingssupplementen
quantum satis
Kauwgom
5 g/kg
E 420
Sorbitol }
Eet- en drinkwaren, met
quantum satis
i) Sorbitol }
uitzondering van de eet-
ii) Sorbitolstroop }
en drinkwaren bedoeld in
artikel 2, derde lid
E 421
Mannitol }
Bevroren en diepgevroren
(toegevoegd voor
onverwerkte vis,
andere doeleinden
schaaldieren, weekdieren
dan als zoetstof)
en cefalopoden
E 953
Isomalt (Isomaltitol) }
E 965
Maltitol }
i) Maltitol }
Likeur
ii) Maltitolstroop }
E 966
Lactitol }
E 967
Xylitol }
E 432
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monolauraat
Banketbakkerswaren
3 g/kg
(polysorbaat 20) }
E 433
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-mono-oleaat
Vetemulsies voor bakken
10 g/kg
(polysorbaat 80) }
en braden
E 434
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monopalmitaat
Melk- en roomanalogen
5 g/kg
(polysorbaat 40) }
E 435
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-monostearaat
Consumptieijs
1 g/kg
(polysorbaat 60) }
E 436
Polyoxyethyleen-20-sorbitaan-tristearaat
Desserts
3 g/kg
(polysorbaat 65) }
Suikerwerk
1 g/kg
Geëmulgeerde sausen
5 g/kg
Soep
1 g/kg
Kauwgom
5 g/kg
Voedingssupplementen
quantum satis
Dieetvoedsel voor
1 g/kg
speciale medische
toepassingen ;
dieetvoeding voor
gewichtsbeperking ter
vervanging van de
totale dagelijkse
1De in deze kolom vermelde gehaltes hebben betrekking op de stoffen E432 t/m E436 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd.
voedselinname of van een
maaltijd
E 442
Ammoniumfosfatiden
Cacao- en
10 g/kg
chocoladeproducten zoals
omschreven in de
Verordening Akk Cacao en
chocaladeprodukten 1974
van het
Hoofdproductschap
Akkerbouwproducten, met
inbegrip van vullingen
Suikerwerk op basis van
10 g/kg
die producten
E 444
Sucroseacetaatisobutyraat
Niet-alcoholhoudende
300 mg/l
gearomatiseerde niet-
heldere dranken
E 445
Glycerol-esters van houthars
Niet-alcoholhoudende
100 mg/l
gearomatiseerde niet-
heldere dranken
Oppervlaktebehandeling
50 mg/kg
van citrusvruchten
Niet-transparante
100 mg/l
gedistilleerde dranken
overeenkomstig
verordening (EEG) nr.
1576/89 van de Raad van
29 mei 1989 tot
vaststelling van de
algemene voorschriften
betreffende de
definitie, de aanduiding
en de aanbiedingsvorm
van gedistilleerde
dranken (PbEG L 160)
Niet-transparante
100 mg/l
gedistilleerde dranken
bevattende minder dan 15
volumeprocent alcohol.
E 473
Sucrose-vetzuuresters }
Vloeibare koffie in blik
1 g/l
Roomanalogen
5 g/kg
Gesteriliseerde room en
5 g/kg
gesteriliseerde room met
verlaagd vetgehalte
E 474
Sucroglyceriden }
Warmtebehandelde
5 g/kg (berekend op
vleesproducten
vetbasis)
Vetemulsies voor bakken
10 g/kg
en braden
Banketbakkerswaren
10 g/kg
Koffiewitmakers
20 g/kg
Consumptieijs
5 g/kg
Suikerwerk
5 g/kg
Desserts
5 g/kg
Sausen
10 g/kg
Soep en bouillon
2 g/kg
Vers fruit,
quantum satis
oppervlaktebehandeling
Niet-alcoholhoudende
5 g/l
anisette
Niet-alcoholhoudende
5 g/l
dranken op basis van
kokos of amandelen
Alcoholische dranken
5 g/l
(behalve wijn en bier)
Poeders voor de
10 g/l
bereiding van warme
dranken
Dranken op basis van
5 g/l
zuivelproducten
Voedingssupplementen
quantum satis
Dieetvoedsel voor
5 g/kg
speciale medische
toepassingen ;
dieetvoeding voor
gewichtsbeperking ter
vervanging van de totale
dagelijkse voedselinname
of van een maaltijd
Kauwgom
10 g/kg
1De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E 473 en E 474 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
Roomanalogen
5 g/kg
Gesteriliseerde room en
5 g/kg
gesteriliseerde room met
verlaagd vetgehalte
E 475
Polyglycerolesters van vetzuren
Banketbakkerswaren
10 g/kg
Geëmulgeerde likeuren
5 g/l
Eiproducten
1 g/kg
Koffiewitmakers
0,5 g/kg
Kauwgom
5 g/kg
Vetemulsies
5 g/kg
Melk- en roomanalogen
5 g/kg
Suikerwerk
2 g/kg
Desserts
2 g/kg
Voedingssupplementen
quantum satis
Dieetvoedsel voor
5 g/kg
speciale medische
toepassingen ;
dieetvoeding voor
gewichtsbeperking ter
vervanging van de
dagelijkse voedsel-
inname of van een
maaltijd
Ontbijtgraanproducten
10 g/kg
van het Granola-type
E 476
Smeerbare vetstoffen
4 g/kg
zoals bedoeld in
bijlagen A, B en C bij
verordening (EG) nr.
2991/94 van de Raad van
de Europese Unie van 5
december 1994 tot
vaststelling van normen
voor smeerbare
vetprodukten (PbEG
L 316) met een
vetgehalte van ten
hoogste 41%
Soortgelijke smeerbare
4 g/kg
vetproducten met een
vetgehalte van minder
dan 10%
Dressings
4 g/kg
Suikerwerk op basis van
5 g/kg
cacao, met inbegrip van
chocolade
E 477
Propyleenglycolesters van vetzuren
Banketbakkerswaren
5 g/kg
Vetemulsies voor bakken
10 g/kg
en braden
Melk- en roomanalogen
5 g/kg
Koffiewitmakers
1 g/kg
Consumptieijs
3 g/kg
Suikerwerk
5 g/kg
Desserts
5 g/kg
Geslagen roomanalogen
30 g/kg
voor desserts
Dieetvoedsel voor
1 g/kg
speciale medische
toepassingen ;
dieetvoeding voor
gewichtsbeperking ter
vervanging van de totale
dagelijkse voedselinname
of van een maaltijd
E 479 b
Thermisch geoxideerde sojaolie verkregen door
Vetemulsies voor bakken,
5 g/kg
interactie met mono- en diglyceriden van
braden en frituren
vetzuren
E 481
Natriumstearoyl-2-lactylaat }
Banketbakkerswaren
5 g/kg
E 482
Calciumstearoyl-2-lactylaat }
Snelkookrijst
4 g/kg
Ontbijtgraanproducten
5 g/kg
Geëmulgeerde likeur
8 g/l
Gedistilleerde dranken
8 g/l
met minder dan 15
volumeprocent alcohol
Snacks op basis van
2 g/kg
granen
Kauwgom
2 g/kg
Vetemulsies
10 g/kg
Desserts
5 g/kg
Suikerwerk
5 g/kg
Koffiewitmakers
3 g/kg
Snacks op basis van
5 g/kg
granen of aardappelen
Conserven van gehakt
4 g/kg
vlees of in stukjes
gesneden vlees
Poeders voor de
2 g/l
bereiding van warme
dranken
Dieetvoedsel voor
2 g/kg
speciale medische
toepassingen;
dieetvoeding voor
gewichtsbeperking ter
vervanging van de totale
dagelijkse voedselinname
of van een maaltijd
Brood (behalve het in
3 g/kg
bijlage II genoemde
brood)
MOSTARDA DI FRUTTA
2 g/kg
1De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E481 en E482 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
E 483
Stearyltartraat
Bakkerswaren (behalve
4 g/kg
het in bijlage II
genoemde brood)
Desserts
5 g/kg
E 491
Sorbitaanmonostearaat }
Banketbakkerswaren
10 g/kg
E 492
Sorbitaantristearaat }
Vullingen, versieringen
5 g/kg
en deklagen voor
banketbakkerswaren
E 493
Sorbitaanmonolauraat }
Geleimarmelade
25 mg/kg 1Uitsluitend E 493.
E 494
Sorbitaanmonooleaat }
E 495
Sorbitaanmonopalmitaat }
Vetemulsies
10 g/kg
Melk- en roomanalogen
5 g/kg
Koffiewitmakers
5 g/kg
Vloeibaar
0,5 g/l
theeconcentraat en
vloeibaar vruchten- en
kruidentheeconcentraat
Consumptie-ijs
0,5 g/kg
Desserts
5 g/kg
Suikerwerk
5 g/kg
Suikerwerk op basis van
10 g/kg2Uitsluitend E 492.
cacao, met inbegrip van
chocolade
Geëmulgeerde sausen
5 g/kg
Voedingssupplementen
quantum satis
Gist voor bakdoeleinden
quantum satis
Kauwgom
5 g/kg
Dieetvoedsel voor
5 g/kg
speciale medische
toepassingen;
dieetvoeding voor
gewichtsbeperking ter
vervanging van de totale
dagelijkse voedselinname
of van een maaltijd.
Uitsluitend voor E 491,
3De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E491 t/m E495 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
wijn in overeenstemming
met verordening (EEG)
nr. 1873/84 houdende
machtiging tot
aanbieding of levering
voor rechtstreekse
menselijke consumptie
van bepaalde ingevoerde
wijnen waarop
oenologische procédés
kunnen zijn toegepast
waarin niet is voorzien
bij verordening (EEG)
nr. 337/79
E 512
Tin(I)chloride
Conserven van witte
25 mg/kg uitgedrukt
asperges in blik of in
als Sn
glas
E 520
Aluminiumsulfaat }
Eiwit
30 mg/kg
E 521
Aluminiumnatriumsulfaat }
E 522
Aluminiumkaliumsulfaat }
Gekonfijte,
200 mg/kg
gekristalliseerde en
geglaceerde vruchten en
groenten
E 523
Aluminiumammoniumsulfaat }
1De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E535, E536 en E538 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
uitgedrukt als
aluminium
E 541
Natriumaluminiumfosfaat, zuur
Banketbakkerswaren
1 g/kg uitgedrukt
(uitsluitend SCONES en
als aluminium
kapselgebak)
E 535
Natriumferrocyanide }
2De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E551 t/m E556 en E559 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
E 536
Kaliumferrocyanide }
Zout en zoutvervangers
20 mg/kg
E 538
Calciumferrocyanide }
als watervrij
kaliumferrocyanide
E 551
Siliciumdioxide }
Gedroogde levensmiddelen
10 g/kg
in poedervorm (met
inbegrip van suikers)
E 552
Calciumsilicaat }
E 553a
i) Magnesiumsilicaat }
Zout en zoutvervangers
10 g/kg
ii) Magnesiumtrisilicaat 1Vrij van asbest. }
Voedingssupplementen
quantum satis
E 553b
Talk }
Voedingsmiddelen in
quantum satis
tablet- of drageevorm
E 554
Natriumaluminiumsilicaat }
Gesneden of geraspte
10 g/kg
harde, halfharde en
smeltkaas
Gesneden of geraspte
10 g/kg
analogen voor harde kaas
en smeltkaas
Kruiderijen
30 g/kg
Producten om blik in te
30 g/kg
vetten
E 555
Kaliumaluminiumsilicaat }
E 556
Calciumaluminiumsilicaat }
2De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E551 t/m E559 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
E 559
Kaolin }
Kauwgom
quantum satis 3Alleen voor E 553 b.
Rijst
Worst (alleen
oppervlaktebehandeling)
Snoepgoed, met
uitzondering van
chocolade (alleen
oppervlaktebehandeling)
E 579
IJzer(II)gluconaat }
Olijven, donker door
150 mg/kg
oxidatie
E 585
IJzer(II)lactaat }
uitgedrukt als Fe
E 620
Glutaminezuur
Eet- en drinkwaren, met
10 g/kg
uitzondering van eet- en
drinkwaren bedoeld in
artikel 2, lid 3
E 621
Mononatriumglutamaat
E 622
Monokaliumglutamaat
4De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E620 t/m E625 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
E 623
Calciumdiglutamaat
E 624
Monoammoniumglutamaat
E 625
Magnesiumdiglutamaat
Pikante sausen en
quantum satis
kruidenbereidingen
E 626
Guanylzuur }
E 627
Natriumguanylaat }
E 628
Kaliumguanylaat }
Eet- en drinkwaren, met
500 mg/kg
uitzondering van de eet-
uitgedrukt als
en drinkwaren bedoeld in
guanylzuur
artikel 2, lid 3
E 629
Calciumguanylaat }
E 630
Inosinizuur }
E 631
Dinatriuminosinaat }
E 632
Dikaliuminosinaat }
1De in deze kolom vermelde maximale gehaltes hebben betrekking op de stoffen E626 t/m E635 welke afzonderlijk of in combinatie zijn toegevoegd
E 633
Calciuminosinaat }
E 634
Calcium-5'-ribonucleotiden }
E 635
Dinatrium-5'-ribonucleotiden }
Pikante sausen en
quantum satis
kruidenbereidingen
E 900
Dimethylpolysiloxaan
Jam, gelei en marmelade
10 mg/kg
als bedoeld in het
Warenwetbesluit
Verduurzaamde
vruchtenprodukten en
soortgelijke smeerbare
vruchtenproducten, met
inbegrip van producten
met verlaagde energie-
inhoud
Soep en bouillon
10 mg/kg
Oliën en vetten om in te
10 mg/kg
bakken, braden of
frituren
Suikerwerk (behalve
10 mg/kg
chocolade)
Niet-alcoholhoudende
10 mg/l
gearomatiseerde dranken
Ananassap
10 mg/l
Vruchten- en
10 mg/kg
groentenconserven in
blik of in glas
Kauwgom
100 mg/kg
wijn, in overeenstemming
met verordening (EEG)
nr. 1873/84 houdende
machtiging tot
aanbieding of levering
voor rechtstreekse
menselijke consumptie
van bepaalde ingevoerde
wijnen waarop
oenologische procédés
kunnen zijn toegepast
waarin niet is voorzien
bij verordening (EEG)
nr. 337/79
SØD...SAFT
10 mg/l
Beslag
10 mg/kg
Cider, met uitzondering
10 mg/kg
van cidre bouché
E 901
Bijenwas, wit en geel }
Uitsluitend als
quantum satis
glansmiddel voor de
volgende eetwaren:
E 902
Candelillawas }
- Suikerwerk (met
inbegrip van chocolade)
E 903
Carnaubawas }
- Kleine
banketbakkerswaren met
chocolade-coating
E 904
Schellak }
- Snacks
- Noten
- Koffiebonen
Voedingssupplementen
quantum satis
Uitsluitend voor de
quantum satis
oppervlaktebehandeling
van verse
citrusvruchten,
meloenen, appelen,
peren, perziken en
ananassen
E 912
Esters van montaanzuur
Uitsluitend voor de
quantum satis
oppervlaktebehandeling
van verse
citrusvruchten,
meloenen, mango, papaya,
avocado en ananassen
E 914
Geoxideerde polyethyleenwas
E 927b
Carbamide
Kauwgom zonder
30 g/kg
toegevoegde suikers
E 950
Acesulfaam-K
Kauwgom met toegevoegde
800 mg/kg
suikers
E 951
Aspartaam
2500 mg/kg
E 957
Thaumatine
10 mg/kg
(uitsluitend als
smaakversterker)
1Als E 950, E 951, E 957 en E 959 in combinatie in kauwgom worden gebruikt, worden de afzonderlijke concentraties evenredig verminderd.
E 957
Thaumatine
Gearomatiseerde niet-
0,5 mg/l
alcoholische dranken op
basis van water
Desserts (al dan
5 mg/l
niet op basis
van
zuivelproducten)
E 959
Neohesperidine-DC
Kauwgom met toegevoegde
150 mg/kg
suikers
Smeerbare vetstoffen
5 mg/kg
zoals bedoeld in de
bijlagen B en C bij
verordening (EG) nr.
2991/94 van de Raad van
de Europese Unie van 5
december 1994 tot
vaststelling van normen
voor smeerbare
vetprodukten (PbEG
L 316)
Vleesproducten
(uitsluitend als
smaakversterker)
Vruchtengelei
Plantaardige eiwitten
E 999
Quillaja-extract
Gearomatiseerde niet-
200 mg/l berekend
alcoholhoudende dranken
als watervrij
op basis van water
extract
Cider, met uitzondering
200 mg/l
van CIDRE BOUCHÉ
berekend als watervrij
extract
E 1201
Polyvinylpyrrolidon
Voedingssupplementen in
quantum satis
tablet- of drageevorm
E 1202
Polyvinylpolypyrrolidon
E 1505
Triëthylcitraat
Gedroogd eiwit
quantum satis
E 468
Vernet
Vaste
30 g/kg
natriumcarboxymethylcellulose
voedingssupplementen
E 425
Konjac1Deze stoffen mogen niet worden gebruikt voor de productie van gedehydrateerde levensmiddelen die bedoeld zijn voor rehydratering bij inname.
Levensmiddelen in het
10 g/kg alleen of
- Konjacgom
algemeen (met
in combinatie
- Konjacglucomannaan
uitzondering van de in artikel 2, derde lid, bedoelde levensmiddelen)
Draagstoffen en oplosmiddelen die zijn toegelaten als draagstof voor kleurstoffen, zoetstoffen en andere levensmiddelenadditieven
Eet- en drinkwaren mogen ook gebruikt worden als draagstoffen voor kleurstoffen, zoetstoffen en andere levensmiddelenadditieven.
Indien in de kolom beperkt gebruik bepaalde categorieën stoffen worden vermeld dan zijn de betreffende draagstoffen uitsluitend toegelaten in die categorieën
Additieven die zijn toegelaten in voeding die bestemd is voor zuigelingen en peuters In deze bijlage wordt onder babyvoeding verstaan de voeding als bedoeld in de bijlage, onder 3 van het Warenwetbesluit Produkten voor bijzonder voeding; In deze bijlage is de maximale gebruiksdosis uitgedrukt in mg/kg tenzij anders vermeld. De maximale gebruiksdosis heeft betrekking op gebruiksklare eet- en drinkwaren die volgens de gebruiksaanwijzing zijn bereid. Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 414 (acaciagom, Arabische gom) en E 551 (siliciumdioxide) bevatten afkomstig van de toevoeging van preparaten van voedingsstoffen die meer dan 150 g/kg E 414 en 10 g/kg E 551 bevatten, evenals E 421 (mannitol) als dit gebruikt wordt als draagstof voor vitamine B12 (ten minste één deel vitamine B12 op 1000 delen mannitol). De hoeveelheid E 414 in het gebruiksklare product bedraagt niet meer dan 10 mg/kg. Zuigelingenvoeding en bijvoedingsmiddelen bij de overgang op vast voedsel voor zuigelingen en peuters mogen E 301 (natrium-L-ascorbaat) bevatten, gebruikt in quantum satis-dosis in oppervlaktelagen van preparaten van voedingsstoffen die meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten. De hoeveelheid E 301 in het gebruiksklare product bedraagt niet meer dan 75 mg/l.
Deel I. Additieven die zijn toegelaten in volledige zuigelingenvoeding voor gezonde zuigelingen
Voor de bereiding van aangezuurde melk mogen niet pathogene L(+)-melkzuurproducerende culturen worden gebruikt;
Als meer dan één van de stoffen E 322, E 471, E 472 c en E 473 aan een levensmiddel wordt toegevoegd, wordt de vastgestelde maximumconcentratie in dat levensmiddel voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van de andere stoffen die in het levensmiddel aanwezig zijn.
E-nummer
NAAM
MAXIMUMCONCENTRATIE
E 270
Melkzuur (uitsluitend de L(+)-vorm)
quantum satis
E 330
Citroenzuur
quantum satis
E 338
Fosforzuur
overeenkomstig de in
bijlage I bij
Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding
vastgestelde maxima
E 306
Tocoferolrijke extracten }
10 mg/l
E 307
Alfa-tocoferol }
alleen of in
E 308
Gamma-tocoferol }
combinatie
E 309
Delta-tocoferol }
E 322
Lecithinen
1 g/l
E 471
Mono- en diglyceriden
4 g/l
E 304
6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur
10 mg/l
E 331
Natriumcitraten
2 g/l
E 332
Kaliumcitraten
alleen of in combinatie en
overeenkomstig de in
bijlage I bij de
Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding
vastgestelde maxima
E 339
Natriumfosfaten
1 g/l uitgedrukt als
P2O5
E 340
Kaliumfosfaten
alleen of in combinatie en
overeenkomstig de in
bijlage I bij de
Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding
vastgestelde maxima
E 412
Guargom
1 g/l, indien het
vloeibare product
gedeeltelijk
gehydrolyseerde eiwitten
bevat en voldoet aan
bijlage IV bij de
Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding
E 472 c
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
7,5 g/l voor producten in
veresterd met citroenzuur
poedervorm 9 g/l voor
vloeibare producten,
indien de producten
gedeeltelijk
gehydrolyseerde eiwitten,
peptiden of aminozuren
bevatten en voldoen aan de
voorwaarden van bijlage IV
bij de Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding.
E 473
Sucrose-vetzuuresters
120 mg/l in producten die
gehydrolyseerde eiwitten,
peptiden of aminozuren
bevatten.
Deel II. Additieven die zijn toegelaten in opvolgvoeding voor gezonde zuigelingen
Voor de bereiding van aangezuurde melk kunnen niet pathogene L(+)-melkzuurproducerende culturen worden gebruikt;
Bij het gebruik van de stoffen E322 en E471 wordt indien meerdere van deze stoffen in een eet- of drinkwaar aanwezig zijn de vastgestelde maximumconcentratie in die eet- of drinkwaar voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van elk van deze stoffen die in die eet- of drinkwaar aanwezig is.
Als meer dan één van de stoffen E 322, E 471, E 472 c en E 473 aan een levensmiddel wordt toegevoegd, wordt de vastgestelde maximumconcentratie in dat levensmiddel voor elk van deze stoffen verlaagd naar rato van de hoeveelheid van de andere stoffen die in het levensmiddel aanwezig zijn.
E-nummer
NAAM
MAXIMUMCONCENTRATIE
E 270
Melkzuur (uitsluitend de L(+)-vorm)
quantum satis
E 330
Citroenzuur
quantum satis
E 306
Tocoferolrijke extracten }
10 mg/l
E 307
Alfa-tocoferol }
alleen of in
E 308
Gamma-tocoferol }
combinatie
E 309
Delta-tocoferol }
overeenkomstig de in
bijlage I bij
E 338
Fosforzuur
Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding
vastgestelde maxima
E 440
Pectinen
5 g/l
uitsluitend in aangezuurde
opvolgvoeding
E 322
Lecithinen
1 g/l
E 471
Mono- en diglyceriden
4 g/l
E 407
Carrageen
0,3 g/l
E 410
Johannesbroodpitmeel
1 g/l
E 412
Guargom
1 g/l
E 304
6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur
10 mg/l
E 331
Natriumcitraten
2 g/l
E 332
Kaliumcitraten
alleen of in combinatie en
overeenkomstig de in
bijlage I bij de
Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding
vastgestelde maxima
E 339
Natriumfosfaten
1 g/l uitgedrukt als
P2O5
E 340
Kaliumfosfaten
alleen of in combinatie en
overeenkomstig de in
bijlage I bij de
Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding
vastgestelde maxima
E 472 c
Mono- en diglyceriden van vetzuren,
7,5 g/l voor producten in
veresterd met citroenzuur
poedervorm 9 g/l voor
vloeibare producten,
indien de producten
gedeeltelijk
gehydrolyseerde eiwitten,
peptiden of aminozuren
bevatten en voldoen aan de
voorwaarden van bijlage IV
bij de Warenwetregeling
Zuigelingenvoeding.
E 473
Sucrose-esters (met vetzuren)
120 mg/l in producten die
gehydrolyseerde eiwitten,
peptiden of aminozuren
bevatten.
Deel III. Additieven die zijn toegelaten in babyvoeding
E-nummer
NAAM
LEVENSMIDDELEN
MAXIMUM- CONCENTRATIE
E 170
Calciumcarbonaten }
E 260
Azijnzuur }
E 261
Kaliumacetaat }
E 262
Natriumacetaten }
E 263
Calciumacetaat }
E 270
Melkzuur *uitsluitend de L(+)-vorm }
E 296
Appelzuur *uitsluitend de L(+)-vorm }
E 325
Natriumlactaat *uitsluitend de L(+)-vorm }
E 326
Kaliumlactaat *uitsluitend de L(+)-vorm }
E 327
Calciumlactaat *uitsluitend de L(+)-vorm }
E 330
Citroenzuur }
Bijvoedingsmiddelen
quantum satis
E 331
Natriumcitraten }
bij de overgang op
(uitsluitend voor
E 332
Kaliumcitraten }
vast voedsel
pH-aanpassing)
E 333
Calciumcitraten }
E 333
Calciumcitraten
Fruitproducten met
quantum satis
laag suikergehalte
E 341
Tricalciumfosfaten
Vruchtendesserts
1 g/kg als
P2O5
E 507
Zoutzuur }
E 524
Natriumhydroxide }
E 525
Kaliumhydroxide }
E 526
Calciumhydroxide }
E 500
Natriumcarbonaten }
Bijvoedingsmiddelen
quantum satis
bij de
(uitsluitend
E 501
Kaliumcarbonaten }
overgang op vast
als rijsmiddelen)
voedsel
E 503
Ammoniumcarbonaten }
alleen of in
combinatie,
uitgedrukt als
ascorbinezuur
E 300
L-Ascorbinezuur }
Dranken, sappen en
E 301
Natrium-L-ascorbaat }
peutervoeding op basis
0,3 g/kg
van
E 302
Calcium-L-ascorbaat }
vruchten en groenten.
Vetbevattende voeding
op
basis van granen, met
inbegrip van koekjes
en beschuit
0,2 g/kg
E 304
6-Palmitoyl-
Vetbevattende
0,1 g/kg alleen of in
L-ascorbinezuur }
graanpreparaten,
combinatie
koekjes, beschuit en
peutervoeding
E 306
Tocoferolrijke
extracten }
E 307
Alfa-tocoferol }
E 308
Gamma-tocoferol }
E 309
Delta-tocoferol }
E 338
Fosforzuur
Bijvoedingsmiddelen
1 g/kg als
bij de
P2O5
overgang op vast
(Uitsluitend voor
voedsel
pH-aanpassing)
E 339
Natriumfosfaten }
Graanpreparaten
1 g/kg alleen
E 340
Kaliumfosfaten }
of in combinatie,
E 341
Calciumfosfaten }
uitgedrukt als
P2O5
E 322
Lecithinen
Koekjes en beschuit }
Voeding op basis }
10 g/kg
van granen }
Peutervoeding }
E 471
Mono- en diglyceriden
}
van vetzuren }
E 472a
Mono- en diglyceriden
}
van vetzuren,
Koekjes en beschuit }
5 g/kg alleen
veresterd }
met azijnzuur }
Voeding op basis }
of in combinatie
E 472b
Mono- en diglyceriden
van granen }
}
van vetzuren,
Peutervoeding }
veresterd }
met melkzuur }
E 472c
Mono- en diglyceriden
}
van vetzuren,
veresterd }
met citroenzuur }
E 400
Alginezuur }
E 401
Natriumalginaat }
Desserts }
0,5 g/kg alleen
E 402
Kaliumalginaat }
Pudding }
of in combinatie
E 404
Calciumalginaat }
E 410
Johannesbroodpitmeel }
Bijvoedingsmiddelen
10 g/kg alleen
bij de
E 412
Guargom }
overgang op vast
of in combinatie
voedsel
E 414
Acaciagom (Arabische
gom) }
E 415
Xanthaangom }
Glutenvrije voeding op
20 g/kg alleen
E 440
Pectinen }
basis van granen
of in combinatie
E 551
Siliciumdioxide
Droge graanpreparaten
2 g/kg
E 334
Wijnsteenzuur *uitsluitend de L(+)-vorm }
E 335
Natriumtartraat *uitsluitend de L(+)-vorm }
Koekjes en
5 g/kg
E 336
Kaliumtartraat *uitsluitend de L(+)-vorm }
beschuit
als residu
E 354
Calciumtartraat *uitsluitend de L(+)-vorm }
E 450a
Dinatriumdifosfaat }
E 575
Glucono-delta-lacton }
E 1404
Geoxideerd zetmeel }
E 1410
Monozetmeelfosfaat }
E 1412
Dizetmeelfosfaat }
E 1413
Gefosfateerd }
dizetmeelfosfaat }
E 1414
Geacetyleerd }
Bijvoedingsmiddelen
bij de
dizetmeelfosfaat }
overgang op vast
50 g/kg
voedsel
E 1420
Geacetyleerd zetmeel }
E 1422
Geacetyleerd }
dizetmeeladipaat }
E 1450
Zetmeelnatriumoctenyl-
}
succinaat }
E 1451
Geacetyleerd
Bijvoedingsmiddelen
50 g/kg
geoxideerd zetmeel
bij de overgang op
vast voedsel
Deel IV. Additieven die zijn toegelaten in dieetvoeding voor medisch gebruik voor zuigelingen en peuters
De delen I, II en III, met uitzondering van E 333 en E 341, van bijlage V, zijn van overeenkomstige toepassing op de in dit deel bedoelde eet- en drinkwaren.